Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Υποβάθμισε σε αρνητικό το trend της Ιταλίας, στο ΒΒΒ (high) παρέμεινε η αξιολόγηση

DBRS: Υποβάθμισε σε αρνητικό το trend της Ιταλίας, στο ΒΒΒ (high) παρέμεινε η αξιολόγηση
H DBRS υποβαθμίζει τις προοπτικές της Ιταλίας 
Σε αρνητικές -από σταθερές- υποβάθμισε τις προοπτικές (trend) της Ιταλίας η DBRS Ratings, διατηρώντας ωστόσο σε «ΒΒΒ» και «R-1 (low)» τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα -αντίστοιχα.
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, το αρνητικό trend αντικατοπτρίζει τη σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις από τον αντίκτυπο του COVID-19 σε ένα ήδη αδύναμο οικονομικό περιβάλλον.
Αυτό συνεπάγεται τον κίνδυνο μια παρατεταμένη απώλεια παραγωγικής ικανότητας που θα αποδυναμώσει περαιτέρω την εύθραυστη αναπτυξιακή δυναμική της Ιταλίας, σε βάρος της ικανότητας η χώρα να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στο μέλλον.
Όπως και άλλες κορυφαίες οικονομίες, το πρωτοφανές οικονομικό σοκ προκαλεί ένα εξαιρετικό επίπεδο κυβερνητικής στήριξης για τον μετριασμό των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων, αλλά αυτό επιβαρύνει τον δημοσιονομικό ισολογισμό της κυβέρνησης.
Κατά συνέπεια, το δημόσιο χρέος πιθανότατα θα ανέλθει από 134,8% του ΑΕΠ στα τέλη του 2019 στο 155,5% του ΑΕΠ έως το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ.
Η επιβεβαίωση της βαθμολογίας BBB (high) αντικατοπτρίζει διάφορους παράγοντες.
Η DBRS Morningstar αναμένει από την Ιταλία να διαχειριστεί αποτελεσματικά την απότομη αύξηση των απαιτήσεων χρηματοδότησης σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Επίσης, η Ιταλία επωφελείται από την εξαιρετική οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ένα μεγάλο μέρος της αύξησης του δημόσιου χρέους της Ιταλίας πιθανότατα θα αγοραστεί στη δευτερογενή αγορά από την ΕΚΤ και μια μεγαλύτερη ροή τόκων θα επιστραφεί πιθανώς στην ιταλική κυβέρνηση από το καθαρό εισόδημα της Τράπεζας της Ιταλίας που σχετίζεται με τα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
Ένας υψηλός βαθμός οικονομικής διαφοροποίησης, σε συνδυασμό με έναν ισχυρό μεταποιητικό τομέα και την πλούσια οικονομία, υποστηρίζουν τις βαθμολογίες.
Η Ιταλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς μεταποίησης και με κατά κεφαλήν ΑΕΠ περίπου 31.000 ευρώ το 2019 σε πρότυπα αγοραστικής δύναμης (PPS).
Ωστόσο, οι συνέπειες της πανδημίας θα δοκιμάσουν την ιταλική οικονομική ανθεκτικότητα και ενδέχεται να προκύψουν διαρκείς διαρθρωτικές επιπτώσεις, υπογραμμίζει ο οίκος.
«Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ από την ιταλική στατιστική υπηρεσία δείχνουν συρρίκνωση 4,7% το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Η ανάπτυξη πιθανότατα θα ανακάμψει αλλά θα μπορούσε να είναι άνιση.
Η κυβέρνηση αναμένει το ΑΕΠ να μειωθεί κατά 8% το 2020 πριν ανακάμψει στο 4,7% το 2021. (…)
Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί στο 12,7% έως το τέλος του 2020 από το 9,5% που καταγράφηκε πριν από την πανδημία τον Ιανουάριο του 2020. (…)
Η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει ανησυχητική στην Ιταλία και επιβαρύνει τις βαθμολογίες.
Κατά την άποψη της DBRS Morningstar, αυτό αντικατοπτρίζει τόσο ένα δομικό χαρακτηριστικό του ιταλικού πολιτικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από τη συχνή αλλαγή στις κυβερνήσεις, όσο και την πρόσφατη πολιτική ρητορική που φαίνεται ασυμβίβαστη με μια συνεκτική και συναισθηματική προσπάθεια μεταρρύθμισης.
Επιπλέον, υπάρχει ελάχιστη συναίνεση μεταξύ των κομμάτων σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των διαρθρωτικών προβλημάτων στο πλαίσιο της γενικά χαμηλής εκλογικής στήριξης για μεταρρυθμίσεις.
Εντάσεις στην κυβερνητική πλειοψηφία ενδέχεται να αυξηθούν σχετικά με την πιθανή χρήση της PCS του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM). (…)
Ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ έχει σταθεροποιηθεί σε γενικές γραμμές από το 2016, αλλά στο 134,8% του ΑΕΠ κρίνεται πολύ υψηλός και αναμένεται να φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ φέτος.
Η κυβέρνηση προβλέπει απότομη οικονομική συρρίκνωση μαζί με τη σημαντική αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος που θα αυξήσει το δημόσιο χρέος στο 155,7% του ΑΕΠ φέτος πριν μειωθεί σε 152,7% το 2021. (…)
Οι ιταλικές τράπεζες είναι ισχυρότερες από το παρελθόν καθώς τόσο η πιστωτική ποιότητα όσο και η κεφαλαιοποίηση έχουν βελτιωθεί, αλλά η ευρεία κλίμακα της οικονομικής ύφεσης θα μεταφραστεί σε επιδείνωση της κερδοφορίας και της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων.
Παρά τη σημαντική μείωση του δείκτη NPLs σε 6,7% από το 4ο τρίμηνο του 2019 από 18,2% το τρίτο τρίμηνο του 2015, το απόθεμα παραμένει υψηλό και αναμένεται να αυξηθεί», αναφέρει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης