Τελευταία Νέα
Διεθνή

Maas (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Ολοένα και αυξάνεται ο κίνδυνος ενός σκληρού Brexit

Maas (ΥΠΕΞ  Γερμανίας): Ολοένα και αυξάνεται ο κίνδυνος ενός σκληρού Brexit
«H βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να παρατείνει την προθεσμία», σύμφωνα με τον H. Maas
Ο κίνδυνος ενός σκληρού Brexit εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού ολοένα και αυξάνεται,  καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ για τη μελλοντική εμπορική τους σχέση μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειώσει σχεδόν καμία πρόοδο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, H. Maas.
 «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Βρετανία απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από την πολιτική διακήρυξη στην οποία συμφωνήσαμε από κοινού και η οποία αφορά βασικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Maas  σε συνέντευξή του στην Augsburger Allgemeine.
Κατά τον ίδιο, «αυτό δεν μπορεί να γίνει, διότι οι διαπραγματεύσεις είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο, όπως αυτό παρουσιάζεται στην πολιτική διακήρυξη».
Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ τον Ιανουάριο και οι συζητήσεις με τις Βρυξέλλες πλέον εστιάζουν στην επίτευξη μιας νέας, διμερούς εμπορικής συμφωνίας μόλις λήξει η μεταβατική περίοδος στα τέλη του έτους. Ωστόσο, οι συνομιλίες οδηγήθηκαν γρήγορα σε αδιέξοδο μόλις ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με διπλωμάτες και αξιωματούχους.
Σύμφωνα με τον Maas, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών ούτε για το πώς θα μπορέσει να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία,  αλλά ούτε και για το αν οι διαπραγματεύσεις μπορούν να παραταθούν μετά το τέλος του έτους.
Όπως ο ίδιος σημείωσε «η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να παρατείνει την προθεσμία» και «αν αυτό δεν αλλάξει, στο τέλος του έτους θα πρέπει εκτός από τον κορωνοϊό να αντιμετωπίσουμε και το Brexit».
Σημειώνεται ότι ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Παρασκευή 8/5 ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει καταστήσει «σχεδόν αδύνατο» το ήδη δύσκολο χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων και θα ήταν εύλογο να υπάρξει παράταση στις συνομιλίες.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης