Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φθίνουσα η πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με 151 νεκρούς και 2.716 κρούσματα - Στις 11/5 το δεύτερο κύμα άρσης περιοριστικών μέτρων

Φθίνουσα η πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με 151  νεκρούς και 2.716 κρούσματα - Στις 11/5 το δεύτερο κύμα άρσης περιοριστικών μέτρων
Τι θα ισχύει από τη Δευτέρα 11/5 - Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν
(upd3) Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον δεύτερο γύρο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων από τη Δευτέρα 11 Μαΐου, ενώ η χώρα μετρά 151 νεκρούς από την πανδημία του νέου κορωνοϊού και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε  2.716.
Κατά τη σημερινή (10/5) ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ανακοινώθηκαν έξι νέα κρούσματα κορωνοϊού ενώ τις τελευταίες 24 ώρες δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.
Συνολικά τα κρούσματα της νόσου στην Ελλάδα ανέρχονται σε 2.716 ενώ τα 603 εξ αυτών σχετίζονται με το εξωτερικό.
Στους 151 οι θανόντες από την Covid -19 στη χώρα μας.
Από τα κρούσματα, 603 σχετίζονται με ταξίδι και 1.364 με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 30 με διάμεση ηλικία τα 67 έτη.
Από τους διασωληνωμένους, 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Το τελευταία 24ωρο δεν καταγράφηκε νέος θάνατος με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει στους 151 με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη, εκ των οποίων οι 40 ήταν γυναίκες.
Ογδόντα επτά ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Επιστρέφουν οι μαθητές της Γ' Λυκείου στα σχολεία

Στα σχολεία επιστρέφουν τη Δευτέρα 11/5 οι μαθητές της Γ΄Λυκείου και λειτουργούν τα φροντιστήρια για την προετοιμασία των μαθητών της ίδιας τάξης, ανοίγουν όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, οι σχολές οδηγών και τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών, επιτρέπεται η πώληση βιομηχανικών ειδών στις λαϊκές αγορές, ενώ ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί στις αποστάσεις καθώς και το ωράριο.
Στην εργασία τους επανέρχονται τη Δευτέρα 11/5 περίπου 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που ετέθησαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους και  επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία τους.
Στο μεταξύ, για διαχειριστεί την αναμενόμενη αύξηση της επιβατικής κίνησης από τη Δευτέρα 11/5, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πυκνώνει περαιτέρω τα δρομολόγια σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα οποία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, όπως έγινε και την πρώτη εβδομάδα άρσης των περιορισμών, θα μπαίνουν εμβόλιμα δρομολόγια τις ώρες αιχμής στις γραμμές των λεωφορείων και του Μετρό που παρατηρείται μεγαλύτερη κίνηση, εξαντλώντας τα διαθέσιμα μέσα, ενώ στους δρόμους της Αθήνας βγαίνουν περισσότερα από 1.000 οχήματα και στο Μετρό οι χρονοαποστάσεις θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, ιδίως στις ώρες αιχμής.
Ακόμη, από τη Δευτέρα 11/5 επιτρέπεται η μετακίνηση προς τα νησιά, αλλά και μεταξύ των νησιών, των ιδιοκτητών και των εργαζομένων μόνο σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Πάντως, τα πρώτα στοιχεία για το πώς πηγαίνει το σταδιακό  άνοιγμα της οικονομίας αναμένονται  το βράδυ της Πέμπτης 14/5, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδης, χωρίς να αποκλείει να ανοίξουν νωρίτερα από την 1η Ιουνίου, όπως είναι προγραμματισμένο, οι επιχειρήσεις εστίασης.

Υπουργείο Υγείας: Αργό αλλά προσεκτικό άνοιγμα της κοινωνίας

Στους μαθητές της Γ´Λυκείου που επιστρέφουν αύριο στα θρανία αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησης του ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου που έκανε την Κυριακή (10/5/2020) την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.
Ο ίδιος μίλησε για «αργό, αλλά προσεκτικό άνοιγμα της κοινωνίας» και επανέλαβε ότι ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης του κορωνοϊού «είναι τα σταγονίδια μέσω της ομιλίας, του βήχα και του φτερνίσματος αλλά και η παραμονή του ιού πάνω στις επιφάνειες» από που μπορεί να ταξιδέψει με τη βοήθεια των χεριών μας, να φτάσει στο πρόσωπο και τελικά να μολύνει αρκετούς από εμάς.
«Τα παιδιά μας, οι αυριανοί πολίτες είναι το πιο πολύτιμο κομμάτι της κοινωνίας μας. Και κάθε κρίση μας δίνει την ευκαιρία να μάθουν ή να καλλιεργήσουν αρετές, όπως η σύνεση ή η συμπόνια, αλλά και να αυξήσουν την αντοχή του χρίζοντας αύριο πιο ασφαλείς κοινωνίες» ανέφερε, προσθέτοντας οφείλουμε να τους ενημερώσουμε σωστά για να μειωθούν οι φόβοι τους και το άγχος για τα μέτρα. «Να γίνουν κήρυκες των μέτρων προφυλάξεις. Τα παιδιά μας είναι μιμητές και θα συμπεριφερθούν με τον ίδιο τρόπο που βλέπουν να συμπεριφερόμαστε κι εμείς» τόνισε.
Όπως επανέλαβε «ευτυχώς τα παιδιά δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με τους ενήλικες καθώς πλήττονται λιγότερο από τον ιό και η θνητότητα από τις ηλικίες έως 20 ετών είναι σχεδόν μηδενική.
 
Η χρήση κλιματιστικών θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατό με «φρέσκο» αέρα.
 
Αναφερόμενος στα κλιματιστικά τόνισε πως τα συστήματα κεντρικού κλιματισμού «όταν πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσουν ο αέρας θα πρέπει να διοχετεύεται μέσα στο χώρο να είναι κατά το δυνατό φρέσκος αέρας και να μην γίνεται ανακύκλωση του». Αναφερόμενος στα οικιακά κλιματιστικά είπε να μην τα χρησιμοποιούμε αν αυτό δεν είναι απόλυτα απαραίτητο. «Αν πρέπει απαραίτητα να τα χρησιμοποιήσουμε, να γίνεται χρήση έχοντας ανοιχτό κάποιο παράθυρο ώστε να ανανεώνεται ο αέρας στο χώρο». Ο καθαρισμός τους όπως τόνισε θα πρέπει να γίνεται περισσότερο από μια φορά το χρόνο και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει το υπουργείο Υγείας. «Τα κλιματιστικά που έχουμε στο σπίτι μας δεν είναι επικίνδυνα, ιδίως αν δεν είχαμε κρούσμα κορωνοϊού στο περιβάλλον» επισήμανε. Μιλώντας για τον συγχρωτισμό στις παραλίες, εξήγησε ότι «όσος περισσότερος κόσμος μαζεύεται σε μία παραλία τόσο περισσότερο αυξάνονται ο κίνδυνος, γι' αυτό θα πρέπει ακόμα και στην παραλία και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους να τηρούνται τα 2 μέτρα απόσταση μεταξύ μας».
 
Μόλις 0,05%, το ποσοστό όσων νόσησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις
 
 Ο ίδιος μιλώντας για την επιδημία του κορωνοϊού και Ένοπλες Δυνάμεις είπε ότι από πολύ νωρίς «είχαν ληφθεί μέτρα που μπορεί κάποιοι τα χαρακτήρισαν αυστηρά, υπερβολικά, αλλά αυτά συνέβαλαν ώστε το ποσοστό των στρατιωτικών που πέρασαν ελαφρά τη νόσο ή νοσηλεύτηκαν να είναι μόλις 0,05%, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό». Αυτό όπως είπε δείχνει ότι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην ασφάλεια των ανθρώπων που υπηρετούν σε αυτές ενώ ο κ. Χατζηγεωργίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αναβολή άσκησης, εξήγησε ότι επειδή αυτή την εβδομάδα έγινε η αρχή άρσης των μέτρων στην κοινωνία «θέλαμε να δούμε πως θα εξελιχθεί και για λόγους καθαρά πρόληψης είπαμε να μη γίνει η συγκεκριμένη άσκηση» . Αναφερόμενος σε όσους διστάζουν να πάνε στο νοσοκομείο για άλλο ζήτημα υγείας, λόγω κορωνοϊού, είπε: «Δεν θα θέλαμε οι άνθρωποι που έχουν πραγματικό πρόβλημα υγείας να στερηθούν υπηρεσίες του νοσοκομείου υπό τον φόβο ότι θα μολυνθούν από τον κορωνοϊό. Να πούμε όταν έχεις πρόβλημα υγείας να πηγαίνεις στο νοσοκομείο και να μην περιμένεις άλλου είδους βοήθεια».

Χαρδαλιάς: Επιστρέφουν στην εργασία τους 156.000 εργαζόμενοι

Τη Δευτέρα 11/5 κάνουμε ένα ακόμα βήμα, περνάμε στο δεύτερο στάδιο άρσης των μέτρων, με την επανεκκίνηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων και την επιστροφή των μαθητών της Γ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες, ανέφερε την Κυριακή 10/5 κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Επισήμανε πως η επιτυχία του νέου αυτού σταδίου και κάθε νέου σταδίου άρσης των μέτρων εξαρτάται από τη συνεπή τήρηση των κανόνων και των οδηγιών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε αναλυτικά τις δραστηριότητες που επανεκκινούν τη, Δευτέρα, και τους κανόνες λειτουργίας τους.
Ενημέρωσε πως επανέρχονται στην εργασία του 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους.
Επίσης, είπε πως επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία ανεστάλη.
Ανακοίνωσε επίσης πως επιτρέπεται από τη Δευτέρα 11/5 η μετακίνηση προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών των ιδιοκτητών και εργαζομένων μόνο σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους από αύριο.

Προβληματισμός για τις πλατείες - "Καμπανάκι" από τους ειδικούς - Νέο σποτ της ΓΓΠΠ

Και ενώ υπάρχει ικανοποίηση για το πως κύλησαν τα πρώτα 24ωρα της άρσης των περιοριστικών μέτρων που ξεκίνησαν την προηγούμενη Δευτέρα (4/5),  επικρατεί προβληματισμός για συναθροίσεις σε πλατείες της Αθήνας, αλλά και σε άλλα σημεία της Ελλάδας.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τέτοιου είδους γεγονότα είναι ικανά να πυροδοτήσουν μια νέα έξαρση της επιδημίας και υπογραμμίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο κόσμος επειδή ακούει για πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων σε ημερήσια βάση, να πιστέψει ότι η επιδημία τελείωσε.
Αντιθέτως, προειδοποιούν πως οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες - και με την επανέναρξη των σχολείων στις 11/5 για τους μαθητές της Γ' Λυκείου - τονίζοντας πως αυτές είναι που θα κρίνουν το εάν θα «ανοίξουν» και άλλα τμήματα της οικονομίας, όπως έχει προγραμματιστεί ή εάν θα αυξηθούν κρούσματα και θύματα με αποτέλεσμα να πρέπει να ληφθούν εκ νέου περιοριστικά μέτρα.
Άλλωστε, στον κίνδυνο που διατρέχουν όλοι όταν δεν τηρούν  τις απαραίτητες αποστάσεις και δεν αποφεύγουν τον συγχρωτισμό, αναφέρεται το νέο σποτ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο πρωταγωνιστεί η ηθοποιός Κατερίνα Λέχου.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, "το σποτ αυτό, μας προτρέπει να τηρούμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ιδίως να αποφεύγουμε τον συνωστισμό, ώστε να μείνουμε ασφαλείς σήμερα και αύριο.
Γιατί κανένας μας δεν θέλει να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν χτες".

Επιτρέπεται από τη Δευτέρα 11/5 η μετακίνηση στα νησιά εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν

Από τη Δευτέρα 11 Μαΐου, επιτρέπεται η μετακίνηση προς τα νησιά, αλλά και μεταξύ των νησιών, των ιδιοκτητών και των εργαζομένων μόνο σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Οι μετακινήσεις αυτές επιτρέπονται, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους με έγγραφη δήλωση των ιδίων και εφόσον πρόκειται για εργαζόμενους με έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη.
Στις ανωτέρω δηλώσεις/βεβαιώσεις  υποχρεωτικά θα αναφέρονται:
α) Τα στοιχεία του αυτοαπασχολούμενου/ εργαζομένου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, ΑΜΚΑ).
β) Ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου που έχει συμπεριληφθεί ο εργαζόμενος και έχει υποβληθεί αυτό στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» (όπως Ε3 πρόσληψης, Ε4 συμπληρωματικός πίνακας ωραρίου, Ε8 υπερωρίες, Ε9 πρόσληψη ορισμένου χρόνου).
γ) Το είδος της επιχείρησης με τον αντίστοιχο ΚΑΔ στον οποίο ανήκει.
δ) Ο ΑΦΜ της επιχείρησης.
ε) Ο τόπος- νησί εργασίας.
Οι εν λόγω δηλώσεις/βεβαιώσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης του εισιτηρίου και επιβίβασης στο πλοίο, ενώ ο επιβάτης υποχρεούται να τις έχει συνεχώς μαζί του για να τις επιδεικνύει σε κάθε έλεγχο.

Το δεύτερο στάδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων στις 11/5  - Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία τους.
Ειδικότερα, από τα φυσικά τους καταστήματα επανεκκινούν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο:
-εξοπλισμού ήχου και εικόνας
-κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
-σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών
-χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
-ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
-επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
-εγγραφών μουσικής και εικόνας
-παιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτων
-υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
-καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού
-ρολογιών και κοσμημάτων
-καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών
Image
Επίσης, επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι εξής επιχειρήσεις:
-ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
-ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων
-ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, και
-καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας "κατάστημα εντός καταστήματος" (shopinashop)
Την ίδια ημερομηνία επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών.
Τέλος, επαναλειτουργούν:
-οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών
-οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα,
-καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.

Image
Image
Όλοι οι οικονομικοί φορείς  επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας που έχουν ως εξής:
Για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες)  εντός του κυρίως χώρου υπολογίζεται ως εξής:

Για τα καταστήματα επιφάνειας κυρίως χώρου  

-Έως 20τμ: 4 άτομα
-Από 20-100 τμ: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10τμ
-Άνω των 100τμ: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15τμ
Επίσης, σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300τμ και αναπτύσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται εως 1 άτομο ανά 10τμ ανά όροφο.
-Η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται η 10πμ εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 πμ.
-Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.
-Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.
-Και συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων.
Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε Ατομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.
Image
Image

Για τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

-Ως προς τον κανόνα των επιτρεπόμενων ατόμων εντός του κυρίως χώρου των καταστημάτων ισχύουν οι ίδιοι όροι με το λιανικό εμπόριο,
-Επιτρέπεται η λειτουργία τους μόνο χωρίς καθήμενους πελάτες.
-Και Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.

Image

Για τις Σχολές οδηγών

-επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού με την υποχρέωση τήρησης καταλόγου πελατών που θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα και
-είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας προστασίας τόσο για τον εκπαιδευτή όσο και για τον εκπαιδευόμενο.

Image

Τέλος, για τις επιχειρήσεις βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές ισχύουν τα έξης:
-Ελάχιστη απόσταση  5 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών.
-Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαικές αγορές εως το 50% των αρχικά συμμετεχόντων.
-Δυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό του 50% στις παράλληλες λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή του συνωστισμού.
-Και ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων.
Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητη η ιδιαίτερη σημασία της υγιεινής των χεριών.

Τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα για την εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας είναι:
-Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή
-Η Ελληνική Αστυνομία
-Η Δημοτική Αστυνομία
-Οι Λιμενικές Αρχές
-Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού
-Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, και
-Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Image

Τα έξι στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων αναλυτικά

Image
-Πρώτο στάδιο -Τι ισχύει από 4/5

Από 4/5 δεν υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις εντός των νομών, έχει καταργηθεί η αποστολή sms ή η χειρόγραφη δήλωση, αφού η μετακίνηση των πολιτών εντός του νομού της μόνιμης κατοικίας του είναι ελεύθερη.
Παράλληλα, άνοιξαν τα πρώτα καταστήματα και συγκεκριμένα: βιβλιοπωλεία, καταστήματα οπτικών,καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού,καταστήματα πώλησης φυτών,ΚΤΕΟ (προσέλευση μόνο με ραντεβού), καταστήματα πώλησης υποδημάτων,καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας,κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
Για τις επιχειρήσεις με κωδικό δραστηριότητας 9602, δηλαδή κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, σε περίπτωση που αυτές διαθέτουν και τον κωδικό δραστηριότητας για άλλες υπηρεσίες, όπως μασάζ, πιλάτες, πέρσοναλ τρέϊνινγκ, απαγορεύεται ρητά η παροχή τους.
Επιπλέον, από τις 4/5 ξεκίνησαν εκ νέου τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία, επιτρέπεται η ατομική άθληση σε ανοιχτούς χώρους και σε μη οργανωμένες παραλίες ενώ ανοίγουν και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία με περιορισμό στις συναθροίσεις (έως 10 άτομα).

Που είναι υποχρεωτική η μάσκα - Κανόνες ασφάλειας - Κυρώσεις

Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας για τους πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα, ενώ για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, καθώς και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
Οι επιχειρήσεις που ήδη επαναλειτουργούν θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα και τους κανόνες λειτουργίας, δηλαδή, την αναλογία των τετραγωνικών μέτρων ως προς τους παρευρισκόμενους στους χώρους, την απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, την τήρηση καταλόγου που αφορά στα ραντεβού των πελατών - όπου απαιτείται - και τα ατομικά μέσα προστασίας, δηλαδή τη μάσκα και την υγιεινή των χεριών.
Για τη χρήση της μάσκας, παρότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους, η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας συστήνει να γίνεται χρήση της μάσκας σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις.
Για τις παραβάσεις των κανόνων προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις και οι καταναλωτές μπορούν μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1520 να καταγγέλλουν τη μη τήρηση των μέτρων, αισχροκέρδεια και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Σημειώνεται πως τα πρόστιμα, για όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, αρχίζουν από 150 ευρώ και φτάνουν μέχρι τις 5.000 ευρώ, ενώ στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, από 1.000 έως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες, σύμφωνα με την ΠΝΠ που εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο.
 
Ωράριο και αποστάσεις ασφαλείας
 
Οι καταστηματάρχες οφείλουν να τηρούν το ωράριο λειτουργίας ως εξής:
- η ώρα έναρξης για τα εμπορικά καταστήματα είναι ‪στις 10 π.μ.‬
Σημειώνεται ότι το εν λόγω μέτρο λειτουργίας αφορά τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής, πλην των νησιών και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης στους δήμους, δηλαδή που το απαρτίζουν.
- Το ωράριο που ισχύει στις επιχειρήσεις τροφίμων, π.χ. σούπερ μάρκετ, παραμένει έως τις ‪9 Μαΐου‬, ‪από τη Δευτέρα έως Παρασκευή‬ από τις ‪7:00 το πρωί‬ έως τις ‪21:00 το βράδυ‬ και Σάββατο από τις ‪7:00 το πρωί‬ έως τις ‪20:00 το απόγευμα‬.
- Παραμένουν σε ισχύ οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών για τις τουριστικές περιοχές ως προς τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές.
- Το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων με κωδικό δραστηριότητας 9602, δηλαδή κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής μπορεί να είναι διευρυμένο από τις ‪7 το πρωί‬ έως τις ‪10 το βράδυ‬ και το Σάββατο 7-9. Η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας είναι κατ’ ελάχιστο 2 μέτρα και είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους, ενώ παραμένει ισχυρή σύσταση για τους πελάτες. Σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διαθέτουν και τον κωδικό δραστηριότητας για άλλες υπηρεσίες, όπως μασάζ, πιλάτες, πέρσοναλ τρέινινγκ απαγορεύεται ρητά η παροχή αυτών των υπηρεσιών.
- Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν οποιοδήποτε κωδικό δραστηριότητας που τίθεται σε επαναλειτουργία υπό όρους υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι πωλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στους εν λόγω κωδικούς δραστηριότητας.
- Για τα γραφεία ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και η απόσταση 1,5 μ. Οφείλουν να αναρτήσουν στην είσοδο πινακίδα για τον επιτρεπόμενο εντός του χώρου ατόμων.

Το δεύτερο στάδιο: 11/5

Στις 11 Μαΐου ακολουθεί ο δεύτερος γύρος χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.
Συγκεκριμένα:
-    Επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και λειτουργούν τα φροντιστήρια για την προετοιμασία των μαθητών της ίδιας τάξης
-    Ανοίγουν όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου
-    Λειτουργούν οι σχολές οδηγών και τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών
-    Επιτρέπεται η πώληση βιομηχανικών ειδών στις λαϊκές αγορές
Και εδώ ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί στις αποστάσεις καθώς και το ωράριο.

Το τρίτο στάδιο: 18/5

Το τρίτο στάδιο θα ακολουθήσει στις 18 Μαΐου, όταν και προβλέπεται:
-    Να λειτουργήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και οι τάξεις των Γυμνασίου
-    Να λειτουργήσουν τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, με σύσταση για τηλεκπαίδευση
Παράλληλα, εκτιμάται πως αυτή η ημερομηνία είναι και η πιθανότερη για την άρση της απαγόρευσης της μετακίνησης και εκτός νομού.

Το τέταρτο στάδιο: 25/5

Στην επόμενη φάση ακολουθεί το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων – μόνο για εξωτερικούς χώρους και με σύσταση για μάσκα - , των ζωολογικών πάρκων και των βοτανικών κήπων, αν και επισημαίνεται πως δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις
Και εδώ το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 10:00 το πρωί ενώ ισχύουν οι κανόνες τήρησης της απόστασης των 2 μέτρων.

Το πέμπτο στάδιο: 1/6

Από την 1η Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα (malls) και όλα τα εστιατόρια και τα καφέ σε εξωτερικούς χώρους.
Και εδώ το ωράριο εργασίας είναι από τις 10:00 το πρωί, παραμένουν οι χωροταξικοί περιορισμοί και οι κανόνες όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πελατών εντός των καταστημάτων, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και για τους εργαζόμενους και για τους καταναλωτές.
Περιορισμοί υπάρχουν και για τα εστιατόρια και για τα καφέ, με τα τραπεζοκαθίσματα να πρέπει να είναι σε απόσταση 2 μέτρων το ένα από το άλλο και να προβλέπονται έως και 4 άτομα σε κάθε τραπέζι.
Και σε αυτήν την περίπτωση είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης για τους εργαζόμενους.

Το έκτο στάδιο: Εντός του Ιουνίου

Κατόπιν και εντός του Ιουνίου θα αρχίσει η δραστηριότητα και άλλων επιχειρήσεων, με τις ακριβείς ημερομηνίες να αναμένονται σε μεταγενέστερο στάδιο και ανάλογα με την πορεία της νόσου.
Συγκεκριμένα, εντός του Ιουνίου:
-    Ανοίγουν τα θερινά σινεμά
-    Επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
Θα ακολουθήσει η λειτουργία των πάρκων αναψυχής, των θεματικών πάρκων και των παιδότοπων σε εξωτερικούς χώρους ενώ από τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου αναμένεται να ανοίξουν όλα τα εστιατόρια και τα καφέ σε εσωτερικούς χώρους, οι επιχειρήσεις διασκέδασης, τα καταλύματα διακοπών και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης