Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κόπωση και πτώση στο ΧΑ -1,28% στις 596 μον. με χαμηλό τζίρο - Στο επίκεντρο MSCI και οι αρνητικές εκτιμήσεις Goldman, προσεχώς και Moody's

Κόπωση και πτώση στο ΧΑ -1,28% στις 596 μον. με χαμηλό τζίρο - Στο επίκεντρο MSCI και οι αρνητικές εκτιμήσεις Goldman, προσεχώς και Moody's
Παρά τη χαλάρωση των περιορισμών παραμένει στα ύψη η αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
(upd18) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 596 μονάδες, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, από 612 μονάδες υψηλό ημέρας, με κόπωση στις τράπεζες και με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο και όγκο συναλλαγών ενώ στις δημοπρασίες ασκήθηκαν πιέσεις στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, όπως Μυτιληναίο -3,26%, Lamda -3,16%, Coca Cola -2,21% ...
Παρά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού παραμένει στα ύψη η αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας ενώ εγκυμονεί ο κίνδυνος αναζωπήρωσης των κρουσμάτων.
Το βασικό σενάριο πάντως θέλει ότι με αφορμή και τις αλλαγές στον MSCI - εφόσον υλοποιηθούν όλες οι αλλαγές - θα υπάρξει πίεση.
Εν τω μεταξύ ενδιαφέρον έχουν οι αναλύσεις της Goldman Sachs που βλέπει πτώση -18% στον S&P 500 αλλά και η Nordea Bank που επίσης βλέπει διόρθωση αλλά ράλι το 2021.
Ύφεση 9% το 2020 και ανάπτυξη 5% το 2021 βλέπει για την Ελλάδα ο S&P ενώ στη υψηλή κλίμακα στο 9 διαμορφώνεται ο δείκτης αξιολόγησης κινδύνου των ελληνικών τραπεζών.

Αύριο 12 Μαίου 2020 θα πραγματοποιηθεί η αναθεώρηση των δεικτών MSCI όπου αναμένεται να διαγραφούν οι τράπεζες Αlpha Bank, Eurobank, Εθνικής αλλά και του Τιτάνα με εκροές τα 193 εκατ. δολάρια ενώ για την μετοχή του Μυτιληναίου που ενδεχομένως θα ενταχθεί, λόγω των επιπέδων κεφαλαιοποίησής του θα έχουμε εισροές 34,76 εκατ. δολαρίων ενώ η ημερομηνία εκτέλεσης των παραπάνω θα είναι η 29 Μαίου 2020.
Επίσης, αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs καθώς τονίζει ότι η πτώση στα χρηματιστήρια  θα είναι παγκόσμιας κλίμακας.
Ειδικότερα ενώ είναι αισιόδοξη μεσοπρόθεσμα (δηλαδή σε βάθος ενός έτους), και διατηρεί τις προβλέψεις για τον δείκτη βαρόμετρο στην Wall Street S&P 500 στο τέλος του έτους για 3.000 μονάδες ωστόσο σε τριμηνιαία βάση βλέπει πτώση -18% στις 2400 μονάδες με πιθανό χρονικό ορίζοντα τέλη Ιουλίου ή μέσα στον Αύγουστο 2020 καθώς τα κρούσματα του κορωνοιού μειώνονται αλλά οι ανησυχίες παραμένουν ειδικά για δεύτερο κύμα.
Παράθυρο» συμβιβασμού όσον αφορά το QE της ΕΚΤ άνοιξε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, λίγες ημέρες μετά την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου που έκρινε «εν μέρει αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που άρχισε το 2015 ενώ τη θέση ότι η Γερμανία θα εφαρμόσει την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου τις αγορές ομολόγων επανέλαβε αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Εν τω μεταξύ, μέχρι την 1η Ιουνίου έχει στην διάθεση της η κυβέρνηση, για να επανεξετάσει το ενδεχόμενο λήψης ενός άτοκου δανείου 4 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό καθώς θα ανοίξει η  πιστωτική γραμμή των 240 δισ. ευρώ και θα είναι διαθέσιμη για τα κράτη μέλη.
Η ελληνική κυβέρνηση ζυγίζει τα θετικά και αρνητικά της χρηματοδότησης από ESM ενώ θέλει να αποφεύγει να βγει πρώτη να δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα της πανδημίας καθώς θα δώσει ένα λάθος μήνυμα στις αγορές που θα την θεωρήσουν ως την πλέον οικονομικά αδύναμη χώρα της ευρωζώνης.
Αυτή η κίνηση θα έχει επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού αφού οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα θα κινηθούν ανοδικά και μάλιστα τη  στιγμή που στον ΟΔΔΗΧ κάνουν σχέδια για νέα έξοδο στις αγορές.
Εν τω μεταξύ, ενώ η Moody's αναμενόνταν στις 8 Μαΐου 2020 να ανακοινώσει την αξιολόγηση της για την ελληνική και ιταλική οικονομία εντούτοις αποφάσισε να μην προβεί σε καμία αξιολόγηση καθώς θέλει να διαμορφώσει πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της ιταλικής οικονομίας από το σοκ του κορωνοιού... ωστόσο είναι πιθανό να προβεί σε αξιολόγηση προσεχώς.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 596 μονάδες στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες διασπώντας το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων με τις 580 μονάδες να απότελούν την επόμενη στήριξη ενώ στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 630 μονάδες.
Στις τράπεζες, μετά τα αρχικά κέρδη έως +3%, επανήλθαν στα γνώριμα επίπεδα, με ήπια κέρδη έκλεισε μόνο η Εθνική +0,80%, με απώλειες -0,92% η Alpha Bank ενώ οριακά υποχώρησαν Πειραιώς -0,09% και Eurobank -0,03%
Κατά 99% έχει κλείσει το deal της Eurobank με την DoValue για την τιτλοποίηση του Cairo 7,5 δισεκ. προβληματικών δανείων και την αγορά του 80% της FPS της εταιρίας διαχείρισης προβληματικών δανείων της τράπεζας ενώ εκτιμάται ότι με την ανακοίνωση του  deal η μετοχή θα μπορούσε να δει τα 0,45 με 0,48 ευρώ, προφανώς τιμές στο 1 ευρώ δεν υπάρχουν ούτε στην φαντασία.
Το τελευταίο διάστημα, στο επίκεντρο βρίσκεται το ερώτημα κατά πόσο θα μετατραπούν τα ήδη χορηγούμενα δάνεια σε προβληματικά και κατά πόσο θα δημιουργηθούν νέα προβληματικά δάνεια ….
Aπό την άλλη, είναι αξιοσημείωτο ότι την περίοδο που η ΕΚΤ και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών ελαστικοποιούν τα κριτήρια σε NPEs και κεφάλαια και δεν στρεσάρουν τις τράπεζες, ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έρχεται να ανοίξει ένα θέμα που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μεγάλο κεφαλαιακό έλλειμμα τις τράπεζες την λύση της bad bank.
Η λύση της bad bank είναι επιχειρηματική ανοησία για το κράτος καθώς θα φορτωθεί ένα πρόβλημα, όταν υπάρχουν άλλες λύσεις πολύ πιο καθαρές, που εξαλείφουν το πρόβλημα.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου εξαλείφουν το πρόβλημα των NPEs στην Ελλάδα, οι ατομικές λύσεις είναι η λύση, κάθε τράπεζα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και δεν μπορεί και δεν μια bad bank θα είχε νόημα μόνο εάν φορτωνόταν το βάρος της ζημίας όχι τα κράτη αλλά η ΕΚΤ .
Οριακές αγορές καταγράφονται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,15% ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 1,85% με το μεταξύ τους spread στις 30 μονάδες..
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 275 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 12306 μονάδες.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,58% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,61%.
Στο πρώτο μισάωρο με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά σε επιλεγμένες μετοχές του FTS E25, όπως Aegean ,Τιτάνα.. ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,47% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,39%.
Στις δημοπρασίες, με πιέσειςστο σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με εξαίρεση Aegean και Τιτάνα και με εμφανή τα σημάδια κόπωσης στις τράπεζες, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στο -1,28%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 309,10 μονάδες με οριακή πτώση -0,11%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,28% στις 596 μονάδες έχοντας υψηλό στις 612,46 μονάδες και χαμηλό στις 596,34 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπζεες και στα μη τραπεζικά blue chips.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 23,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος 14,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 596 μονάδες, διασπώντας το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και ακολουθούν οι 580 και 550  μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 650 και οι 680 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 309 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 300 μονάδες και ακολουθούν οι  270 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 350 μονάδες και ακολουθούν οι 370-380 μονάδες

Εταιρικά νέα

Με κέρδη +1,03% έκλεισε ο Τιτάνας με υψηλό ημέρας +5,85% ο οποίος είχε υποχωρήσει σχεδόν 8% την εβδομάδα που πέρασε λόγω των σεναρίων εξόδου της μετοχής από το δείκτη MSCI Greece Standard ενώ η διοίκηση της εισηγμένης ανακοίνωσε πως προχωράει σε επιστροφή κεφαλαίου 0,20 ευρώ ανά μετοχή στις 13 Μαΐου.
Με κέρδη +12,90% έκλεισε η Intralot με υψηλό ημέρας +20,97% καθώς η άνοδος της μετοχής αποδίδεται σε αντίδραση μετά από 7 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και σωρευτικές απώλειες -61,96% από την αρχή του έτους ενώ δεν υπάρχει πληροφόρηση αναφορικά με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης
Με απώλειες -3,42% έκλεισε ο Sarantis καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,167 ευρώ ανά μετοχή ή 0,159 ευρώ μετά την αφαίρεση του φόρου 5%.

Τραπεζικά νέα

Οι συστημικές τράπεζες της χώρας εκτιμάται πως θα αναγκαστούν να λάβουν προβλέψεις οι οποίες ενδέχεται να φθάσουν και τα 4 δισ. ευρώ αναμένοντας νέα κόκκινα δάνεια λόγω της πανδημίας. Το θέμα που μελετούν στην παρούσα φάση τα επιτελεία των τραπεζών που 28 και 29 Μαϊου θα δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα για το α΄ τρίμηνο του 2020 είναι αν και κατά πόσο θα φέρουν πιο νωρίς τις προβλέψεις ή θα περιμένουν να δουν την εξέλιξη της κατάστασης που διαμορφώνεται από μια εκτεταμένη έλλειψη ρευστότητας.
Σχέδια επί χάρτου επεξεργάζονται τα πιστωτικά ιδρύματα ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2020 στις 28 και 29 Μαίου.
Όπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες οι ελληνικές τράπεζες παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίον κινούνται τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα του πλανήτη που δημοσιοποιούν αποτελέσματα και επιχειρούν να φέρουν στα μέτρα τους και στα νέα δεδομένα που υπάρχουν τη διαχείριση της καινούριας αυτής κρίσης, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί.
Έτσι οι ελληνικές τράπεζες έχοντας δει τι έχει πράξει η Citi, UBS, HSBC καλούνται τις επόμενες ημέρες να πάρουν σχετικές αποφάσεις αλλά και να διαφυλάξουν όσο το δυνατόν γίνεται από τυχόν υπερημερίες το μικρό υγιές χαρτοφυλάκιό τους που δεν ξεπερνά τα 100 δισ ευρώ σε χορηγήσεις.
Με δεδομένο πως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των διεθνών οίκων θα  πρέπει να μαντέψουν σωστά διότι σε διαφορετική περίπτωση αυτό μπορεί να έχει μεγάλο κόστος στην αξιολόγησή τους.
Και ενώ κάποιοι συζητούν για νέα κόκκινα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ τελικώς για το μέγεθος αυτό κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος  αφού η εικόνα της ύφεσης είναι εκείνη που θα διαμορφώσει το μέγεθος τούτο
Τα πιστωτικά ιδρύματα ετοιμάζουν τα τριετή τους πλάνα για τις 30 Σεπτεμβρίου.. Η προετοιμασία γίνεται πάντως με τη βοήθεια και του SSM καθώς οι τράπεζες έχουν διαρκή επικοινωνία.

Η επικαιρότητα

Mε ιδιαίτερη προσοχή και με βάση τις συστάσεις των επιδημιολόγων πολλές χώρες επεκτείνουν  την άρση των περιοριστικών μέτρων τα οποία είχαν ληφθεί προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία της Covid-19.
Ειδικότερα οι Ευρωπαίοι επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους που ίσχυε προ κορωνοϊού με πολλή προσοχή, όμως, απέναντι στον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων.
Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει παγκοσμίως τα 4,1 εκατομμύρια, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 283.000 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν είναι περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια.
Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.323.799 και σε νεκρούς με 79.528.
Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 31.930 θανάτους, 220.449 τα κρούσματα ενώ τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, η Ιταλία με 30.560 και 219.070 κρούσματα
 Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 224.350 και 26.621 νεκρούς.
Στη δεύτερη φάση του σταδιακού ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας εισέρχεται από σήμερα 11/5 η Ελλάδα καθώς επαναλειτουργεί το μεγαλύτερο μέρος του λιανεμπορίου – περισσότερες από 66.000 επιχειρήσεις –, επιστρέφουν στα θρανία και οι μαθητές της Γ’ Λυκείου ενώ επιτρέπεται και η υπό όρους μετακίνηση στα νησιά.
Το δεύτερο αυτό στάδιο επιστροφής στην κανονικότητα εκτιμάται ότι θα είναι και το πιο καθοριστικό, καθώς θα δείξει σε κυβέρνηση και επιστήμονες το πώς διαμορφώνεται η πορεία της νόσου και εάν είναι εφικτό και δυνατό να προχωρήσει και ο υπόλοιπος σχεδιασμός για την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας.
Πάντως και βάσει των τελευταίων διαθέσιμων δεδομένων, η πορεία του κορωνοϊού είναι σε φθίνουσα πορεία στην χώρα, η οποία μετρά 151 νεκρούς.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (11/5) οι ασιατικές αγορές, μετά την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street την περασμένη εβδομάδα, καθώς η προσοχή των αναλυτών εστιάζεται πλέον στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη +1,05%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,02%, ο δείκτηςHang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο +1,5% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,54%.
 
Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες καταγράφουν σήμερα Δευτέρα 11/5  οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς ενώ εξομαλύνεται η πανδημία του κορωνοϊού και αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα εντούτοις δεν λείπουν οι φόβοι για νέο κύμα κρουσμάτων.
Η Wuhan, η κινεζική πόλη από όπου ξεκίνησε η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού, ανέφερε σήμερα, Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, ένα νέο κύμα κρουσμάτων από τότε που η αυστηρή καραντίνα χαλάρωσε στις αρχές Απριλίου.
Η οπισθοδρόμηση αυτή συνέπεσε επίσης με μια απότομη αύξηση στα νέα κρούσματα της Νότιας Κορέας, όπου οι επιτυχημένες προσπάθειες της κυβέρνησης για τον περιορισμό της νόσου από τα τέλη Ιανουαρίου είχε χαιρετιστεί ως παγκόσμιο μοντέλο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,4%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,40%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,6% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -0,25%
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,85%, ο S&P στο -0,65% και ο Nasdaq στο +0,10% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,68% (17,52 δολ.)

Κόπωση στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Συνεχίστηκε η πτωτική εικόνα στις τράπεζες με εμφανή τα σημάδια κόπωσης και με ιδιαίτερα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1370 ευρώ, με άνοδο +0,80%  με όγκο 1,08 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,04 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,60 ευρώ, με πτώση -0,92%, με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 926 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,12 ευρώ, με πτώση -0,09% με όγκο 326 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 489 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3315 ευρώ, με πτώση -0,03% με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,23 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6110 ευρώ, με πτώση -4,53% και με κεφαλαιοποίηση 273 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2070 ευρώ, με άνοδο +1,97% και όγκο 212 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 95 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,78 ευρώ, με πτώση -0,93% και κεφαλαιοποίηση 254 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25  με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Sarantis, Μυτιληναίος, Lamda, ΔΕΗ....
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Aegean, Τιτάνας, ΕΛΠΕ..
H Coca Cola έκλεισε στα 21,23 ευρώ, με πτώση -2,21% και κεφαλαιοποίηση στα 7,85 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,18 υρώ, με πτώση -2,1% και αποτίμηση 5,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,53 ευρώ, με πτώση -2,69% και αποτίμηση 587 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,0450 ευρώ, με πτώση -1,21% και κεφαλαιοποίηση 474 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,85 ευρώ με πτώση -1,26% και αποτίμηση 2,63 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,74 ευρώ, με άνοδο +1,03% και κεφαλαιοποίηση 968 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,88 ευρώ με άνοδο +0,86% και κεφαλαιοποίηση 1,80 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,40 ευρώ, με πτώση -1,9% και κεφαλαιοποίηση 1,37 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,83 ευρώ με πτώση -3,26% και κεφαλαιοποίηση 976 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,30 ευρώ με άνοδο +0,07% και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,62 ευρώ, με πτώση -2,36% και κεφαλαιοποίηση 705 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,3550 ευρώ, με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 174 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0621 ευρώ, με πτώση -1,90% και κεφαλαιοποίηση 58 εκατ. ευρώ.

Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 2,15% - Ήπιες πιέσεις στην Νότια Ευρώπη

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα 11 Μαΐου 2020 στα ελληνικά ομόλογα μετά μάλιστα και τις αποφάσεις του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να θεωρήσει μερικώς παράνομο το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης.
Η Moody’s ανέβαλε την αξιολόγηση της Ελλάδας στις 8 Μαΐου αναμενόταν να υποβαθμίσει τις προοπτικές από σταθερές σε αρνητικές, ωστόσο είναι πιθανό να προβεί σε αξιολόγηση προσεχώς.
Fitch, Standard and Poor’s και DBRS υποβάθμισαν τις προοπτικές σε σταθερές από θετικές παρά την ύφεση από -5% έως -9% που εκτιμούν για το 2020.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,15% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,85%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 2,15% με το αμερικανικό 10ετές 0,69% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 30 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 123 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,30% με απόδοση αγοράς 1,41% και απόδοση πώλησης 1,19%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,43%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 106,80 μονάδες βάσης και απόδοση 1,63% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 107,39 μονάδες βάσης και απόδοση 1,74% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 100,10 μονάδες βάσης και απόδοση 1,86%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 100 μονάδες βάσης και απόδοση 2%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 111,65 μονάδες βάσης και απόδοση 2,10% με απόδοση αγοράς 2,13% και απόδοση πώλησης 2,07%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 113,78 μονάδες βάσης και απόδοση 2,15% με απόδοση αγοράς 2,17% και απόδοση πώλησης 2,12%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 118,68 μονάδες βάσης και απόδοση 2,20%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 96,75 μονάδες βάσης και 2,14% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 124,18 μονάδες βάσης και απόδοση 2,25%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 131,02 μονάδες βάσης και απόδοση 2,36%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 268 μονάδες βάσης από 271 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 275 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 12.306 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,75% ή 275 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή επιδείνωση στα ομόλογα της ευρωζώνης με την Πορτογαλία, Ισπανία στο επίκεντρο   

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης με επίκεντρο την Ισπανία και Πορτογαλία… μετά μάλιστα και τις δηλώσεις της Lagarde ΕΚΤ ότι θα δώσει διπλωματική απάντηση στο Γερμανικό Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 11 Μαΐου 2020 στο 1,85%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/5/2020 στο -0,53% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,14% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,92% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,87% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,85% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,97%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης