Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΚΤ ετοιμάζεται για νέα παρέμβαση παρά την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου - To ερώτημα είναι... πότε

Η ΕΚΤ ετοιμάζεται για νέα παρέμβαση παρά την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου - To ερώτημα είναι... πότε
Για νέα παρέμβαση με στόχο τη στήριξη της οικονομίας στην ευρωζώνη ετοιμάζεται η ΕΚΤ παρά την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου που έκρινε «εν μέρει αντισυνταγματικό» το QE που άρχισε το 2015.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, έχει διαμηνύησει από τη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πτοείται από νομική διαφωνία σχετικά το πρόγραμμα αγορών ομολόγων 2,7 τρισ. ευρώ. Αντιθέτως θα κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε η ευρωζώνη να ξεπεράσει την κρίση του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό -για πολλού οικονομολόγους- σημαίνει ότι ενίσχυση του προγράμματος για την πανδημία.
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποφασίσει την αύξηση του προγράμματος, επέκταση του και το 2021 ή να δεσμευτεί για επανεπένδυση των κερδών των ομολόγων που λήγουν.
Το μόνο ερώτημα είναι το πότε.
Από την πλευρά της, η ΕΚΤ προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5%-12% φέτος και ότι ενδεχομένως να μην στα προ-κορωνοϊού επίπεδα πριν το τέλος του 2022.
Η Lagarde, άλλωστε, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εκδώσουν ομόλογα 1-1,5 τρισ. ευρώ.
Εάν η ΕΚΤ δεν συμμετέχει, τα κόστη δανεισμού θα αυξηθούν κάτι που θα υπονομεύσει την ανάκαμψη.
Κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν «ανοιχτά» επισημαίνει ότι ενδεχόμενο να υπάρξει ανάγκη για περισσότερη δράση.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, τόνισε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές των ομολόγων στο πλαίσιο της εντολής που έχει παρά την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου.
«Εκμεταλλευόμαστε αυτή την ευελιξία για να διασφαλίσουμε ότι η νομισματική πολιτική "φτάνει" σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης» δήλωσε η Schnabel και συμπλήρωσε «είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε το μέγεθος και τη διάρκεια των προγράμματος εάν χρειαστεί».
«Το ενδεχόμενο για επιπλέον στήριξη από την πλευρά της νομισματικής πολιτική είναι μεγάλο.
Το timing οποιασδήποτε ανακοίνωσης, ωστόσο, είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί» δήλωσε ο Greg Fuzesi, οικονομολόγος της JP Morgan και συμπλήρωσε «είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν η ΕΚΤ θα αντιδράσει στην απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου κάνοντας πιο προσεκτικά βήματα ή εάν θα προχωρήσει πιο επιθετικά για επισημάνει την ανεξαρτησία της».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης