Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gatestone Institute: H Ιταλία, Δούρειος Ίππος της Κίνας, για επικράτηση στην Ευρώπη

Gatestone Institute: H  Ιταλία, Δούρειος Ίππος της Κίνας, για επικράτηση στην Ευρώπη
Η δραματική πτώση της Ρώμης θα μπορούσε να σημαίνει την εξίσου δραματική άνοδο του Πεκίνου - Είναι μια τεράστια προειδοποίηση για τη Δύση, επισημαίνει σε ανάλυσή του το Gatestone Institute
Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Κίνας, ότι έστειλε ιατρικά εφόδια στην Ιταλία, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν φωτογραφίες Ιταλών σε μπαλκόνια και δρόμους να χειροκροτούν υπό τους ήχους του κινεζικού εθνικού ύμνου, παρατηρεί σε ανάλυσή του  το Gatestone institute ξεκινώντας την ανάλυσή του για το ρόλο που επιφυλλάσσει για την Ιταλία η Κινεζική πολιτική.
"Στη Ρώμη, με τον κινεζικό ύμνο να παίζει, μερικοί Ιταλοί φώναζαν" Grazie, Cina (Ευχαριστούμε Κίνα)! " στα μπαλκόνια τους, και οι γείτονές τους χειροκροτούσαν", έγραψε ο Zao Liqian, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι ο στρατός των ΗΠΑ έφερε τον Covid-19 στη Wuhan.
Η Κίνα εμφανίστηκε με το ρόλο του σωτήρα, πρόθυμη να σπεύσει στο κρεβάτι του Ιταλού ασθενούς.
Τώρα μια έρευνα των Financial Times αποκαλύπτει ότι αυτά τα βίντεο ήταν αποτέλεσμα χειραγώγησης, κομμάτι της συνολικότερης προπαγάνδας του κορωνοϊού του Πεκίνου.
Τα Hashtags #ThanksChina και #GoChina & Italy δημιουργήθηκαν περαιτέρω από bots.
Μια έκθεση του Carnegie Endowment χαρακτήρισε την Ιταλία «στόχο προορισμού για την προπαγάνδα της Κίνας».
Ένα άρθρο με τίτλο "Γιατί η επιδημία Covid-19 είναι τόσο πολιτικοποιημένη" και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κινεζικής πρεσβείας στο Παρίσι, ανέφερε: "Μερικοί Δυτικοί αρχίζουν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη φιλελεύθερη δημοκρατία" και "ορισμένες [Δυτικές χώρες] έχουν γίνει ψυχολογικά αδύναμες"
Ο Antoine Bondaz, ερευνητής στο Ίδρυμα Στρατηγικής Έρευνας της Γαλλίας, δήλωσε στο Politico:
"Η Κίνα θεωρεί την Ευρώπη ως το μαλακό υπογάστριο της Δύσης.
Στη λογική τους, υπάρχει η Δύση, και σε αυτές οι ΗΠΑ που θα αντιταχθούν στην Κίνα για διαρθρωτικούς και ιδεολογικούς λόγους, και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους που πρέπει να είναι ουδέτεροι σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ της Κίνας και οι ΗΠΑ "
Σύμφωνα με τον υπολοχαγό (ε.α) H.R. McMaster, πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του προέδρου Donald Trump, στο νέο του βιβλίο Battlegrounds: The Fight to Defend the Free World, οι Κινέζοι ηγέτες "πιστεύουν ότι έχουν ένα στενό παράθυρο στρατηγικής ευκαιρίας για να ενισχύσουν την κυριαρχία τους και να αναθεωρήσουν τη διεθνή τάξη υπέρ τους.
Υπάρχει τώρα ένας τεράστιος κίνδυνος η Ιταλία να γίνει "Ο Δούρειος Ίππος της Κίνας στην Ευρώπη".
Ένας κορυφαίος Γάλλος αξιωματούχος, Pierre-Henri d'Argenson, έγραψε στο Le Figaro ότι "η Ευρώπη έχει πλέον γίνει η ζώνη ασφαλείας για την αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών".

Το Πεκίνο επέλεξε την Ιταλία ως το μαλακό υπογάστριο της Ευρώπη για να συνεχίσει το πλάνο επέκτασής της.


Τον Απρίλιο του 2019, η ιταλική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Giuseppe Conte ήταν η πρώτη της ομάδας G7 που υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας για την «Πρωτοβουλία Ζώνης και Οδού (Belt and Zone)» της Κίνας κατά τη διάρκεια κρατικής επίσκεψης του Προέδρου Xi Jinping.
Σύμφωνα με μια ανάλυση του The Economist, το σχέδιο Κινέζικη Ζώνη και Οδός θα μπορούσε να ξεπεράσει το Σχέδιο Μάρσαλ, με το οποίο οι ΗΠΑ αναβίωσαν τις οικονομίες που πλήττονται από τον πόλεμο της Ευρώπης.
Η Ιταλία έχει κυβερνητικό συνασπισμό με επικεφαλής το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ένα εξαιρετικά φιλο-κινεζικό κόμμα, του οποίου ο ιδρυτής Beppe Grillo εντοπίστηκε συχνά στην κινεζική πρεσβεία στη Ρώμη.
Όπως ανέφερε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, "στην Ιταλία οι επιχειρηματικές και πολιτικές ομάδες συμφερόντων για την Κίνα έχουν αυξηθεί".
Ο πρώην πρωθυπουργός Matteo Renzi επισκέφθηκε το Πεκίνο για συνέδρια.
Πριν από πέντε χρόνια, η China National Chemical Corp αγόρασε την Pirelli, μια ιταλική εταιρεία 143 ετών και την πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία ελαστικών στον κόσμο.
Μια μελέτη που δημοσίευσε η KPMG πριν από τη συμφωνία Pirelli αποκάλυψε ότι οι κινεζικές εξαγορές στην Ιταλία ανήλθαν συνολικά σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε πέντε χρόνια (σε σύνολο επενδύσεων 13 δισεκατομμυρίων ευρώ).
Το ένα τρίτο των ξένων αγορών στην Ιταλία είναι Κινέζοι.
Ο στόχος είναι να μετατραπεί η Ιταλία σε "τον κορυφαίο προορισμό της Ευρώπης για πολυπόθητες επενδύσεις από την Κίνα".
Τώρα, η Κίνα προσπαθεί να κυριαρχήσει στις υποδομές της νότιας Ευρώπης.
Η Κίνα είχε ήδη λάβει άδεια λειτουργίας του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας, του λιμανιού του Πειραιά στην Αθήνα, το οποίο το Πεκίνο σχεδιάζει να μετατρέψει στο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της στην Ευρώπη.
Στη συνέχεια, η Κίνα άρχισε να επεκτείνεται στα λιμάνια της Ιταλίας, όπου τέσσερα μεγάλα λιμάνια είναι επίσης διαθέσιμα για κινεζικές επενδύσεις.
Ο Zeno D'Agostino, πρόεδρος του βόρειου λιμανιού της Τεργέστης, λέει ότι "η Κίνα ανοίγεται επειδή αισθάνεται ισχυρή".
Η πολιτική ανακούφιση της Ιταλίας για την Κίνα εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια των μοιραίων πρώτων ημερών της κρίσης του κορωνοϊού.
Στις 21 Ιανουαρίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Ιταλίας φιλοξένησε μια κινεζική αντιπροσωπεία για μια συναυλία στην Εθνική Ακαδημία Santa Cecilia για τα εγκαίνια του έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ιταλίας-Κίνας.
Ο Michele Geraci, πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης της Ιταλίας, δεν ήταν σίγουρος ότι ήταν ορθή η παρουσία του.
«Είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε να το κάνουμε αυτό;», είπε ο Geraci κοιτάζοντας τους συναδέλφους του. «Πρέπει να είμαστε εδώ σήμερα;».
Λίγες μέρες αργότερα, σε πολλές ιταλικές πόλεις, όπως η Φλωρεντία και το Πράτο, όπου υπάρχει κινεζικό προπύργιο παραγωγής, οι δήμαρχοι και οι τοπικές κοινότητες προώθησαν την πρωτοβουλία, "αγκαλιάστε έναν Κινέζο" για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.
Στη Ρώμη, ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Sergio Mattarella, επισκέφθηκε ένα σχολείο με υψηλό ποσοστό Κινέζων μαθητών για την καταπολέμηση των «διακρίσεων» και ο  Nicola Zingaretti, αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, συναντήθηκε με τον Κινέζο πρέσβη στη Ρώμη.
Εν τω μεταξύ, οι ιταλικές τηλεοράσεις οργάνωσαν ζωντανές δοκιμές κινεζικών προϊόντων.
Αυτό ήταν το μοιραίο αρχικό λάθος της Ιταλίας στην πανδημία: να προσπαθεί να καταπολεμήσει τον ρατσισμό αντί τον κορωνοϊό, ο οποίος μόνο λίγες μέρες αργότερα θα κατέστρεφε τη χώρα.
Η Κίνα κατάφερε να κάνει πλύση εγκεφάλου στην ιταλική κοινή γνώμη.
Σε μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 17 Απριλίου, το 50% των Ιταλών θεωρούν την Κίνα ως «φίλο» (μόλις το 17% των Ιταλών πιστεύουν το ίδιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες).
Και στον αγώνα για την παγκόσμια δύναμη στην οποία η Ιταλία πρέπει να είναι σύμμαχος, η Κίνα είναι μπροστά από τις ΗΠΑ, 36% έως 30%.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Luigi Di Maio, καλωσόρισε ένα αεροπλάνο κινεζικών ιατρικών προμηθειών στις 12 Μαρτίου.
"Θα θυμόμαστε εκείνους που ήταν κοντά μας σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο", δήλωσε ο Di Maio.
Δεν είναι απαραίτητο, η Κίνα θα τους υπενθυμίσει.
Ο Walter Ricciardi, σύμβουλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και της ιταλικής κυβέρνησης, έγραψε στο Twitter: "Ευχαριστούμε Κίνα!".
Γνωρίζουμε τώρα ότι ενώ το κινεζικό καθεστώς παραπλάνησε τον κόσμο σχετικά με τη μεταδοτικότητα του Covid-19, συσσώρευε ιατρικά εφόδια.
Όπως έγραψε ο αρχισυντάκης της γερμανικής εφημερίδας BILD σε μια επιστολή προς τον Κινέζο πρόεδρο Xi:
"Υποθέτω ότι το θεωρείτε μεγάλη" φιλία "όταν τώρα στέλνετε γενναιόδωρα μάσκες σε όλο τον κόσμο.
Αυτό δεν είναι φιλία, θα το αποκαλούσα ιμπεριαλισμό κρυμμένο πίσω από ένα χαμόγελο - ένα Δούρειο Ίππο".
Κανένας Ιταλός υπουργός ή αξιωματούχος δεν κατηγόρησε την Κίνα για την κάλυψη της επιδημίας ή για την εξαφάνιση μαρτύρων.
«Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, οι δυτικές χώρες ενώθηκαν πίσω από το αίτημα προς την Κίνα για διευκρινίσεις σχετικά με το πώς γεννήθηκε ο Covid-19 και μετά εξαπλώθηκε», έγραψε ο Paolo Mieli σε μια πρώτη σελίδα για τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Ιταλίας, Il Corriere della Sera.
Ο Mieli ανέφερε τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
"Ποιος λείπει;
Η Ιταλία, η μόνη χώρα στον δυτικό κόσμο που υποδέχτηκε μισό εκατομμύριο μάσκες που μας στάλθηκαν (έναντι αμοιβής) από την Κίνα με μια πραγματικά υπερβολική χειρονομία".
Η παγκοσμίου φήμης ιταλική βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θύματα μιας επέκτασης της παγκοσμιοποίησης υπό την ηγεσία της ανέντιμης οικονομικής πρακτικής ντάμπινγκ της Κίνας.
Η Κίνα μειώνει τώρα την Ιταλία εντός του περιβάλλοντός της για να βοηθήσει στη διάδοση και την εφαρμογή της προπαγάνδας της και της θέλησής της για κυριαρχία.
Όπως έγραψε ο Ιταλός αναλυτής Francesco Galietti, η Ιταλία πρόκειται να γίνει «ο στόχος μιας κινεζικής« επίθεσης γοητείας», ένας συνδυασμός σκληρών μετρητών και «μαλακής ισχύος», χρήματος και επιρροής».
Σημειώνει ως παράδειγμα τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας:
Έχει σταθερά συγκεντρώσει πάνω από το ποσοστό όριο του 2% σε μια σειρά από τις μεγαλύτερες εταιρείες που κατέχουν μετοχές της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένων των FCA (ο όμιλος Fiat Chrysler), Telecom Italia και Generali Group, την μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία της Ιταλίας ".
Η Κίνα έχει επίσης επενδύσει σε στρατηγικούς ιταλικούς ενεργειακούς φορείς όπως η Eni και η Enel και ο ιταλικός όμιλος υπηρεσιών πετρελαίου Saipem.
Αυτή η οικονομική διείσδυση θα έχει επίσης τεράστιες συνέπειες για την ασφάλεια.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της επιδημίας του Covid-19, η Ιταλία, η οποία δελεάζεται από την υπόσχεση για επένδυση της Huawei ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τηλεπικοινωνιακό της σύστημα, ανακοίνωσε ότι δεν σχεδιάζει να σταματήσει τις κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να διαδραματίζουν ρόλο στο μέλλον της χώρας 5G δίκτυο.
Είναι ένα έργο που ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ William P. Barr όρισε έναν «μνημειακό κίνδυνο».
"Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας θα μπορούσαν να είναι σημαντικές", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
"Μερικοί σύμμαχοι (είναι) πιο ευάλωτοι σε καταστάσεις όπου οι κρίσιμες υποδομές μπορούν να ξεπουληθούν" σε μια κινεζική "έφοδο αγορών".
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Mark Esper έχει επίσης προειδοποιήσει ότι η Κίνα θα εκμεταλλευτεί τον ιό "για να προωθήσει τα συμφέροντά τους και να προσπαθήσει να σπείρει διχασμό στη Συμμαχία και στην Ευρώπη".
Η Ιταλία είναι πιο ευάλωτη σε αυτήν την κινεζική επίθεση.
Είναι μια από τις πιο χρεωμένες χώρες στον κόσμο και έχει οικονομική ανάπτυξη σχεδόν στο μηδέν.
Είναι επίσης μία από τις πιο ασταθείς και εύθραυστες κυβερνήσεις της Ευρώπης και είχε έναν από τους υψηλότερους αριθμούς θανάτου από κορωνοϊούς στην Ευρώπη - μια εμπειρία που μια ιταλική νοσοκόμα συγκρίνει με έναν "παγκόσμιο πόλεμο".
Η Ιταλία είναι πλέον ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης.
Λόγω της κρίσης από τον κινεζικό κορωνοϊό, η χώρα θα δει κατάρρευση του ΑΕΠ της στο -9,5% και την έκρηξη του δημόσιου χρέους της, το οποίο ορίζεται στο 160% του ΑΕΠ - το υψηλότερο ποσοστό από τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Πεκίνο το γνωρίζει αυτό και ισχυρίζεται ότι "η Ιταλία αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα, η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση και η πρωτοβουλία Belt and Road είναι το μόνο σημαντικό παγκόσμιο επενδυτικό σχέδιο".
"Η πιθανότητα η Ευρώπη να γίνει μουσείο ή πολιτιστικό πάρκο ψυχαγωγίας για τους νεόπλουτους της παγκοσμιοποίησης δεν αμφισβητείται, είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο", δήλωσε ο ύστερος ιστορικός Walter Laqueur.
Η δραματική πτώση της Ρώμης θα μπορούσε να σημαίνει την εξίσου δραματική άνοδο του Πεκίνου.
Είναι μια τεράστια προειδοποίηση για τη Δύση.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης