Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τέλος Μαΐου 2020 ανακοινώνονται τα νέα κριτήρια για την προστασία της Α΄ κατοικίας - Ποια η μεθοδολογία

Τέλος Μαΐου 2020 ανακοινώνονται τα νέα κριτήρια για την προστασία της Α΄ κατοικίας - Ποια η μεθοδολογία
Στο τέλος Μαΐου τα νέα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Προς το τέλος Μαΐου μήνα και όχι νωρίτερα αναμένεται να οριστεί η περίμετρος για τους νέους δικαιούχους της πρώτης κατοικίας ο ακριβής αριθμός των οποίων θα προσδιοριστεί με βάση στοιχεία που θα αποστείλουν ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, τράπεζες και servicers  στοιχεία στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Μετά από επεξεργασία των στοιχείων αυτών θα αρχίσουν να διαμορφώνονται τα κριτήρια υπαγωγής στο νέο πρόγραμμα γέφυρα που θα προβλέπει την επιδότηση δόσεων δανείων με υποθήκη πρώτη κατοικία εκείνων που έχουν πληγεί από τον κορονοϊο.
Το υφιστάμενο πλαίσιο προστασία (ν.4605/2019) που λήγει, μετά από μια ακόμα παράταση στις 30 Ιουλίου, αποτελεί μετά από παράταση που έλαβε με αποτέλεσμα τόσο η πλατφόρμα για τις αιτήσεις όσο και το άρθρο 9 του νόμου Κατσέλη να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε οι δανειολήπτες να λύσουν τα θέματά τους μέχρι την παραπάνω ημερομηνία. Πάντως μέσα στο ίδιο διάστημα πλειστηριασμοί δεν θα διενεργούνται και η εκτίμηση είναι πως δεν θα διενεργηθούν και μέχρι το τέλος του έτους.
Εκτός από το κριτήριο του πληττόμενου – βάσει τον ΚΑΔ – θα υπάρξουν εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακά κριτήρια,  «πιθανός ίδια ή και καλύτερα»  σε σχέση με τα κριτήρια του 4605/19.όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας,.
Το πρόγραμμα μπορεί να διαρκέσει ακόμη και εννέα μήνες και ειδικά για τους ενήμερους δανειολήπτες, θα προβλέπει επιδότηση δανείου η οποία θα υπερβαίνει κατά πολύ το 50%, ενώ το ποσοστό της επιδότησης θα μειώνεται ανά τρίμηνο.
Περί τους 550.000 δικαιούχους θα αφορά το  νέο πρόγραμμα γέφυρα για την "προστασία" της πρώτης κατοικίας καθώς θα περικλείει περίπου τους τριπλάσιους δικαιούχους από εκείνους που βρίσκονταν στην περίμετρο δυνάμει του νόμου 4605/19.
Από το προηγούμενο πρόγραμμα το οποίο μόνον μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα διατηρηθεί μέχρι και τον Ιούλιο, υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια ύψους 150 εκατ. ευρώ αφού και ο νόμος 4605 προέβλεπε επιδότηση της δόσης των στεγαστικών δανείων για τους δικαιούχους.
Βάσει των ΚΑΔ οι δικαιούχοι είναι 1,7 εκατ. άτομα εκ των οποίων πρόχειροι υπολογισμοί μιλούν για 1,2 εκατ. δικαιούχους που έχουν στεγαστικό δάνειο.
Αυτό από μόνο του ερμηνεύεται ως ότι θα υπάρξουν επιπλέον κριτήρια για την επιδότηση της δόσης του στεγαστικού.
Αρα θα πρέπει να αναμένεται συνυπολογισμός εισοδήματος οικογενειακής κατάστασης κλπ ώστε τελικώς ο αριθμός να κινηθεί στη λογική του τριπλασιασμού της περιμέτρου.
Σε ότι  αφορά την ηλεκτρονική πλατφόρμα, αθροιστικά από την 1η Ιουλίου 2019 μέχρι τις 30/4/2020 οπότε και ήταν και προγραμματισμένη η λήξη του υφιστάμενου πλαισίου:
-3.784 αιτήσεις πολιτών έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες - διαχειριστές δανείων.      
 Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα 586 νέοι χρήστες υπέβαλαν την αίτηση τους, ήτοι αύξηση κατά 18,32%.
Σε σχέση με τις 31/12/2019 υπέβαλαν αίτηση 2.416 νέοι χρήστες, ήτοι αύξηση κατά  176,61%.
-1.758 προτάσεις ρύθμισης χρέους έχουν δοθεί από τράπεζες - διαχειριστές δανείων και εκκρεμεί η ετοιμασία των υπολοίπων, με προθεσμία τον 1 μήνα.
Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, έγιναν 230 νέες προτάσεις ρύθμισης, ήτοι αύξηση κατά 15,05% και σε σύγκριση με τις έγιναν 1.356 νέες προτάσεις ρύθμισης, ήτοι αύξηση κατά 337,31%.
-1.077 προτάσεις ρύθμισης έχουν αποδεχθεί οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των 681 υπολοίπων (ο πολίτης αφού λάβει την πρόταση ρύθμισης χρέους και τη σχετική σύμβαση από την τράπεζα - διαχειριστή δανείων, έχει προθεσμία 1 μήνα για να την εξετάσει και είτε να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει.
Αν την απορρίψει, τότε τερματίζεται η διαδικασία.
Αν την αποδεχθεί, τότε προχωρά παρακάτω η διαδικασία, στην επιδότηση).     
Συγκριτικά με τις 31/12/2019, δέχθηκαν την πρόταση ρύθμισης 953 πολίτες, ήτοι αύξηση κατά 768,55% ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα η αύξηση είναι 29,76%
-1.026 πολίτες έχουν ήδη λάβει έγκριση της Κρατικής επιδότησης (η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εγκρίνει την επιδότηση μέσα σε 1 μήνα, αφότου ο πολίτης αποδεχθεί την ανωτέρω σύμβαση, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια του Νόμου).  
Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα 272 νέες Κρατικές επιδοτήσεις, ήτοι αύξηση κατά 36,07%. 
Συγκριτικά με τις 31/12/2019, εγκρίθηκαν 963 νέες επιδοτήσεις, ήτοι αύξηση κατά 1.528,57%.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης