Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guaido (Βενεζουέλα): Αποδέχτηκε τις παραιτήσεις συμβούλων του που ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη «εισβολή»

Guaido (Βενεζουέλα): Αποδέχτηκε τις παραιτήσεις συμβούλων του που ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη «εισβολή»
Ο Guaido αρνείται κάθε ανάμιξη στην αποτυχημένη εισβολή
Ο Juan Guaido, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, έκανε δεκτή σήμερα Δευτέρα 11 Μαΐου, τηv παραίτηση του συμβούλου του, του Juan Renton, ο οποίος εδρεύει στο Μαΐάμι της Φλόριντα, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του.
Ο Renton παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε συζητήσει με μια αμερικανική ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας ένα σχέδιο για την ανατροπή του προέδρου Nicolas Maduro.
Ο Guaido ευχαρίστησε τον Renton και άλλον έναν αυτοεξόριστο βουλευτή, τον Sergio Vergara, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε από την «επιτροπή στρατηγικής κρίσης» την αντιπολίτευσης.
Μίλησε για την «αφοσίωση και δέσμευσή τους στη Βενεζουέλα», χωρίς να δώσει κάποια εξήγηση για την απομάκρυνσή τους.
Ο Renton έχει δηλώσει ότι μολονότι διαπραγματεύτηκε μια προκαταρκτική συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία Silvercorp USA στα τέλη του περασμένου έτους, διέκοψε κάθε δεσμό με τον ιδρυτή της, τον Jordan Gurdro τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με τον Ρεντόν, ο Gurdro προχώρησε μόνος του οργανώνοντας μια επιχείρηση με επικεφαλής δύο Αμερικανούς πρώην στρατιώτες για τη σύλληψη του Maduro.
Το σχέδιο απέτυχε και οι αρχές της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν ότι οκτώ μέλη της ομάδας σκοτώθηκαν στις 3 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης «εισβολής».
Την επόμενη ημέρα συνελήφθησαν 12 ύποπτοι, μεταξύ των οποίων και οι δύο Αμερικανοί.
Ο Guaido αρνείται κάθε ανάμιξη στην αποτυχημένη εισβολή.
Όμως η υπόθεση αυτή εγείρει ερωτηματικά για τις ηγετικές ικανότητές του, 16 μήνες αφότου αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος και κατήγγειλε τον Maduro ως σφετεριστή.
Περίπου 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, έχουν αναγνωρίσει τον Guaido ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Στην ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του Guaido λέει ότι οι Renton και Vergara «επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στον δημοκρατικό αγώνα … και κάλεσαν όλους τους εθνικούς και διεθνείς παράγοντες να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στο πρόσωπο του μεταβατικού προέδρου».
Ο Renton σε ανοιχτή επιστολή του ανέφερε ότι η επιτροπή στην οποία μετείχε ουδέποτε ενδιαφέρθηκε «να συμμετάσχει σε βίαιες ενέργειες» ενώ ο Vergara υποστηρίζει ότι δεν ήταν ενήμερος για την αποκαλούμενη «Επιχείρηση Γεδεών».
Ο Gurdro σε συνεντεύξεις που παραχώρησε τις προηγούμενες ημέρες, επιβεβαίωσε ότι εκείνος οργάνωσε την εισβολή.
Την Παρασκευή, ο εισαγγελέας της Βενεζουέλας Tareq Saab ανακοίνωσε ότι ζήτησε την έκδοση του Gurdro του Renton και του Βεργκάρα για την ανάμιξή τους στον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και την εκτέλεση του σχεδίου.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης