Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πτώση για το πετρέλαιο, στα 24,14 δολ. ή -2,4% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 29,63 δολ.

Πτώση για το πετρέλαιο, στα 24,14 δολ. ή -2,4% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 29,63 δολ.
Οι ενεργές πλατφόρμες εξόρυξης στις ΗΠΑ υποχώρησαν κάτω από τις 404 για πρώτη φορά μετά το 2016
Kαθοδικά κινήθηκε τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2020 το πετρέλαιο, παρά το ότι η Σαουδική Αραβία μείωσε περαιτέρω την παραγωγή της, προκειμένου να εξισορροπήσει την αγορά ενέργειας.
Ο de facto επικεφαλής του ΟΠΕΚ περιέστειλε περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια τον Ιούνιο, γεγονός που θα διαμορφώσει τη συνολική ημερήσια παραγωγή της χώρας στα 7,5 εκατ. βαρέλια.
- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent σημείωσε μεγάλη πτώση, στα 29,63 δολ. ανά βαρέλι, ή -4,3%.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 έπεσε κατά -2,4% στα 24,14 δολ. ανά βαρέλι.
Τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό WTI έχουν ολοκληρώσει τις δύο προηγούμενες εβδομάδας καταγράφοντας άνοδο, καθώς οι περισσότερες χώρες προχωρούν σε σταδιακή άρση των περιοριστικών τους μέτρων, γεγονός που θα συμβάλει στην ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου μεσοπρόθεσμα.
Παράλληλα, τόσο οι χώρες του OPEC+ όσο και οι μεγαλύτεροι παραγωγοί εκτός της συμμαχίας προχωρούν σε μείωση των εξαγωγών τους, προεκειμένου να περιορίσουν την παγκόσμια υπερπροσφορά, η οποία έχει δημιουργήσει προβλήματα με τους αποθηκευτικούς χώρους.
Ωστόσο, οι αναλυτές της Goldman Sachs προειδοποιούν ότι η ζήτηση πετρελαίου μπορεί να παραμείνει υποτονική μέχρι το 2021, εν μέσω ανησυχιών για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων COVID-19, καθώς και λόγω της μέτριας αύξησης στα ταξίδια.
Η παγκόσμια ζήτηση έχει υποχωρήσει μέχρι στιγμής κατά σχεδόν -30% το 2020, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού περιόρισε τις μετακινήσεις και τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων, προκαλώντας αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου.
Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία υπηρεσιών ενέργειας Baker Hughes ανακοίνωσε νέα πτώση στις ενεργές πλατφόρμες εξόρυξης για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Μαΐου 2020, και συγκεκριμένα κατά 34, στις 374 συνολικά.
Μάλιστα, ο συνολικός αριθμός των πλατφορμών υποχώρησε κάτω από τις 404 για πρώτη φορά μετά το 2016, ενώ η πτώση αποδείχθηκε μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι οι πλατφόρμες θα διαμορφωθούν στις 388.
«Ο κόσμος εκπλήσσεται από την ταχύτητα μείωση της παραγωγής στις ΗΠΑ και αυτό ακριβώς είναι που χρειαζόμαστε προκειμένου να υπάρξει στήριξη στις τιμές», αναφέρει η Mitsubishi Corporation, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν άλλες δέκα μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί το συμβόλαιο του Ιουνίου για το WTI και αν μπορέσει να αποφύγει την κατάρρευση, τότε μάλλον τα χειρότερα έχουν περάσει».
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Lipow Oil Associates εκτιμούν ότι «οι τιμές θα υποχωρήσουν τώρα στα 20 δολ. ανά βαρέλι επειδή υπάρχει σκεπτικισμός στην αγορά σχετικά με τη συμμόρφωση του OPEC+ με τις περικοπές στην παραγωγή», διευκρινίζοντας ότι «εάν μία ή δύο χώρες δε συμμορφωθούν αυτό θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα και για άλλες».
«Χώρες όπως είναι το Ιράκ δεν έχουν ενημερώσει ακόμα τους τακτικούς αγοραστές πετρελαίου για τις περικοπές στις εξαγωγές, γεγονός που υποδεικνύει ότι η χώρα δυσκολεύεται να αφαρμόσει πλήρως τις περικοπές στην παραγωγή», πρόσθεσε η Lipow Oil Associates.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης