Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα τυφλά EWG 14/5 και Εurogroup 15/5 για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό - Τι θα ζητήσει ο Σταϊκούρας

Στα τυφλά EWG 14/5 και Εurogroup 15/5 για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό - Τι θα ζητήσει ο Σταϊκούρας
Παρά τα καυτά ανοικτά μέτωπα, οι Ευρωπαίοι εταίροι επιλέγουν να βαδίσουν στα τυφλά
Με ελεύθερη ατζέντα για τον κορωνοϊό συνεδριάζει αύριο 14 Μαίου 2020 το Euroworking Group (EWG) και ακολούθως την Παρασκευή 15 Μαίου το Eurogroup.
Παρά τα καυτά ανοικτά μέτωπα -με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης (SURE), το Ταμείο Εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ταμείο Ανάκαμψης-, οι Ευρωπαίοι εταίροι επιλέγουν να βαδίσουν στα τυφλά.
Από τα τρία ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αυτό που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά είναι το πρόγραμμα SURE και πάνω σε αυτό πρόκειται να στρέψει την προσοχή της στην τηλεδιάσκεψη αυτής της Παρασκευής.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να ζητήσει την άμεση υλοποίηση των πρόσφατων ευρωπαϊκών αποφάσεων για την ενίσχυση εργαζόμενων και επιχειρήσεων μέσω του SURE δεδομένου ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει νωρίτερα, και δη από 1ης Ιουνίου, το μέτρο της κρατικής επιδότησης των μισθών.
Εκτιμάται από αρμόδιες πηγές ότι οι 19 υπουργοί Οικονομικών θα καταλήξουν στους όρους, τη μορφή χρηματοδότησης, τα κριτήρια διανομής καθώς και το ύψος των χρημάτων που θα λάβει η κάθε χώρα από αυτό το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς στη χώρα μας αντιστοιχεί κονδύλι 1,4 δισ. ευρώ αλλά το οικονομικό επιτελείο θέλει το ποσό αυτό να αυξηθεί και ει δυνατόν να φθάσει τα 2,4 δισ. ευρώ.
Με τα παραπάνω κονδύλια ο προϋπολογισμός θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια για τη στήριξη της απασχόλησης μέσω της επιδότησης μέρους των απωλειών στους μισθούς των εργαζόμενων που θα τεθούν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας και μερικής απασχόλησης καθώς και κάλυψης τμήματος των ασφαλιστικών εισφορών.
Βεβαίως η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει με σύνεση αυτούς τους πόρους, αφού δεν πρόκειται για επιχορηγήσεις αλλά για δάνεια από την Κομισιόν τα οποία συνοδεύονται από ανάλογες εγγυήσεις.
Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα αποκτά κομβική σημασία και αποτελεί πολύτιμη ομπρέλα προστασίας για τους εργαζόμενους σε αυτή τη κρίσιμη συγκυρία, όπου λόγω της ταμειακής στενότητας στη αγορά αναμένεται κύμα μετατροπής των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική με ταυτόχρονη μείωση μισθών.
Εκτιμάται ότι οι μέσες απώλειες για έναν εργαζόμενο που θα επιδοτείται από το κράτος για το 60% της διαφοράς του μισθού που είχε σε καθεστώς πλήρης απασχόλησης θα φθάνουν τα 100 με 200 ευρώ το μήνα.
Σπουδαίο ενδιαφέρον έχει για την κυβέρνηση και το πακέτο των 200 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Από τα δάνεια της ΕΤΕπ η Ελλάδα διεκδικεί τουλάχιστον 3 δις. ευρώ που θα τύχουν μόχλευσης από τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες οι οποίες θα χορηγήσουν δάνεια κυρίως για κεφάλαια κίνησης σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης