Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ισχυρή πτώση σε τράπεζες λόγω MSCI με υψηλό όγκο

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ισχυρή πτώση σε τράπεζες λόγω MSCI με υψηλό όγκο
ΑΓΟΡΑ: Ισχυρό πλήγμα σήμερα στις τράπεζες, όπου μάλλον η πορεία τους δικαιολογεί την αδυναμία που έδειχναν εδώ και καιρό. Η απόφαση του MSCI βάρυνε το κλίμα σήμερα. Οι τράπεζες είχαν μεγάλους όγκους. Θα θυμίσουμε πως σειρά έχει η μείωση της στάθμισης επιλεγμένων μετοχών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση αφού θα μπει πλαφόν 10%.

Αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει κυρίως την Coca Cola και λιγότερο τον ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ σήμερα έβαλε πλάτη και απομακρύνθηκε από τα 11 ευρώ. Έτσι κράτησε κάπως την αγορά. Πλάτη και από Motor Oil, για την οποία για μία ακόμη φορά η φημολογία περί αφαίρεσης της μετοχής από τον MSCI δεν επιβεβαιώθηκε.

Με τη σημερινή της κίνηση η αγορά τόσο σε επίπεδο γενικού δείκτη όσο και σε FTSE 25 απομακρύνθηκε από τον εκθετικό κινητό μέσο των 30 ημερών που πριν λίγες μέρες είχε διασπάσει ανοδικά αλλά προσωρινά. Ο Γενικός Δείκτης έστω και οριακά έκλεισε πάνω από τις 590 μονάδες.

ΤΖΙΡΟΣ: Αυξημένος έναντι των προηγούμενων ημερών αφού άγγιξε τα 64 εκατ. ευρώ. Είχε πακέτα 5,4 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 14 εκατ. ευρώ περίπου έκανε η Εθνική, τα 10,2 εκατ. ευρώ η Eurobank και 9,8 εκατ. ευρώ έκανε η Alpha Bank.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Εδώ και χρόνια αδυνατούμε να τις παρακολουθήσουμε. Ατελείωτα τα λεφτά που έχουν κάψει, τεράστια η μεταβλητότητα. Τεράστιες και οι απώλειες των μακροπρόθεσμων επενδυτών. Όσο και να ανέβουν πάλι πάνω από 90% θα χάνουν όσοι είχαν τοποθετηθεί πριν χρόνια. Άλλες μετοχές κατάφεραν να γράψουν ακόμα και νέα ιστορικά. Αυτές έκαναν μία κίνηση και μετά βούλιαξαν.

Σήμερα η Alpha Bank έγραψε νέα ιστορικά χαμηλά και η Eurobank νέο χαμηλό 52 εβδομάδων. Χαμηλότερα δηλαδή και από όταν ο δείκτης ήταν 470 μονάδες. Η Εθνική έχει απόσταση και η Πειραιώς μεγαλύτερη αφού είχε φτάσει αρχές 2019 κάτω από τα 0,60 ευρώ. Η Πειραιώς είχε μικρότερες απώλειες αφού δεν την αφορά ο MSCI.

ΟΤΕ: Κοντά στα 11 ευρώ αντιδρά η μετοχή και σήμερα είχε καλύτερη πορεία. Είχε προσπαθήσει και χθες αλλά παρά το γεγονός ότι είχε κλείσει με άνοδο ήταν κοντά στα χαμηλά ημέρας. Σήμερα έβαλε καλή πλάτη στο ΧΑ και έκλεισε στα 11,70 ευρώ με άνοδο 3,72%

MOTOR OIL: Με καλό όγκο 121 χιλ. τεμαχίων έκλεισε στα 12,90 ευρώ και στο +3,95%. Η αποτίμηση στα 1,42 δισ. ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η καλή συμπεριφορά της μετοχής συνεχίστηκε και σήμερα. Οι αγοραστές φαίνεται πως έχουν δυνάμεις. Οριακή άνοδος και κλείσιμο στα 0,86 ευρώ.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Και μέρισμα έκοψε πριν λίγες μέρες και ξανά κοντά στα ιστορικά υψηλά της είναι η μετοχή!

AEGEAN: Το γεγονός ότι τα αεροπλάνα θα ξαναπετάξουν αλλά δε θα έχουν τη μεσαία θέση άδεια μάλλον ευνοεί την εταιρεία, αλλά και όλες τις αεροπορικές. Έτσι η μετοχή είχε καλύτερη πορεία σήμερα και δεν είδαμε και κάποιες προσεκτικές πωλήσεις που βλέπαμε τις προηγούμενες μέρες. Ωστόσο δεν κατάφερε να κλείσει με άνοδο. Υποχώρησε 1,75% και έκλεισε στα 4,49 ευρώ.

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Άνοιξε με απώλειες και μάλιστα έως -6,15%. Στη συνέχεια μπήκαν καλές εντολές αγοράς και πήγε μέχρι τα 0,34 ευρώ και στο +4,62%. Αλλά βγήκαν και πάλι πωλητές με αποτέλεσμα η μετοχή να πάει σημαντικά χαμηλότερα. Τελικά έκλεισε στα 0,33 ευρώ με άνοδο 1,54% και όγκο 40 χιλ. τεμάχια.

MLS: Η μετοχή είχε πέσει σημαντικά και επομένως οι απώλειες και το πλήγμα στην αγορά είναι μικρότερο. Στις μετοχές αναφερόμαστε. Υπήρχαν φήμες εδώ και καιρό. Η στήλη έχει συνολικά επιφυλάξεις με τα άυλα περιουσιακά στοιχεία αλλά και τις υπεραξίες πολλών εισηγμένων. Έχουμε αναφερθεί αναλυτικά με αναλυτικά θέματα εδώ και καιρό.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη που θα δούμε μεγάλες διαγραφές και μάλλον ούτε η τελευταία. Βλέπουμε ήδη στα αποτελέσματα του 2019 να συνεχίζονται οι απομειώσεις. Ακόμα και σε αποθέματα και απαιτήσεις έχουμε κάποιους προβληματισμούς. Το θέμα εδώ είναι αν έχουν γίνει πολλά περίεργα. Το ομολογιακό για παράδειγμα χωρίς ενημερωτικό είναι κάτι που σημειώνουν στελέχη της αγοράς. Ίδωμεν…

AUTOHELLAS: Με όγκο 432 χιλ. τεμάχια σήμερα η μετοχή. Μπήκε πλάτη να κρατήσει τα 4 ευρώ και τελικά τα κατάφερε. Ο πωλητής πάντως έδειχνε βιαστικός.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Σε τέτοια μέρα έκλεισε με άνοδο κοντά στο 5%. Εύγε!

CENTRIC: Η μετοχή δεν είχε επηρεαστεί από την κρίση αλλά στις τελευταίες συνεδριάσεις βλέπουμε πίεση και χωρίς μεγάλους όγκους. Τρίτη συνεχόμενη πτωτική και κλείσιμο στα 0,2150 ευρώ με απώλειες 4,44% και όγκο 70 χιλ. τεμάχια. Υπάρχουν πληροφορίες πως θα μοιράσει 0,02 ευρώ ανά μετοχή. Έμεινε με πωλητές στο κλείσιμο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr  

Γιώργος Κατικάς

BREAKING NEWS