Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

NATO: Ο Covid-19 πλήττει τις αμυντικές δαπάνες και απειλεί με νέες εντάσεις τη Συμμαχία

NATO: Ο Covid-19 πλήττει τις αμυντικές δαπάνες και απειλεί με νέες εντάσεις τη Συμμαχία
H πανδημία του κορωνοϊού ασκεί πίεση στις δημόσιες δαπάνες των κρατών, δημιουργώντας αδυναμία στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους απέναντι στη Συμμαχία, τονίζουν ειδικοί στο CNBC
Οι εντάσεις μεταξύ των Η.Π.Α. και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να επιστρέψουν και να φτάσουν σε σημείο έκρηξης στο εγγύς μέλλον, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού ασκεί μεγάλη πίεση στις δημόσιες δαπάνες τους, δημιουργώντας αδυναμία στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους απέναντι στη Συμμαχία, τονίζουν ειδικοί στο CNBC.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει συχνά επικρίνει άλλα μέλη του Οργανισμού Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ) για το ότι δεν τηρούν τον στόχο αμυντικών δαπανών του 2% του ΑΕΠ τους, ωστόσο, τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι χώρες του ΝΑΤΟ αύξησαν τις δαπάνες τους σε αυτόν τον τομέα.
Ωστόσο, η συνεχιζόμενη πανδημία ασκεί πίεση στις δημόσιες δαπάνες και οι ειδικοί φοβούνται ότι αυτό θα οδηγήσει σε περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό.
«Αυτή η κρίση έρχεται παράδοξα, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες έδειχναν στην κυβέρνηση Trump ότι ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνα», δήλωσε ο Jamie Shea, πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο CNBC την Τετάρτη.
«Ο κίνδυνος τώρα είναι ότι η ανοδική τάση, έχει κλίσεις καθόδου», πρόσθεσε o Shea.
Εννέα από τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ (το ΝΑΤΟ έχει τώρα 30 χώρες μετά την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας τον Μάρτιο) πέτυχαν το στόχο του 2% το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού.
Συγκριτικά, μόνο τρεις χώρες πέτυχαν αυτό το όριο το 2014: οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg προειδοποίησε τον περασμένο μήνα, ότι «θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες από την κρίση Covid-19».
«Έχουμε δει προβλέψεις για περαιτέρω μειώσεις και φυσικά, θα υπάρξουν δημοσιονομικές συνέπειες.
Ταυτόχρονα, νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο μεγάλες θα είναι αυτές οι συνέπειες, γιατί αυτό δεν εξαρτάται τουλάχιστον από το πόσο θα διαρκέσει η κρίση», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Πρόσθεσε ότι η Συμμαχία έχει χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες για να υποστηρίξει χώρες κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, έγινε θέμα συζήτησης από τον Trump για δαπάνες κάτω του 2% για την άμυνα.
Το Βερολίνο έχει αυξήσει τις συνεισφορές του στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτά εξακολουθούν να υπολείπονται του στόχου το 2019, φτάνοντας στο 1,38%.
«Θα υπάρξουν λιγότερες αμυντικές δαπάνες» ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης υγείας και οικονομικής κρίσης, δήλωσε η Nicole Koenig, αναπληρώτρια διευθύντρια του κέντρου Jacques Delors στο Βερολίνο.
«Είναι δύσκολο για το ΝΑΤΟ, γιατί υπήρξε μακρά και έντονη συζήτηση για το στόχο του 2%.
Σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2018, ο Trump πρότεινε να αυξηθεί ο στόχος των δαπανών στο 4% για να αναγκάσει υψηλότερες συνεισφορές.
Η Koenig υποστήριξε ότι εάν επανεκλεγεί ο Trump τον Νοέμβριο του 2020, θα θέσει το θέμα προς συζήτηση ξανά.
Ωστόσο και οι δύο ειδικοί πρότειναν ότι η Συμμαχία ίσως πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις δραστηριότητές της δίνοντας προτεραιότητα σε αποστολές όπου όλα τα μέλη έχουν συμφέρον και να επαναπροσδιορίσουν την εντολή της.
Το ΝΑΤΟ επέζησε από προηγούμενη κρίση, σημείωσε ο Shea, αλλά η τρέχουσα πανδημία «θα ασκήσει πίεση στην αλληλεγγύη», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης