Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με προσεκτικά βήματα η άρση των μέτρων, λόγω φόβων αναζωπύρωσης - Στους 295 χιλ. οι νεκροί με 4,32 εκατ. κρούσματα

Με προσεκτικά βήματα η άρση των μέτρων, λόγω φόβων αναζωπύρωσης - Στους 295 χιλ. οι νεκροί με 4,32 εκατ. κρούσματα
Σταδιακά και με επιφυλακτικότητα η επιστροφή στην μετά κορωνοϊού καθημερινότητα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ασία, λόγω φόβων αναζωπύρωσης του ιού σε ένα 2ο, χειρότερο κύμα

(upd2)Εφαρμόζοντας την τακτική «βλέποντας και κάνοντας», αλλά με  επιμονή και μεθοδικότητα προχωρούν δεκάδες κράτη διεθνώς στα βήματα άρσης των lockdowns, ανοίγοντας τις συνήθεις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, παρατηρώντας την εξέλιξη της διασποράς της επιδημίας ώστε να μην προκληθεί, ή στη χειρότερη περίπτωση να προληφθεί ένα δεύτερο και πιο καταστροφικό κύμα κρουσμάτων και θανάτων από την πανδημία του κορωνοϊού.
Το στοίχημα είναι δύσκολο, όπως άλλωστε αποδεικνύουν τόσο τα «πισωγυρίσματα» σε Νότια Κορέα και Γερμανία, οι οποίες είδαν τα κρούσματα να αυξάνονται και πάλι μετά την άρση των πρώτων μέτρων, όσο και η επανεμφάνιση κρουσμάτων στην πόλη Wuhan στην Κίνα που δείχνουν ότι ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται, αναγκάζοντας τις Αρχές να ξεκινήσουν χθες13 Μαΐου μαζικά τεστ στα 11 εκατομμύρια των πολιτών της.
Κράτη που ακολούθησαν άλλη στρατηγική διαχείρισης της κρίσης, όπως η Σουηδία, ή άλλη προσέγγιση, όπως η Βραζιλία, αναδιπλώνονται, καθώς βλέπουν εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων ενώ στις ΗΠΑ ο κορυφαίος επιδημιολόγος Anthony Fauci προειδοποίησε μιλώντας στη Γερουσία, πως ένα πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, το οποίο επιθυμεί διακαώς ο πρόεδρος Trump, θα οδηγήσει σε θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν και σε ένα πισωγύρισμα στην προσπάθεια της ανάκαμψης της οικονομίας.
Παρόλο αυτά από τις αρχές της εβδομάδας, μια σειρά από κράτη σε όλον τον κόσμο κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη νέα εποχή του κορωνοϊού, δοκιμάζοντας τις αντοχές των πολιτών, της οικονομίας, του συστήματος και των επιλογών τους.
Σε αυτό το πρωτόγνωρο παγκόσμιο πείραμα ο ΠΟΥ συνιστά προσεκτικά, μετρημένα βήματα και παρατήρηση, καθώς έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, όπως παραδέχεται και δεν υπάρχει κάποιο φως στον ορίζοντα της θεραπείας και της πρόληψης. 
Αισιοδοξία γεννούν πάντως οι πρώτες επιτυχημένες δοκιμές του αντιιικού φαρμάκου favipiravir στη Ρωσία στην ταχύτητα θεραπείας της ομάδας των ασθενών που δοκιμάστηκε η θεραπεία.
Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 4,3 εκατομμύρια, οι θάνατοι τους 294 χιλιάδες ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, εκτιμώνται σε περίπου 1,5 εκατομμύρια.


Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 4.317.061
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 294.997, ενώ θεραπεύτηκαν 1.523.278 άνθρωποι

- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.381.696 και σε νεκρούς με 83.648
- Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 33.263 θανάτους, 230.984 τα κρούσματα
- Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως η Ιταλία με 31.106 και 222.104 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 242.271 και 2.212 νεκρούς
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 228.030 και 26.920 νεκρούς
- Στους 27.077 οι νεκροί στη Γαλλία, 178.349 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 173.824 και οι νεκροί σε 7.792
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 6.733 και τα κρούσματα σε 110.767
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 259 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.962
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 82.926 κρούσματα και 4.633
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 15.968 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 657
- Στους 8.761 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 53.779 τα κρούσματα
- Στα 6.980 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.380 στην Ελβετία που μετρά και 1.867 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 154 οι νεκροί
- Στους 3.894 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 141.475 τα κρούσματα
Image

Ρωσία: Υποσχέσεις θεραπείας του κορωνοϊού, δίνουν οι πρώτες δοκιμές του φαρμάκου favipiravir

Το favipiravir, ένα υποψήφιο φάρμακο για τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού, έχει δώσει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στις πρώιμες κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει στη Ρωσία, σύμφωνα με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο έχει χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα αυτό με το ποσό των 150 εκατομμυρίων ρουβλίων (2 εκ. δολαρίων).
Ο επικεφαλής του RDIF Kirill Dmitriev, είπε ότι το 60% των 40 ασθενών με κορωνοϊό στους οποίους χορήγησαν δισκία του favipiravir, το οποίο αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία με την ονομασία Avigan, υπήρξαν αρνητικοί στον ιό μέσα σε πέντε ημέρες και πως η θεραπεία θα μπορούσε να μειώσει κατά το ήμισυ τον χρόνο θεραπείας.
Το Avigan, γνωστό γενικά ως favipiravir, αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από μια φαρμακευτική εταιρεία την οποία αγόρασε αργότερα η Fujifilm καθώς επέκτεινε τις δραστηριότητες της στον τομέα αυτό.
Το φάρμακο «βραχυκυκλώνει» τον μηχανισμό αναπαραγωγής ορισμένων ιών RNA, όπως η γρίπη.
Το Favipiravir χρησιμοποιείται επίσης σε κλινικές δοκιμές στην Ινδία από την Glenmark Pharmaceuticals Ltd.

Τον Οκτώβριο του 2020 τα αποτελέσματα για το εμβόλιο του κορωνοϊού από το Ινστιτούτο Παστέρ

Το Ινστιτούτο Παστέρ εργάζεται επί τριών προγραμμάτων εμβολίων για την Covid-19.
Το πιο προχωρημένο από αυτά, βασισμένο στην τροποποίηση εμβολίου κατά της ιλαράς, θα δώσει τα πρώτα του αποτελέσματα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την συντονίστρια των προγραμμάτων εμβολίων Christiane Gerke.
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των κλινικών δοκιμών για το τροποποιημένο εμβόλιο κατά της ιλαράς;
«Οι ρυθμιστικές άδειες για την έναρξη των κλινικών δοκιμών αναμένονται τον Ιούλιο.
Οι κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την χορήγηση των αδειών αυτών.
Τα πρώτα αποτελέσματα της φάσης Ι αναμένονται στο τέλος του Οκτωβρίου.
Οι φάσεις ΙΙ και ΙΙΙ αναμένονται στις αρχές του Δεκεμβρίου», απαντά η Christiane Gerke.

ΗΠΑ: Στους 147.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό τον Αύγουστο – Προειδοποιήσεις Fauci για το πρόωρο άνοιγμα


Μια ακόμα μεγάλη αύξηση κατέγραψε τις τελευταίες 24 ώρες ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού, τη στιγμή που μια σειρά από Πολιτείες ετοιμάζουν τα επόμενα βήματα τους για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.
Οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 83.648 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 1,38 εκατομμύρια.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο μέσος όρων 20 επιδημιολογικών μοντέλων που εξέτασαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης υποδεικνύει πως ο απολογισμός της πανδημίας ίσως φθάσει τους 113.000 νεκρούς ως την 6η Ιουνίου, ενώ άλλη εκτίμηση από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον αναφέρει πως οι νεκροί θα φτάσουν στους 147.000 στις αρχές Αυγούστου, αριθμός αυξημένος κατά 10 χιλιάδες σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους και τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Την ίδια στιγμή ο Anthony Fauci, ο επιδημιολόγος που ηγείται της προσπάθειας κατά του κορωνοϊού, κατά την τοποθέτηση του μέσω βιντεοδιάσκεψης στη Γερουσία προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενέχουν στη δημόσια υγεία στις  ΗΠΑ, εφόσον υπάρξει μια βιαστική άρση των περιοριστικών μέτρων.
«Βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση, αλλά η σωστή κατεύθυνση επ’ ουδενί σημαίνει ότι έχουμε τον πλήρη έλεγχο αυτής της επιδημίας» υποστήριξε ο Fauci, ο οποίος κάλεσε τους κυβερνήτες των Πολιτειών να ακολουθούν τις συστάσεις των επιστημόνων και να περιμένουν για ξεκάθαρες ενδείξεις βελτίωσης, όπως η δραστική μείωση των κρουσμάτων πριν προχωρήσουν σε οποιοδήποτε «άνοιγμα» της οικονομίας και της κοινωνίας.
«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να πυροδοτήσεις ένα ξέσπασμα που δεν θα είσαι ικανός να ελέγξεις και που στην πραγματικότητα κατά ένα παράδοξο τρόπο όχι μόνο να οδηγήσει σε πόνο και σε θάνατο που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αλλά και να σε πάνε πίσω στην προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη» τόνισε ο Fauci.
Οι προειδοποιήσεις του Fauci πάντως έπιασαν τόπο ιδίως στην Καλιφόρνια, όπου ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια – του μεγαλύτερου των ΗΠΑ – ανέστειλε την έναρξη των μαθημάτων, τη στιγμή που πυκνώνουν οι αναφορές πως είναι πολύ πιθανό κάποια περιοριστικά μέτρα που αφορούν και την πόλη του Λος Άντζελες να παραμείνουν σε ισχύ και μέσα στο καλοκαίρι.
Πάντως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Gavin Newsom έχει ανακοινώσει πώς εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και γραφεία θα μπορούσαν να ανοίξουν υπό μια σειρά προϋποθέσεων ενώ και άλλοι κυβερνήτες προσανατολίζονται στην άρση των περιοριστικών μέτρων από τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.
Τελευταία Πολιτεία που ανακοίνωσε άρση των περιοριστικών μέτρων είναι η Αριζόνα.
«Δεν είναι ένα πράσινο φως για να τρέξουμε.
Είναι ένα πράσινο φως για να προχωρήσουμε, και θα προχωρήσουμε με προσοχή» είπε ο κυβερνήτης της Αριζόνα Doug Ducey, τη στιγμή που ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo υποστήριξε ότι η Πολιτεία του θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια ύψους 61 δις δολαρίων προκειμένου να μπορέσει να επανεκκινήσει την οικονομία της.
Image
Αίρει το lockdown η Ευρώπη

Στην κανονικότητα επέστρεψαν σταδιακά από την Δευτέρα 11/5 μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη.
Στη Γαλλία άνοιξαν τα κομμωτήρια, οι μπουτίκ, τα ανθοπωλεία, τα βιβλιοπωλεία, ενώ τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα ή οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν κλειστοί.
Τα δημοτικά σχολεία υποδέχονται μόνο λίγους μαθητές ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο.
Σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα, κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ αυστηροί κανόνες «αποστασιοποίησης» θα ισχύουν στους χώρους εργασίας όπως και στα καταστήματα.
Δεν θα είναι κανείς υποχρεωμένος να αιτιολογήσει τις σύντομες μετακινήσεις του, όμως οι μετακινήσεις σε απόσταση άνω των 100 χλμ. από τον τόπο μόνιμης διαμονής παραμένουν περιορισμένες και υπό έλεγχο.
Η πλειονότητα των καταστημάτων άνοιξε στις 11/5 στο Βέλγιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Ισχύουν ισχυρές συστάσεις για χρήση μάσκας.
Καφέ, εστιατόρια, μπαρ, παραμένουν κλειστά.
Στο κέντρο των Βρυξελλών το όριο ταχύτητας είναι τα 20 χλμ. την ώρα και θα δίνεται προτεραιότητα στους ποδηλάτες και στους πεζούς.
Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τις 18 Μαΐου.
Επαναλειτουργούν εν μέρει τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία στην Ολλανδία.
Η δραστηριότητα επαναλαμβάνεται στις σχολές οδηγών, στα κομμωτήρια, στις βιβλιοθήκες, με τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Τα σχολεία και τα κολέγια, που είχαν κλείσει από τα μέσα Μαρτίου, ξανανοίγουν με συχνά μειωμένους αριθμούς μαθητών ανά τάξη στην Ελβετία.
Τα εστιατόρια, τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες θα ανοίξουν επίσης τηρώντας ωστόσο ειδικές συνθήκες.
Οι συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων παραμένουν θεωρητικά υπό απαγόρευση.
Νέο στάδιο στο σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού που προβλέπεται έως τα τέλη Ιουνίου στην Ισπανία: οι μισοί από τους περίπου 47 εκατομμύρια Ισπανούς θα μπορούν από χθες 11/5 να οργανώνουν οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις έως δέκα ατόμων.
Οι υπαίθριοι χώροι εστιατορίων και μπαρ μπορούν να ξανανοίξουν με περιορισμένη δυναμικότητα.
Οι όροι αυτοί δεν αφορούν τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, τις πλέον πληγείσες περιφέρειες από την επιδημία, που προκάλεσε τουλάχιστον 26.000 θανάτους στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez ζήτησε  από τους πολίτες να επιδεικνύουν «τη μέγιστη προσοχή» γιατί ο ιός «καραδοκεί».
Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο στο εσωτερικό των περιφερειών.
Οι κινηματογράφοι και τα θέατρα παραμένουν κλειστοί.
Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τον Σεπτέμβριο.
Image
Ιταλία: Σε αναζήτηση ισορροπίας

Στις Περιφέρειες εκχωρεί τη δικαιοδοσία για την άρση των περιοριστικών μέτρων η κυβέρνηση του Giuseppe Conte καθώς πολλές περιοχές της χώρας θέλουν να επιταχυνθεί ο βαθμός της επιστροφής στην κανονικότητα.
Αν και από την ερχόμενη Δευτέρα 18/5 αναμένεται να ανοίξουν τα περισσότερα καταστήματα, τα μουσεία, οι χώροι πολιτισμού, οι εκκλησίες και οι βιβλιοθήκες, τα μπαρ και τα εστιατόρια δεν θα ανοίξουν πριν από την 1η Ιουνίου το νωρίτερο.
Η Ιταλία θρηνεί 31.106 νεκρούς, απολογισμός που είναι ο τρίτος βαρύτερος στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτούς στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας 222.104 κρούσματα.

Μ. Βρετανία: Πότε θα αρθούν οι περιορισμοί - Δεν πρέπει να προχωρήσουμε ούτε βιαστικά ούτε απερίσκεπτα υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός

Με περισσότερους από 500 νέους θανάτους ο νέος απολογισμός στη Βρετανία ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων στα 33.263 και των κρουσμάτων στα 230.984.
Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν στοιχεία των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Σκωτίας και περιλαμβάνουν τους θανάτους σε όλα τα ιδρύματα έπειτα από την πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.
Καμπανάκι για τη Μ.Βρετανία χαρακτήρισε τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται σε διάφορα κράτη ανά τον κόσμο και αφού ήραν τα περιοριστικά μέρα ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson.
Συγκεκριμένα, ο Johnson χρησιμοποίησε ως παράδειγμα αυτές τις περιπτώσεις έτσι ώστε η Μ. Βρετανία να μην προχωρήσει βιαστικά στην άρση των περιοριστικών μέτρων.
«Παρακολουθούμε επισταμένως τι συμβαίνει στις άλλες χώρες και είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι σε κάποιες χώρες που ήρθησαν οι περιορισμοί, υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση του ρυθμού αναπαραγωγής των κρουσμάτων.
Αυτό είναι μια πολύ ξεκάθαρη προειδοποίηση για μας έτσι ώστε να μην προχωρήσουμε ούτε βιαστικά ούτε απερίσκεπτα» στην χαλάρωση των μέτρων υπογράμμισε ο Johnson.
Σημειώνεται από σήμερα 13/5 η Μ. Βρετανία προχωρά στη μερική άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων, αν και η βρετανική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει προς όλους τους τόνους ότι δεν είναι ακόμα στο σημείο για άρση του lockdown.
Παρόλ'αυτά ανοίγει η κτηματομεσιτική αγορά και ο τομέας των οικοδομικών εργασιών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός στέγασης και τοπικής αυτοδιοίκησης, Robert Jenrick, με εφικτές τις επί τόπου επισκέψεις στα προς πώληση σπίτια - αν και συστήνονται οι online επιθεωρήσεις

Γερμανία: Ανοίγει στις 15/5 τα σύνορα της με Γαλλία, Ελβετία και Αυστρία

Στους 7.840 ανέρχονται οι νεκροί στη Γερμανία από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 101 θάνατοι, αριθμός πάντως μειωμένος σε σχέση με αυτόν που καταγράφηκε την προηγούμενη ημέρα (116).
Το Ινστιτούτο Robert Koch ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλα 798 επιβεβαιωμένα κρούσματα (από 933 την προηγούμενη) με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να  φτάνει στα 173.824.
Από την Παρασκευή 15/5 ανοίγει τα σύνορα της με τη Γαλλία, την Ελβετία και την Αυστρία η Γερμανία, η οποία επισημαίνει πάντως πως οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 15 Ιουνίου.
Όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, οι συνοριακοί έλεγχοι θα επιβληθούν εκ νέου, εφόσον διαπιστωθεί νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι τα γερμανικά κρατίδια μπορεί να άρουν τα περιοριστικά μέτρα για τους Ευρωπαίους επισκέπτες αλλά να τα διατηρήσουν για τους επισκέπτες που προέρχονται εκτός της ΕΕ.
Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι είναι ακόμα νωρίς για να αρθούν οι περιορισμοί στα σύνορα με την Ιταλία.
Η Γερμανία έκλεισε τα σύνορά της στις 16 Μαρτίου και επέτρεπε την είσοδο στο έδαφός της μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης όπως στην περίπτωση των οδηγών φορτηγών, σε όσους εργάζονταν από την άλλη πλευρά των συνόρων ή σε εργαζόμενους στον ιατρικό κλάδο.
Στους 7.634 ανέρχονται οι νεκροί στη Γερμανία από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 101 θάνατοι, αριθμός πάντως μειωμένος σε σχέση με αυτόν που καταγράφηκε την προηγούμενη ημέρα (116).
Το Ινστιτούτο Robert Koch ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλα 798 επιβεβαιωμένα κρούσματα (από 933 την προηγούμενη) με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να  φτάνει στα 171.306.

Σουηδία: Αναθεωρεί τη στρατηγική της - Σαρώνει ο κορωνοϊός στους οίκους ευγηρίας

Σε αλλαγή της στρατηγικής της σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει για τον κορωνοϊό αναγκάζεται να προχωρήσει η Σουηδία, καθώς η κατάσταση τους οίκους ευγηρίας της σκανδιναβικής χώρας βρίσκεται εκτός ελέγχου.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Stefan Lofven σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 2,2 δισ. κορώνες (220 εκατομμύρια δολάρια) για να αυξήσει το προσωπικό και να προστατεύσει τους ηλικιωμένους πολίτες.
Επιπλέον 2 δισ. κορόνες θα διατεθούν για αποζημίωση των τοπικών αρχών για το επιπλέον κόστος που έχουν υποστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Όπως και σε άλλες χώρες, οι θάνατοι που σχετίζονται με το Covid-19 στη Σουηδία, έχουν πλήξει δυσανάλογα τους ηλικιωμένους.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, οι επικριτές της σουηδικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι πολλά από αυτά τα θύματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν οι αρχές είχαν λάβει περισσότερα μέτρα για να επικεντρώσουν την προσοχή τους στις πιο ευάλωτες ομάδες.
Η Σουηδία έχει ήδη ανακοινώσει τη διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας σχετικά με τον υψηλό αριθμό θανάτων που έχουν καταγραφεί στους οίκους ευκαιρίας.
Οι μισοί από όσους απεβίωσαν από την Covid-19 και ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών, διέμεναν σε αυτές τις δομές, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Σουηδίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Johns Hopkins, οι νεκροί στη Σουηδία από κορωνοϊό ανέρχονται σε 3.256, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 26.670.
Η προσέγγιση της Σουηδίας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τη διεθνή κοινότητα.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Σουηδίας δεν επέβαλε lockdown βοήθησε την οικονομία να αποφύγει το ισχυρό πλήγμα που δέχονται οι υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης, ωστόσο το τίμημα είναι σε ανθρώπινες ζωές είναι βαρύ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι νεκροί είναι 32 ανά 100 χιλ. κατοίκους, την ώρα που στις ΗΠΑ είναι 24 και στη γειτονική Δανία μόλις 9.

Δανία: Αυξάνει τα τεστ για τον κορωνοϊό, υπό το φόβο ενός δεύτερου κύματος

Στην αύξηση των διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό προχωρά η Δανία υπό το φόβο ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων, αν και κορυφαίοι επιδημιολόγοι της χώρας υποστηρίζουν πως είναι απίθανο ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Σε δηλώσεις της η πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen υποστήριξε ότι η χώρα θα αυξήσει σημαντικά τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ.
«Αν η εξάπλωση αναζωπυρωθεί, θα πρέπει να το ξέρουμε εγκαίρως.
Αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε έναν αποτελεσματικό εντοπισμό της εξάπλωσης του ιού.
Πρέπει να απομονώσουμε τους ασθενείς, έτσι ώστε να μπορούμε να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης χωρίς να χρειάζεται να κλείσουμε και πάλι την κοινωνία» ανέφερε η Δανή πρωθυπουργός.
Σημειώνεται ότι η Δανία μετά το άνοιγμα σχολείων και νηπιαγωγείων, κατέγραψε αύξηση των κρουσμάτων, η οποία δεν ήταν πάντως αρκετή για να ανατρέψει την φθίνουσα πορεία του ιού στην χώρα.

Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Κομμωτήρια, γήπεδα τένις και γκολφ άνοιξαν και πάλι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου στην Αυστρία.
Οι περιορισμοί των μετακινήσεων έχουν αρθεί, επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως 10 ατόμων, με τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα.
Στις 4 Μαΐου οι μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου επέστρεψαν στα σχολεία τους και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι υπόλοιποι.
Τα εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Μαΐου.
Τα εμπορικά κέντρα άνοιξαν στις 11/5 στη Δανία, μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που χαλάρωσε τους περιορισμούς με το άνοιγμα των σχολείων στις 15 Απριλίου.
Στις 18 Μαΐου, επιστρέφουν στις τάξεις οι μαθητές κολεγίου, ξανανοίγουν τα καφέ, τα εστιατόρια και οι χώροι λατρείας υπό τον όρο ότι θα τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Η Νορβηγία, όπου τα σχολεία υποδέχθηκαν τους μαθητές ηλικίας από 6 έως 10 ετών από τις 27 Απριλίου, ξανάνοιξε ήδη όλες τις τάξεις με κανόνες υγιεινής και αποστασιοποίησης.
Ομοίως για τις σχολές οδηγών, ενώ τα μπαρ και τα πάρκα ψυχαγωγίας θα πρέπει να περιμένουν έως την 1η Ιουνίου.
Στην Ισλανδία, τα πανεπιστήμια, τα μουσεία και τα κομμωτήρια άνοιξαν στις 4 Μαΐου.
Στη Φινλανδία, τα σχολεία θα ξανανοίξουν στις 14 Μαΐου, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των θερινών διακοπών.
Στην Κροατία, υπαίθριοι χώροι μπαρ και εστιατορίων ξανάνοιξαν στις 11/5, θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως 10 ατόμων ενώ οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία θα ξανανοίξουν σε εθελοντική βάση.
Image
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα κορωνοϊού η Ρωσία

Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα βρίσκεται η Ρωσία, η οποία ετοιμάζεται να άρει κάποια από τα περιοριστικά μέτρα που έχει υιοθετήσει κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότερα από 10 χιλιάδες νέα κρούσματα, τα οποία ανέρχονται πλέον σε 242.271 επιβεβαιωμένα κρούσματα από την αρχή της επιδημίας
Από την αρχή του Μαΐου, καταγράφονται καθημερινά περισσότερα από 10.000 κρούσματα, μια εξέλιξη την οποία η Ρωσία εξηγεί επικαλούμενη την πολιτική των μαζικών διαγνωστικών τεστ που ακολουθεί, καθώς έχει κάνει περίπου 5,8 εκατομμύρια τέτοια τεστ.
Η θνητότητα παραμένει πάντως επισήμως πολύ χαμηλή, με 2.212 νεκρούς (96 καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο).

Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στη Βραζιλία – Στους 12.400 οι νεκροί

Εκτός ελέγχου είναι η εξάπλωση του κορωνοϊού στη Βραζιλία, η οποία πλέον έχει ξεπεράσει σε κρούσματα τη Γερμανία.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 881 θάνατοι ασθενών με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 12.400.
Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν ακόμη 9.258 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, να αυξάνεται σε 177.589, αριθμός δηλαδή μεγαλύτερος από αυτόν που έχει καταγραφεί στη Γερμανία.
Σύμφωνα με το υπουργείο  Υγείας, έχουν πραγματοποιηθεί 337.595 διαγνωστικά τεστ.
Ειδικοί εκτιμούν ότι τα επίσημα στοιχεία για το εύρος της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βραζιλία είναι πολύ υποτιμημένα, καθώς ο αριθμός των εξετάσεων που έχουν γίνει είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τον πληθυσμό της χώρας.

Κίνα: Κανείς θάνατος, 7 νέα κρούσματα από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο - Ξεκίνησε η εφαρμογή σχεδίου 10 ημερών για τεστ στα 11 εκατομμύρια πολιτών της Wuhan

Μόλις 7 νέα κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην ηπειρωτική Κίνα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 12/5 ενημερώθηκε για επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, εκ των οποίων ένα ήταν «εισαγόμενο», αφορούσε δηλαδή άνθρωπο που έφτασε μολυσμένος στην Κίνα.
Τα υπόλοιπα έξι ήταν κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα και διαγνώστηκαν στην επαρχία Τζιλίν.
Δεν διαπιστώθηκε κανένας νέος θάνατος στην Κίνα.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τα μέσα Απριλίου έχει να καταγραφεί θάνατος ασθενούς.
Συνολικά στην Κίνα έχουν χάσει τη ζωή τους 4.637 άνθρωποι ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 84.021.
Οι αρχές στην κινεζική πόλη Wuhan, όπου εμφανίστηκε ο νέος κορωνοϊός, ξεκίνησαν χθες 13/5 μια φιλόδοξη εκστρατεία για διενέργεια διαγνωστικών τεστ και στα 11 εκατομμύρια των κατοίκων της, μετά τους φόβους για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων που προκάλεσε η εμφάνιση μιας συστάδας νέων κρουσμάτων.Τουλάχιστον δύο από τους μεγαλύτερους τομείς της πόλης διένειμαν ανακοινώσεις για την εκστρατεία που θα πραγματοποιηθεί πόρτα πόρτα και έστειλαν ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια με τα οποία ζητούν πληροφορίες για τα τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί οι κάτοικοι και για το αν ανήκουν σε κάποια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, δήλωσαν κάτοικοι.

Αντίσωμα που εξουδετερώνει τον κορωνοϊό ανακάλυψε ερευνητικό ινστιτούτο στο Ισραήλ

Το Ινστιτούτο Βιολογικής Έρευνας του Ισραήλ (IIBR) ολοκλήρωσε μια πρωτοποριακή επιστημονική έρευνα, εντοπίζοντας ένα αντίσωμα που εξουδετερώνει τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.
«Είμαι περήφανος για το προσωπικό του Ινστιτούτου, το οποίο έχει κάνει μια σημαντική ανακάλυψη», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Naftali Bennet έπειτα από επίσκεψή του στο εργαστήριο που έχει την έδρα του στο Ness Ziona, γράφει η εφημερίδα Jerusalem Post.
Το IIBR εργάζεται τώρα για να κατοχυρώσει την ευρεσιτεχνία και να εξασφαλίσει την εμπορική της ανάπτυξη, προστίθεται, ενώ αναφέρεται ότι όλες οι νομικές διαδικασίες θα συντονίζονται με το υπουργείο Άμυνας.
«Αυτό το επιστημονικό επίτευγμα έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει πρόοδο για τη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό και δεν είναι εμβόλιο για ευρεία χρήση», προστίθεται στη δήλωση.
Τον περασμένο μήνα, το IIBR ανακοίνωσε ότι είχε αρχίσει να δοκιμάζει ένα δοκιμαστικό εμβόλιο για τον COVID-19 σε τρωκτικά.

ΠΟΥ: Κάποιες θεραπείες φαίνεται να περιορίζουν τη βαρύτητα και τη διάρκεια του κορωνοϊού - Έχουμε όμως πάρα πολύ μακρύ δρόμο μπροστά μας

Κάποιες θεραπείες φαίνεται πως περιορίζουν τη βαρύτητα και τη διάρκεια της αναπνευστικής ασθένειας του κορωνοϊού υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να σταματήσει ή να σκοτώσει τον ιό.
«Έχουμε κάποιες θεραπείες, οι οποίες φαίνεται στις πρώτες κλινικές μελέτες, να περιορίζουν τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της ασθένειας, αλλά δεν έχουμε τίποτα που να μπορεί να σκοτώσει ή να σταματήσει τον ιό» ανέφερε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Margaret Harris, επισημαίνοντας πως ο ΠΟΥ θα εστιάσει την προσοχή του σε τέσσερις με πέντε από τις πιο υποσχόμενες θεραπείες.
«Έχουμε πραγματικά θετικά δεδομένα, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να είμαστε 100% σίγουροι ότι έχουμε τη θεραπεία» τόνισε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε τη Δευτέρα, 11/5 πως «η αργή, σταδιακή άρση των μέτρων απαγόρευσης» είναι κρίσιμη, καθώς μια έξαρση νέων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη Νότια Κορέα και τη Γερμανία εγείρει παγκόσμια ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων.
Ο πλανήτης «έχει να διανύσει παρά πολύ μακρύ δρόμο» για να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία του κορωνοϊού, παρά τα διστακτικά βήματα πολυάριθμων χωρών προς μια επανεκκίνηση της κανονικής ζωής, προειδοποίησε ο Mike Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Οι κίνδυνοι του Covid-19, όπως είπε, παραμένουν υψηλοί σε «εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο».
«Δεν υπάρχουν υποσχέσεις, δεν υπάρχουν ημερομηνίες σε αυτή την κατάσταση», επισήμανε.
«Αυτό που όλοι φοβόμαστε είναι ένας φαύλος κύκλος καταστροφών οικονομίας και δημόσιας υγείας, εάν τα απαγορευτικά μέτρα χαλαρώσουν χωρίς τη δυνατότητα εντοπισμού νέων κρουσμάτων», τόνισε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, ο αξιωματούχος του Οργανισμού, σημειώνοντας ότι απαιτείται «πολύ σημαντικός έλεγχος» του ιού προκειμένου να μειωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση κινδύνου.
«Ο ιός ίσως γίνει ενδημικός, να μην φύγει ποτέ, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα εξαφανιστεί».
«Πρέπει να μπει στο μυαλό μας ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να βγούμε από αυτή την πανδημία», τόνισε η Maria Van Kerkhove, επιδημιολόγος του ΠΟΥ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης