Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ΕΣΕΕ δεν γνωρίζει πόσα καταστήματα δεν άνοιξαν μετά τη λήξη του lockdown

Η ΕΣΕΕ δεν γνωρίζει πόσα καταστήματα δεν άνοιξαν μετά τη λήξη του lockdown
Μπορεί τα εμπορικά καταστήματα να ξεκίνησαν την λειτουργία τους από τις 11/5 ωστόσο εκείνο που ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό είναι πόσες από τις επιχειρήσεις του εμπορίου δεν κατάφεραν να ανεβάσουν ρολά
Μπορεί τα εμπορικά καταστήματα να ξεκίνησαν την λειτουργία τους από την Δευτέρα 11/5, ωστόσο εκείνο που ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό είναι πόσες από τις επιχειρήσεις του εμπορίου δεν κατάφεραν να ανεβάσουν ρολά.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΣΕ, Γιώργος Καρανίκας στην τηλεοπτική εκπομπή Market Watch, αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολεί τον κλάδο σήμερα, ενώ πλήρη εικόνα - μέσω της καταγραφής - θα υπάρχει μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.
«Μέσα στο επόμενο διάστημα θα γνωρίζουμε τον αριθμό των εταιρειών που μετά την άρση του lockdown δεν άνοιξαν, αφού αυτές τις ημέρες προσπαθούμε να συλλέξουμε τα στοιχεία και να δούμε την εικόνα της επόμενης μέρας».
Να σημειωθεί ότι τα εμπορικά καταστήματα ξεκίνησαν με εκπτώσεις μέχρι και 50% στα εμπόρευματά τους, μία πρακτική η οποία σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στους επόμενους μήνες.
«Η τακτική των εκπτώσεων και των προσφορών αναμένεται να συνεχιστεί και τους καλοκαιριούς μήνες καθώς οι έμποροι έχουν σημαντικά αποθέματα και πρέπει να ξεστοκάρουν».
Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την απώλεια τζίρου που έχει σημειώσει το εμπόριο, μέσα στις προηγούμενες 52 ημέρες που παρέμειναν κλειστά τα καταστήματα, ο κ. Καρανίκας, είπε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί.
«Πλήρης εικόνα θα έχουμε στο τέλος τους έτους. Τότε θα μπορούμε να κάνουμε απολογισμό για τα έσοδα που χάθηκαν από το εμπόριο και υπό το δεδομένο σε ποιο βαθμό θα αναπληρωθεί ο χαμένος τζίρος, μέσα στους επόμενους μήνες».
Ο κ. Καρανίκας ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να υπάρχουν όχι μόνο δάνεια για τις ελληνικές εταιρείες αλλά και επιχορηγήσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά «όπως η Ελλάδα ζητάει επιχορηγήσεις από την Ευρωπασϊκή Ενωση, έτσι και εμείς ζητάμε το ίδιο. Γιατί τα δάνεια ξέρουμε πως οι τράπεζες δεν τα δίνουν εύκολα και οι όροι τους δεν είναι πάντα ευνοϊκοί».

Προβληματισμός για τις θέσεις εργασίας

Προβληματισμός υπάρχει και στο μέτωπο της απασχόλησης καθώς από τον αριθμό των επιχειρήσεων που δεν θα ανοίξουν ξανά θα αποτυπωθούν και οι επιπτώσεις στην εργασία.
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρία MARC σε πανελλαδικό δείγμα 808 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό) το διάστημα 8-15 Απριλίου, εκτιμάται ότι κινδυνεύουν να χαθούν 150.000 θέσεις μισθωτής εργασίας, ενώ συνυπολογιζόμενων των επιχειρήσεων που ενδέχεται να κλείσουν οι συνολικές θέσεις απασχόλησης (αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες και εργαζόμενοι), που κινδυνεύουν φθάνουν στις 250.000.
Ειδικότερα, 1 στις 8 (12,7%) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δηλώνει στην έρευνα  πως το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε μείωση προσωπικού. Εκτιμάται ότι κινδυνεύουν να χαθούν 150.000 θέσεις μισθωτής εργασίας, ενώ εάν συνυπολογιστεί  και το εύρημα ότι 1 στις 7 επιχειρήσεις δηλώνουν πως ενδέχεται να διακόψουν την δραστηριότητά τους, τότε ο κίνδυνος απώλειας των συνολικών θέσεων απασχόλησης (αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες και εργαζόμενοι) εκτιμάται στις 250.000.

Στις 25 Μαϊου ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα

Στις 25 Μαϊου αναμένεται να ανοίξουν και τα εμπορικά κέντρα όπως δήλωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.
Το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων τις προηγούμενες ημέρες προκάλεσε αλαλούμ, καθώς για παράδειγμα στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα, το Smart Park ξεκίνησε τη Δευτέρα την λειτουργία του ενώ το διπλανό MacArthrur παραμένει κλειστό.
Μία άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του πολυκαταστήματος Attica όπου αυτό που φιλοξενείται στην οδό Τσιμισκή στην Θεσσαλονίκη, άνοιξε τη Δευτερα ενώ το πολυκατάστημα στο City Link, που αν και διαθέτει ξεχωριστή είσοδο θεωρείται τμήμα εμπορικού κέντρου, παραμένει κλειστό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης