Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το καλύτερο deal στα NPEs της Eurobank χρειάστηκε 2 χρόνια για να κλείσει – Fair value για την μετοχή 0,45 ευρώ – Η Moody’s με ΒΒ- για το Cairo

Το καλύτερο deal στα NPEs της Eurobank χρειάστηκε 2 χρόνια για να κλείσει – Fair value για την μετοχή 0,45 ευρώ – Η Moody’s με ΒΒ- για το Cairo
Για την Eurobank το deal είναι θετικό όχι μόνο γιατί αφαιρεί από τον ισολογισμό της τα NPEs αλλά κυρίως γιατί δεν άλλαξαν δραματικά οι αρχικοί όροι της συμφωνίας, υπήρξαν αλλαγές αλλά όχι τόσο δραματικές
Τέλη Μαΐου 2020 – όπως έγκαιρα είχε αναφέρει το bankingnews – θα κλείσει το deal μεταξύ της DoValue και της Eurobank για τα προβληματικά δάνεια, την τιτλοποίηση Cairo και το 80% της εταιρίας διαχείρισης FPS.
Αν και τα τέλη Μαΐου 2020 δεν είναι απόλυτα δεσμευτικό, μπορεί να είναι από τέλη Μαΐου έως αρχές Ιουνίου η ουσία είναι ότι το deal έχει κλείσει.
Όμως δεν είναι αυτό η είδηση.
Οι ειδήσεις είναι τρεις
1)Ότι χρειάστηκε για το καλύτερο deal στα NPEs και αυτό το αναγνωρίζουν όλες οι τράπεζες περίπου 2 χρόνια για να κλείσει, παρ΄ ότι είχε υπάρξει καλός σχεδιασμός και καλή προετοιμασία.
Άρα τέτοιου είδους deal δεν μπορούν να κλείσουν με βιασύνη ή σε μικρό χρονικό διάστημα.
2)Η δεύτερη είδηση σχετίζεται με το γεγονός ότι το deal θα αλλάξει προφανώς γιατί και η doValue στην Ιταλία έχει δεχθεί πιέσεις, η κεφαλαιοποίηση της στο χρηματιστήριο είναι στα 467 εκατ και εμφάνισε οριακές ζημίες στο α΄ τρίμηνο του 2020.
Να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια της doValue ανέρχονται σε 225 εκατ.
Λόγω όλων αυτών των παραμέτρων που επιδεινώθηκαν λόγω κορωνοιού το deal των 248 εκατ που αρχικώς είχε συμφωνηθεί θα κατατμηθεί μάλλον σε τρεις δόσεις.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα 40 εκατ που είχαν ανακοινωθεί και θα δίδονταν σε βάθος χρόνου μάλλον αυτά θα αποσυρθούν από την τελική συμφωνία.
3)Η doValue θα χρειαστεί να βρει κεφάλαια για να καλύψει την υποχρέωση της στην Eurobank για το deal στα προβληματικά δάνεια, όχι μόνο εσωτερικός δανεισμός από την μητρική ή τους μετόχους.
Για την Eurobank το deal είναι θετικό όχι μόνο γιατί αφαιρεί από τον ισολογισμό της τα NPEs αλλά κυρίως γιατί δεν άλλαξαν δραματικά οι αρχικοί όροι της συμφωνίας, υπήρξαν αλλαγές αλλά όχι τόσο δραματικές – τουλάχιστον αυτά γνωρίζουμε σήμερα, αύριο θα γνωρίζουμε περισσότερα –
Το deal για την Eurobank χωρίς καμία αμφιβολία είναι credit positive και αναμένεται να έχει κάποια επίδραση στην μετοχή.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα και σε βάθος εύλογου χρονικού διαστήματος η μετοχή της Eurobank θα μπορούσε να δει τα 0,45 με 0,48 ευρώ, προφανώς τιμές στο 1 ευρώ θα πρέπει να τις ξεχάσουν οι επενδυτές για πολύ καιρό.
Τα 0,45 με 0,48 ευρώ όταν θα ανακοινωθεί το deal σε βάθος 2-3 εβδομάδων θα μπορούσαν να επιτευχθούν.
Βέβαια θα πρέπει να αξιολογηθεί και το γεγονός ότι κατά την Goldman Sachs θα μπορούσε να υποχωρήσει ο δείκτης S&P 500 κατά 18% στις 2400 μονάδες Ιούλιο και Αύγουστο 2020, εξέλιξη που μετά βεβαιότητας θα επηρεάσει δυσμενώς το ελληνικό χρηματιστήριο.
Με βάση το σενάριο Goldman εάν επιβεβαιωθεί μεταφράζεται για το ελληνικό χρηματιστήριο 500 μονάδες με 480-520 μονάδες.

Βαθμολογία BB- από την Moody’s για την τιτλοποίηση Cairo 7,5 δισεκ. – Θα λάβει την κρατική εγγύηση από τον Ηρακλή

Πολύ άμεσα η Moody’s θα βαθμολογήσει το Cairo την τιτλοποίηση 7,5 δισεκ. προβληματικών δανείων με BB- και ακολούθως η Eurobank θα ζητήσει από το ελληνικό δημόσιο να ενεργοποιηθεί η διαδικασία παροχής εγγύησης στο κύριο ομόλογο που θα εκδώσει 2,4 δισεκ. ευρώ.
Η κρατική εγγύηση αφορά μόνο το κύριο senior bond ομόλογο και όχι το mezzanine ή μεσαίας διαβάθμισης 1,5 δισεκ. και το χαμηλής διαβάθμισης ή junior bond ύψους 3,6 δισεκ. ευρώ.

Πότε θα εγγραφούν κέρδη και ζημίες από το deal;

Η Eurobank θα περάσει στο β΄ τρίμηνο του 2020 τα κέρδη των 240 εκατ από την DoValue
Ακολούθως στο β΄ τρίμηνο του 2020 θα εγγράψει και την ζημία των 1,5 με 1,6 δισεκ. ευρώ καθώς αυτό θα είναι το κόστος της εμπροσθοβαρούς εξυγίανσης.
Το 1,5 με 16 δισεκ. θα επιβαρύνει την νέα Eurobank Holding αλλά δεν θα ενεργοποιήσει τον νόμο για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση δεν θα υπάρξει δηλαδή απαίτηση του δημοσίου για αύξηση κεφαλαίου λόγω αυτής της έκτακτης ζημίας.
Τα κεφάλαια της Eurobank θα μειωθούν από 6,9 δισεκ. CET1 σε 5,4 δισεκ.

Πολυμετοχική η doValue και η FPS με 34-36 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια

Μια ενδιαφέρουσα μετοχική εξέλιξη σημειώθηκε πριν λίγο καιρό – όπως έχει ήδη αναφέρει το bankingnews - στην DoValue την εταιρία που διαχειρίζεται στην Ιταλία τα προβληματικά δάνεια και η οποία βρίσκεται στην τελική φάση να ολοκληρώσει το deal με την Eurobank για τα προβληματικά δάνεια.
Η Bain Capital το αμερικανικό fund που επίσης δραστηριοποιείται στην Ελλάδα αγοράζοντας προβληματικά χαρτοφυλάκια αγόρασε το 10% των μετοχών της DoValue στην οποία συμμετέχει ο Ιαπωνικός επιχειρηματικός όμιλος νέων τεχνολογιών Softbank που έχει εξαγοράσει την Fortress.
Οι ιάπωνες της Softbank αγόρασαν το αμερικανικό fund Fortress το 2017
Πως όμως συνδέονται όλα αυτά με την Eurobank ή κατά το ορθότερο με την θυγατρική της Eurobank την FPS την εταιρία διαχείρισης των προβληματικών δανείων στην οποία ηγείται ο Θεόδωρος Καλαντώνης;
Η σχέση Fortress – DoValue είναι γνωστή, καθώς η Fortress μέσω της μητρικής Softbank κατέχει το 25% της DoValue.
Όμως το γεγονός ότι και η Bain Capital απέκτησε μετοχές στην DoValue αυτό σημαίνει ότι η FPS της Eurobank θα συγκεντρώσει έμμεσα ή άμεσα όλα τα χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων και της Bain Capital.
Ταυτόχρονα στην FPS την εταιρία διαχείρισης NPEs της Eurobank που αποκτάει σε ποσοστό 80% η DoValue θα καταλήξουν το πρόγραμμα Neptune 1,6 δισεκ. της Alpha bank που παίρνει η Fortress και το πρόγραμμα Icon της Εθνικής τράπεζας ύψους 2 δισεκ. που παίρνει η Bain Capital αλλά την διαχείριση θα αναλάβει η FPS.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η FPS θα διαθέτει προσεχώς σχεδόν 34-36 δισεκ. προβληματικά δάνεια θα είναι η μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ελλάδα μακράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης