Κανονικά το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5 δισ. ευρώ του ΑΔΜΗΕ – Στο επίκεντρο η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Κανονικά το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5 δισ. ευρώ του ΑΔΜΗΕ – Στο επίκεντρο η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
Θα διανείμει συνολικό μέρισμα 0,118 ευρώ εκ του οποίου 0,029 ευρώ υπόλοιπο χρήσης 2019 και 0,089 ευρώ προμέρισμα 2020
Χωρίς καθυστερήσεις από την πανδημία συνεχίζεται το επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ του ΑΔΜΗΕ και ήδη έγιναν επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ το 2019 αυξημένες κατά 40% έναντι του 2018 (178 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων μέσω τηλεδιάσκεψης υπάρχει ισχυρή πεποίθηση ότι η εισηγμένη θα τα πάει ακόμα καλύτερα τα επόμενα χρόνια λόγω και των επενδύσεων που θα γίνουν.
Η σημαντικότερη επένδυση είναι η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, ένα έργο που βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης και είναι συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.
Η θυγατρική Αριάδνη, έχει 200 εκατ. ευρώ ταμείο, που είναι το μετοχικό κεφάλαια που έχει εισφέρει ο ΑΔΜΗΕ.
Αναφορικά με το υπόλοιπο ποσό η διοίκηση σημείωσε πως το έργο βρίσκεται σε διαδικασία για να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ με επιδότηση έως 300-400 εκατ. ευρώ.
Το υπόλοιπο ποσό θα γίνει με τραπεζική χρηματοδότηση.
Ήδη πολλές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να χρηματοδοτήσουν το έργο και εντός Μαΐου θα υπογραφεί η δανειακή σύμβαση
Αναφορικά με τη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.
Για την Αριάδνη σημειώνεται πως η συζήτηση για είσοδο επενδυτών με μειοψηφικό ποσοστό είναι σε εξέλιξη αλλά είναι κάτι που θα αποφασίσει το υπουργείο.
Το επενδυτικό πρόγραμμα δε σταματάει και δεν εξαρτάται από επενδυτές σημείωσε η διοίκηση.
Τονίστηκε πάντως πως ο ΑΔΜΗΕ είναι σε συνεννόηση και με το αρμόδιο υπουργείο και τη ΡΑΕ για τη βέλτιστη λύση στο μετοχικό της Αριάδνη που θα οδηγούσε και σε απομόχλευση, δίνοντας μάλιστα περισσότερη ευελιξία στο επενδυτικό πλάνο του ΑΔΜΗΕ.
Σημειώνεται πως η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ανακοίνωσε πολύ καλά αποτελέσματα για τη χρήση 2019 καθ θα διανείμει συνολικό μέρισμα 0,118 ευρώ εκ του οποίου 0,029 ευρώ υπόλοιπο χρήσης 2019 και 0,089 ευρώ προμέρισμα 2020.
Το 2019 πέτυχε μείωση χρηματοοικονομικών λόγω επαναδιαπραγμάτευσης δανείων για των ΑΔΜΗΕ.
Το επιτόκιο από 6,25% και πήγε στο 3% και το 2020 έχει συμφωνηθεί περαιτέρω μείωση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr 

BREAKING NEWS