ΕΛΠΕ: Αργή η ανάκαμψη μετά το lockdown – Σε ιστορικά χαμηλά το κόστος χρηματοδότησης

ΕΛΠΕ: Αργή η ανάκαμψη μετά το lockdown – Σε ιστορικά χαμηλά το κόστος χρηματοδότησης
Κατά 40% μειώθηκε η ζήτηση την περίοδο του lockdown με την παγκόσμια ζήτηση να μειώνεται κατά 20-30% 
Αργή ανάκαμψη περιμένει η διοίκηση των ΕΛΠΕ μετά την άρση των περιορισμών.
Ο όμιλος κατέγραψε μεγάλες απώλειες λόγω αποτίμησης των αποθεμάτων (540 εκατ. ευρώ), ενώ εξασφάλισε πρόσθετη ρευστότητα 300 εκατ. ευρώ μέσω χρηματοδότησης από ελληνικές και ξένες τράπεζες.
Η ζήτηση από 23/3 έως 4/5 έχει μειωθεί κατά 40% και μετά την άρση των περιορισμών παρατηρείται μία βελτίωση με τη διοίκηση να περιμένει να δει πως θα αντιδράσει η αγορά το επόμενο διάστημα.
Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών, αντιστρέφεται η εικόνα κάπως ενώ βελτιώνονται και οι τιμές του πετρελαίου.
Ωστόσο, το περσινό διάστημα είχε σημαντική τουριστική κίνηση και συνολικά το 2019 ήταν εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό κάτι που φέτος δεν επαναλαμβάνεται.
Σημειώθηκε επίσης πως το φθηνό πετρέλαιο βοηθάει την ελληνική οικονομία κάτι που είναι θετικό.
Παγκοσμίως η ζήτηση υποχώρησε 20-30% και η εταιρεία εκτός από τον Covid-19 και τις επιπτώσεις του είχε να αντιμετωπίσει και τη μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου.
Στις ΑΠΕ παρατηρούνται κάποιες καθυστερήσεις λόγω των περιορισμών που είχαν επιβληθεί.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα χρηματοοικονομικά έξοδα του ομίλου βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και στο πρώτο τρίμηνο του 2020 υποχώρησαν 21% και στα 26 εκατ. ευρώ.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε: «Το Α’ Τρίμηνο καταφέραμε να βελτιώσουμε τις λειτουργικές μας επιδόσεις και τα αποτελέσματά μας σχεδόν σε όλες μας τις δραστηριότητες, ενώ συνεχίσαμε την ταχεία υλοποίηση της στρατηγικής μας.
Παρά τις όποιες σημαντικές εξελίξεις είχαμε στον κλάδο του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα, το γεγονός που αναμφίβολα θα καθορίσει την πορεία του 2020, είναι η πανδημία covid-19 και οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία.
Ήδη στις πρώτες εβδομάδες της κρίσης, έχουμε δει πρωτόγνωρες αλλαγές στα διεθνή επίπεδα προσφοράς και ζήτησης, με αντίστοιχες επιπτώσεις στις τιμές.
Η εξέλιξη της κρίσης θα συνεχίσει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους περισσότερους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και ειδικά τον τουρισμό που αφορά περισσότερο και τις αγορές που εφοδιάζουμε».
Σημειώνεται πως τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη χωρίς την επίδραση από τα αποθέματα ανήλθαν στα 44 εκατ. ευρώ σημαντικά ανώτερα από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg που ήταν στα 26,6 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

BREAKING NEWS