Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αν η Κύπρος και οι Κυπριακές τράπεζες είχαν ακούσει πριν 1,5 χρόνο τις προειδοποιήσεις του Α. Βγενόπουλου θα είχε αποφευχθεί η νέα Κυπριακή τραγωδία – Θα αποδειχθεί προσεχώς ότι προέβλεψε…επιβεβαιώθηκε….

tags :
 Αν η Κύπρος και οι Κυπριακές τράπεζες είχαν ακούσει πριν 1,5 χρόνο τις προειδοποιήσεις του  Α. Βγενόπουλου θα είχε αποφευχθεί η νέα Κυπριακή τραγωδία – Θα αποδειχθεί προσεχώς ότι προέβλεψε…επιβεβαιώθηκε….
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο επικεφαλής του ομίλου MIG και μέχρι πρότινος επικεφαλής στην Λαϊκή πρώην Marfin Popular Bank είχε προειδοποιήσει με πολύ μεγάλη ακρίβεια πολιτικούς και τραπεζίτες στην Κύπρο τις δυσοίωνες εξελίξεις,  ώστε να αποφευχθεί η νέα Κυπριακή τραγωδία και το μνημόνιο.
Η πλειοψηφία των πολιτών της Κύπρου αυτών που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις αναγνωρίζουν τον ρόλο Βγενόπουλου.

Ας πάρουμε τα πράγματα με μια ιστορική σειρά.
Πριν περίπου 1,5 χρόνο όπου δεν υπήρχε ίχνος εκτίμησης ότι η Κύπρος θα ενταχθεί σε μνημόνια ή ότι η Κύπρος κινδυνεύει ή ότι οι τράπεζες κινδύνευαν,  ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές πολιτικές και εποπτικές να υπάρξουν αλλαγές που θα θωράκιζαν περαιτέρω τον τραπεζικό κλάδο.
Μέρος του πολιτικού συστήματος είχε εναντιωθεί κυρίως γιατί ευνοούσαν την τράπεζα Κύπρου και δεν έβλεπαν τον Έλληνα Βγενόπουλο με τις καλύτερες των διαθέσεων.
Πριν ξεκινήσει η κόντρα με τον Ορφανίδη τον Κεντρικό τραπεζίτη ο Βγενόπουλος είχε προειδοποιήσει το πολιτικό σύστημα της Κύπρου το οποίο είχε αντιμετωπίσει τις εκτιμήσεις Βγενόπουλου με καχυποψία.
Ο Βγενόπουλος εν συνεχεία προειδοποίησε ότι η Κύπρος δεν θα γλιτώσει το μνημόνιο και ότι η Blackrock θα ελέγξει όλα τα δάνεια των Κυπριακών τραπεζών σε Ελλάδα και Κύπρο.
Τότε σχεδόν όλοι το θεωρούσαν αδύνατο και το απαξίωναν.
Με την κορύφωση της κόντρας Ορφανίδη του πρώην Κεντρικού Τραπεζίτη και του Βγενόπουλου επιχειρήθηκε κατά τρόπο αήθη και επαίσχυντο να συκοφαντηθεί ο Βγενόπουλος.
Τότε ξεκίνησαν τα απαξιωτικά δημοσιεύματα, μέρους του κυπριακού τύπου εις βάρος του Βγενόπουλου καθώς είχαν πιστέψει τον Ορφανίδη ο οποίος παρουσιαζόταν ως ο απόλυτα ακλόνητος κεντρικός τραπεζίτης.
Το κυπριακό σύστημα έχει μια τάση να προσεταιρίζεται τους κατέχοντες εξουσία και να τους ποδοπατεί όταν χάσουν την εξουσία…. για να τεθεί εκλεπτυσμένα.
Ο στόχος ήταν να περάσουν ένα μήνυμα ο επικίνδυνος Βγενόπουλος τίναξε στον αέρα τις τράπεζες και την Κύπρο.
Μάλιστα δεν έφθανε μόνο αυτό, η κατηγορία αυτή ήταν έωλη έπρεπε να βρεθούν στοιχεία.
Τότε ο Ορφανίδης μεθόδευσε ότι ποιο άθλιο μηχανισμό διέθετε ώστε να ελέγξουν τα περιουσιακά στοιχεία του Βγενόπουλου.
Όπως όλοι γνωρίζουν για να ελεγχθούν περιουσιακά στοιχεία απαιτείται παρέμβαση της δικαιοσύνης.
Ο έλεγχος έγινε σε τέτοιο βάθος, σε τέτοια κλίμακα και με τέτοιο μένος που κατέληξε στο απόλυτο μηδέν.
Άρα με βάση το επίσημο πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ο Βγενόπουλος δεν μπορεί να κατηγορηθεί για οτιδήποτε.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε προειδοποιήσει το κυπριακό πολιτικό σύστημα σε όλα τα επίπεδα εδώ και 1,5 χρόνο ότι η χώρα θα οδηγηθεί στο μνημόνιο και ότι πρέπει να βρεθεί μια συλλογική λύση για τις τράπεζες.
Ορισμένα επιχειρήματα που προβάλλονται είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα της Λαϊκής ήταν η αιτία προσφυγής.
Αυτό διαψεύστηκε χθες όπου η Κύπρου ανακοίνωσε ότι προσφεύγει σε κρατική βοήθεια με στόχο να αντλήσει 500 εκατ για την ανακεφαλαιοποίηση της.
Άρα κατέρρευσε ο μύθος ότι η Λαϊκή ευθύνεται για την προσφυγή της Κύπρου σε μηχανισμούς.
Ο Βγενόπουλος είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι η Blackrock θα έρθει στην Κύπρο και θα εξετάσει όλα τα δάνεια των τραπεζών σε Κύπρο και Ελλάδα.
Ο Πανίκος Δημητριάδης ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξη του τόνισε χθες ότι η Blackrock  θα αξιολογήσει τα δάνεια σε Κύπρο και Ελλάδα.
Επιβεβαιώθηκε πλήρως εκ νέου ο Βγενόπουλος.
Όμως η μεγαλύτερη επιβεβαίωση δεν έχει έρθει ακόμη.
Όταν θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των δανείων και αποτιμηθούν πλήρως τα προβλήματα θα αποδειχθεί ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου θα είναι παραπλήσιες με τις κεφαλαιακές ανάγκες της Λαϊκής.
Άρα ο μύθος ότι η Λαϊκή είναι η κακή τράπεζα καταρρίπτεται επίσημα πλέον. Μάλιστα θα αποδειχθεί ότι η Λαϊκή σε επίπεδο δανείων ίσως είναι η καλύτερη κυπριακή τράπεζα.
Ο Βγενόπουλος επιχείρησε να προειδοποιήσει και τους τραπεζίτες της Κύπρου πολύ έγκαιρα.
Μπορεί να ειπωθεί ότι 3 φορές επιχείρησε να προειδοποιήσει τον Ηλιάδη της τράπεζας Κύπρου για τις επερχόμενες εξελίξεις που θα παρασύρουν τις τράπεζες και την χώρα.
Ας δούμε τα αποτελέσματα.
Ο Ορφανίδης που κυνήγησε όσο κανείς τον Βγενόπουλο έχει τεθεί εκτός παιχνιδιού εξουσίας.
Ποιος μεσολάβησε για να εκδιωχθεί ο Ορφανίδης δεν χρειάζεται πολύ φαντασία.
Ο Βγενόπουλος όμως χάριν στον εχθρό του Ορφανίδη δεν είναι στην διοίκηση της Λαϊκής άρα μπορεί να ειπωθεί ότι άθελα του ο Ορφανίδης έβγαλε από μεγάλα βάρη τον Βγενόπουλο.
Ο Βγενόπουλος προειδοποίησε το πολιτικό σύστημα πριν 1,5 χρόνο ότι η Κύπρος κινδυνεύει να οδηγηθεί σε μνημόνιο.
Η Κύπρος είναι σε μνημόνιο.
Πριν μήνες ο Βγενόπουλος προειδοποίησε ότι η Blackrock θα αποτιμήσει όλα τα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών σε Κύπρο και Ελλάδα.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου φέρνει την Blackrock.
O Βγενόπουλος επιβεβαιώθηκε σχεδόν σε όλα αλλά το κυριότερο δεν ήταν ο απαθής επιχειρηματίας που ενώ έβλεπε τον γκρεμό αδιαφορούσε.
Προειδοποίησε σχεδόν τους πάντες.
Τα στοιχεία που παραθέτουμε δεν επιδέχονται παρερμηνείας, αποτελούν μέρος απόλυτα έγκυρων πληροφοριών και αποδεικνύουν ότι ο Βγενόπουλος προσπάθησε να βοηθήσει την Κύπρο.
Όμως όλα αυτά μπορεί να θεωρηθούν δευτερεύοντα σε σχέση με αυτά που έρχονται.
Το  πολιτικό και τραπεζικό σύστημα της Κύπρου θα υποστεί ένα μεγάλο σοκ και προφανώς δεν αναφερόμαστε στο μνημόνιο.

Υποσημείωση

Αν αυτά που έχουν συμβεί στην Κύπρο προκαλούν κατάπληξη σκεφθείτε τι θα προκαλέσουν αυτά που έρχονται…..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης