Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών υποδηλώνει κεφαλαιακό πρόβλημα – Οι μετοχές χειρότερα από το χάος του 2015 υπό τον φόβο του Grexit

Η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών υποδηλώνει κεφαλαιακό πρόβλημα – Οι μετοχές χειρότερα από το χάος του 2015 υπό τον φόβο του Grexit
Ακόμη και την τραγική περίοδο του 2015 όπου το σενάριο του Grexit της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ ήταν στο προσκήνιο, οι τραπεζικές μετοχές είχαν καλύτερη εικόνα σε σχέση με το σήμερα.
Κάτι δεν πάει καλά και σίγουρα η χρηματιστηριακή αγορά το αποδεικνύει με την κατάρρευση και απαξίωση των τραπεζικών μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Οι τραπεζικές μετοχές έχουν επιδείξει εν έτει 2020 χειρότερη εικόνα από το χάος του 2015, πριν τις αυξήσεις κεφαλαίου, όπου οι μετοχές κατέρρευσαν, είχαν προηγηθεί τα capital controls και ο κλάδος οδηγήθηκε σε επιθετική – την 3η κατά σειρά – ανακεφαλαιοποίηση με 13,8 δισεκ. ευρώ.
Παραδόξως ενώ η Ελλάδα τα έχει πάει καλά με όρους υγειονομικούς στην αντιμετώπιση του κορωνοιού και έχει δώσει τα λιγότερα στην ανάκαμψη της οικονομίας, οι τράπεζες επιδεικνύουν συμπεριφορά δραματική.
Ακόμη και την τραγική περίοδο του 2015 όπου το σενάριο του Grexit της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ ήταν στο προσκήνιο, οι τραπεζικές μετοχές είχαν καλύτερη εικόνα σε σχέση με το σήμερα.
Εν έτει 2020 η Εθνική και Alpha bank σημείωσαν ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών, η Eurobank πλησιάζει το ιστορικό χαμηλό αλλά έχει αυξήσει και με 950 εκατ τα κεφάλαια της Grivalia ενώ η Πειραιώς μετά από απανωτά reverse split ακόμη απέχει από τα ιστορικά χαμηλά.
Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα θα έχει ύφεση το 2020 περίπου -7% με -8% αλλά το ζητούμενο είναι ότι η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών υποδηλώνει τα εξής
1)Την έντονη αμφισβήτηση των επενδυτών ότι η οικονομία θα ανακάμψει δυναμικά το 2021
2)Λόγοι όπως η έξοδος από τους δείκτες MSCI είναι συγκυριακοί, θα υπάρξουν εκροές 150 εκατ αλλά και σε άλλες αγορές υπήρξαν έξοδοι μετοχών από δείκτες αλλά η χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά είναι καλύτερη.
3)Τι φοβούνται οι επενδυτές;
Φοβούνται ότι η ελληνική οικονομία θα περάσει μια πολύ δύσκολη περίοδο, όπου οι τράπεζες θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα.
Είναι αλήθεια ότι με όρους ρευστότητας οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι σε πολύ καλή κατάσταση.
Όμως με όρους κεφαλαίων οι τράπεζες είναι ανεπαρκείς.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό fund Appaloosa οι τραπεζικές μετοχές απευθύνονται στους νεκρούς καθώς δεν μπορούν να παράξουν κέρδη.
Τα συνολικά κεφάλαια των τραπεζών ανέρχονται σε 28 δισεκ. και η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση διαμορφώνεται στα 16,2 δισεκ. είναι κεφάλαια που αναλογούν στο δημόσιο.
Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα NPEs που ανέρχονται στα 68 δισεκ. και θα αυξηθούν στα 76 με 78 δισεκ. λόγω του κορωνοιού.
Σε ένα βασικό σενάριο εάν οι τράπεζες ήθελαν σήμερα να εξυγιανθούν πλήρως και ο δείκτης NPEs από 42% να μειωθεί στο 0% θα έπρεπε να δαπανήσουν 10-14 δισεκ. ευρώ κεφάλαια τουλάχιστον.
Αυτά τα 10-14 δισεκ. ευρώ δεν υπάρχουν, θεωρητικά οι τράπεζες με τα ελαστικά κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας και NPEs διαθέτουν κεφαλαιακό μαξιλάρι 10 δισεκ. αλλά στην πραγματικότητα είναι μηδέν.
Οι αγορές κατανοούν ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια.

Κεφάλαια με ποιο τρόπο;

Οι εναλλακτικές δεν είναι πολλές.
Οι ιδιώτες μέτοχοι θα βάλουν νέα χρήματα ή το κράτος.
Εάν η κυβέρνηση καταφέρει να μην θεωρηθούν τα κεφάλαια του κράτους state aid δηλαδή κρατική βοήθεια, οι τράπεζες προσωρινά θα κρατικοποιούνταν και εν συνεχεία πλήρως εξυγιασμένες θα ιδιωτικοποιούνταν έχοντας αξία και προσφέροντας αξία στους μετόχους αλλά και στο κράτος που θα πουλούσε.
Το ίδιο έκαναν και οι αμερικανοί την περίοδο 2008 με 2009 με την κρίση των subprime των ενυπόθηκων δανείων.
Η bad bank είναι ακόμη χειρότερη λύση γιατί θα απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια και το σημαντικότερο θα απαιτηθούν 1,5 με 2 χρόνια για να ετοιμαστεί δύο χρόνια χαμένα.
Η bad bank θα οδηγήσει τράπεζες και κράτος σε μεγάλες απώλειες, ενώ οι αυξήσεις κεφαλαίου θα δώσουν υγεία.
Οι ιδιώτες μέτοχοι θα υποστούν dilution, αραίωση, αλλά έχει σημασία όταν οι μετοχές των τραπεζών σημειώνουν το 2020 όχι το 2015 συνεχή ιστορικά χαμηλά;
Επίσης δεν μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να είναι όμηροι των ιδιωτών μετόχων του 2015, ο Paulson ή το Fairfax θα πρέπει ή να βάλουν νέα χρήματα ή να αποδεχθούν την ζημία.

Από το νεκροτομείο στο μαιευτήριο

Ένα γνωμικό που χρησιμοποιούν στην Βρετανία λέει ότι δεν μπορεί να είσαι ταυτόχρονα στο νεκροτομείο και στο μαιευτήριο.
Αυτό ζητούν από τις ελληνικές τράπεζες.
Τα προβληματικά δάνεια που θα αυξηθούν λόγω κορωνοιού τις κρατούν στο νεκροτομείο ή στο καλύτερο σενάριο στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Η κυβέρνηση ζητάει να στηρίξουν την οικονομία με 25 δισεκ. ευρώ με νέα δάνεια.
Αυτό αποτελεί το μαιευτήριο του βρετανικού γνωμικού, τα δάνεια είναι υγεία, ανάπτυξη και ανάκαμψη.
Μπορούν οι τράπεζες από το νεκροτομείο ή την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας να βρεθούν στο μαιευτήριο;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης