Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Αμετάβλητος στο 1,1% παρέμεινε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Απρίλιο 2020 - Επιβεβαιώθηκαν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις

Ισπανία: Αμετάβλητος στο 1,1% παρέμεινε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Απρίλιο 2020 - Επιβεβαιώθηκαν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 1,1%
Αμετάβλητος παρέμεινε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (14/5) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία επιβεβαίωσαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, από τον οποίοι εξαιρούνται οι τομείς ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκε κατά 1,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, διατηρώντας τον ίδιο ρυθμό ανόδου σε σχέση με τον Μάρτιο.
Παράλληλα, ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 1,1% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξηση 0,5% τον Μάρτιο του 2020, επιβεβαιώνοντας επίσης τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Εάν συμπεριληφθούν οι τομείς ενέργειας και τροφίμων, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά -0,7% σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 0,3%.
Σημειώνεται ότι η πτώση που σημειώθηκε στον ετήσιο πληθωρισμό της Ισπανίας ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2016, όταν ο ΔΤΚ είχε υποχωρήσει κατά -0,8%.
Οι τιμες στον τομέα των μεταφορών κατέγραψε πτώση της τάξεως του -6,8% σε ετήσια βάση, ενώ η αντίστοιχη πτώση για το κόστος στέγασης διαμορφώθηκε στο -6,6%.
Στον αντίποδα, οι τιμές στον τομέα τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Όσον αφορά τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρακολουθείται προσεκτικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -0,7% σε ετήσια βάση, έναντι οριακής ανόδου 0,1% τον Μάρτιο.
Μάλιστα, ο Εναρμονισμένος ΔΤΚ αναθεωρήθηκε επί τα χείρω σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις στο -0,6% ενώ η σχετική πτώση είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον Ιούλιο του 2016.
Σε μηνιαία βάση, ο Εναρμονισμένος ΔΤΚ κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 0,4% έναντι αύξησης 0,6% τον Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας επίσης τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης