Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Τα εταιρικά αποτελέσματα φρέναραν την πτώση

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Τα εταιρικά αποτελέσματα φρέναραν την πτώση
ΑΓΟΡΕΣ: Με το DAX ακόμα και πάνω από -3% εμείς τα πήγαμε μια χαρά. Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις λόγω αποτελεσμάτων μας κράτησαν. Αυτό σε επίπεδο γενικού δείκτη, γιατί οι περισσότερες μετοχές υποχώρησαν, αλλά και ο FTSE25 είχε απώλειες 1%. Βέβαια σε άλλες εποχές με -3% στην Ευρώπη εμείς θα ήμασταν -10%. Τώρα όμως δεν έχει και short και έχουμε και κάποια καλά αποτελέσματα.

«Μη συγκρίνεις εμάς με τα ξένα» μας έλεγε στέλεχος της αγοράς. «Εμείς δεν είχαμε φτάσει τέτοιες αποτιμήσεις και τώρα έχουν προεξοφληθεί πολλά. Η πτώση έχει κάνει αρκετές αποτιμήσεις ελκυστικές». Η στήλη έχει αρχίσει να εντοπίζει περισσότερες ευκαιρίες. Βέβαια, θεωρούμε πως κάποιες αποτιμήσεις παραμένουν απαιτητικές.

Θα πρέπει να γίνονται επιλεκτικές τοποθετήσεις, αλλά σίγουρα για μακροπρόθεσμους οι ευκαιρίες είναι πολλές. Ήμασταν και παραμένουμε επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την πτώση του ΑΕΠ και την ανάπτυξη. Συνεχίζουμε να εστιάζουμε σε εταιρείες με χαμηλό δανεισμό ή ακόμα και με μηδενικό. Να έχουν καλή διοίκηση που να σέβεται τους μετόχους και να έχουν και προοπτικές. Βέβαια σε αυτό το εύθραυστο κλίμα οι προοπτικές αλλάζουν μέρα με τη μέρα.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Βλέπουμε όμως καλές αποτιμήσεις. Μας λείπει η ενημέρωση από πολλές. Γιατί την ώρα που μαθαίνουμε πρώτο τρίμηνο από κάποιες δεν έχουμε εικόνα χρήσης 2019 από πολλές. Ξεχώρισαν σήμερα Lamda, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, MotorOil, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το ΧΑ έκλεισε στο -0,46%. Η Eurobank ήταν στο -5,6%, η CocaCola, στο -4,86% και καλές απώλειες είχαν και οι άλλες τράπεζες και κάποια άλλα βαριά χαρτιά. Από την άλλη μπήκε πλάτη από ΑΔΜΗΕ (καλά αποτελέσματα και μέρισμα), από ΟΤΕ (καλό μέρισμα και εξαιρετικές αντοχές στην κρίση), αλλά και από MotorOil. Καλή πορεία και από Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή. Κάποιες ειδήσεις για το Ελληνικό ανέβασαν τη Lamda.

JUMBO: Εξαιρετική και σήμερα. Μετά τη διόρθωση που είχε κάνει από τα 15 ευρώ τα προσεγγίζει και πάλι. Καμία σχέση με άλλες εταιρείες με παρόμοιο business. Ελάχιστος ο όγκος συναλλαγών σήμερα.

ΔΕΗ: Παραμένει εξαιρετική η συμπεριφορά της. Με οριακές απώλειες το κλείσιμο και μειωμένο όγκο.

ΕΧΑΕ: Πριν λίγο καιρό κάποιοι ξένοι «έχωναν» άλλες μετοχές και αγόραζαν τη συγκεκριμένη γιατί είχε αυξηθεί ο τζίρος στο ΧΑ λόγω των μεγάλων ρευστοποιήσεων. Γρήγορα την ξέχασαν, γιατί είναι γνωστό πως πολλοί έχουν κάνει αναλύσεις για τζίρους 100 εκατ. ευρώ τη μέρα, αλλά δεν τους έχουμε δει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όμως και τιμές στα 3,20 και 3,30 ευρώ μάλλον είναι πρόκληση. Σήμερα έγραψε χαμηλό στα 3,17 ευρώ και είχε και μεγάλο όγκο. Μετά μπήκαν δυνατές εντολές και την έκλεισαν λίγο πάνω από τα 3,30 ευρώ.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Το γεγονός πως μετά τη FolliFollie ακόμα δεν έχουν «πληρώσει» αυτοί που έχουν δημιουργήσει αυτό το τεράστιο σκάνδαλο είναι ανεπίτρεπτο. Το γεγονός τώρα ότι υπάρχουν ακόμα σκελετοί μέσα σε ισολογισμούς μας ξεπερνά. Κάποιοι δε κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Οι έλεγχοι που γίνονται είναι προφανώς ελάχιστοι και μπορεί να ευθύνεται και η έλλειψη προσωπικού από κάποιες αρμόδιες αρχές. Όμως έτσι οι επενδυτές είναι απροστάτευτοι. Οι ορκωτοί έχουν ευθύνες. Θυμίζουμε πως όταν είχε σκάσει το θέμα με τις μεγάλες διαγραφές, είχαμε επικεντρωθεί στα άυλα περιουσιακά στοιχεία και σε κάποιες υπεραξίες.

Μάλλον θα πρέπει να επαναφέρουμε το σχετικό θέμα και να το επικαιροποιήσουμε. Έχουμε δει σχετικά πρόσφατα πίεση από ορκωτούς σε εισηγμένες για ορθότερη απεικόνιση κάποιων κονδυλίων. Μάλλον θα πρέπει αν συνεχιστεί ή να κάνουμε εμείς υπόθεση ότι τα νούμερα είναι χαμηλότερα στο ενεργητικό και θα μπορούσαν να επηρεάσουν την καθαρή θέση.

ΜΕΤΟΧΕΣ (ΙΙ): Άλλο να αγοράζεις ή να πουλάς μετοχές με βάση πληροφορίες και φήμες και άλλο με βάση τα θεμελιώδη. Πρέπει να προστατευτούν οι επενδυτές που μελετούν και να αποφευχθούν κινήσεις που βασίζονται σε υποθέσεις και σενάρια. Καιρός να σοβαρευτούν όλοι.

ΝΟΡΒΗΓΙΚΟ FUND: Τα στοιχεία που είχαμε στο σημερινό θέμα είναι οι συμμετοχές που έχει στην Ελλάδα όπως αυτές αναφέρονται στο site του. Υπάρχουν πληροφορίες ότι ήδη είναι πωλητής σε κάποιες ελληνικές μετοχές.

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Πριν από λίγο κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης η εταιρεία ενημέρωσε πως βλέπει περιθώριο για μείωση στα κόστη και επανεξετάζει το επενδυτικό πρόγραμμα.

Ωστόσο το 2019 έκανε επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ και στο πρώτο τρίμηνο του 2020 άλλα 3 εκατ. ευρώ. Μένει από το σύνολο των 27 εκατ. ευρώ άλλα 9 εκατ. ευρώ τα οποία θα γίνουν μέχρι το 2021.

Ουσιαστική η επίπτωση λόγω Covid-19 έρχεται από τον τουρισμό αλλά πάνε καλά οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ και στα αστικά κέντρα. Το παγωτό στους πρώτους μήνες έχει μικρή πτώση μιας και είναι η χαμηλή περίοδος κατανάλωσης. Σε εστίαση οι πωλήσεις γιαουρτιού είναι κάτω από 5% άρα δεν έχει σημαντική επίδραση στις πωλήσεις το lockdown. Όπως αναφέρθηκε μέχρι στιγμής οι πωλήσεις στο γιαούρτι πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό.

Οι ταμειακές ροές δεν επηρεάζονται μέχρι στιγμής και γίνονται κανονικά οι εισπράξεις. Η εταιρεία θα ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου προς το τέλος του μήνα.

CENTRIC: Η πορεία της στο ξεκίνημα και η βελτίωση στη συνέχεια, παραπέμπει σε «παράπλευρες απώλειες». Κάποια στελέχη της αγοράς δεν απέκλειαν κάποιοι κωδικοί να βρέθηκαν σε δύσκολη θέση λόγω MLS και να ρευστοποίησαν βίαια στο άνοιγμα τη μετοχή με αποτέλεσμα να πάει limitdown. Μάλλον επρόκειτο για 1 κωδικό και χρησιμοποίησε μηχανάκι. Όσοι πρόλαβαν κέρδισαν σε λίγα λεπτά σχεδόν 25%.

AUTOHELLAS: Στα 3,94 ευρώ με απώλειες 1,50% και υψηλό όγκο 226 χιλ. τεμάχια. Δε μπορεί να σηκώσει κεφάλι η μετοχή. Έχουμε βέβαια αναφερθεί στους κινδύνους από όταν η τιμή ήταν σχεδόν διπλάσια, γιατί φαινόταν πως ο τουρισμός θα έχει πρόβλημα.

Εδώ βέβαια πρέπει να πούμε πως για την Aegean ο κ.Βασιλάκης έχει πει κάποια πράγματα. Για τη συγκεκριμένη δεν έχει πει κάτι. Βλέπουμε πως η μετοχή έχει χειρότερη συμπεριφορά από αυτή της Aegean. Αυτό βέβαια μπορεί να μη σημαίνει κάτι και να οφείλεται στο μεγάλο πωλητή που υπάρχει.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: Παρατηρήσαμε σημαντικές πιέσεις σήμερα σε αυτά της κύριας αγοράς. Υποχώρησε 4% αυτό της AtticaGroup, κατά 3,74% της Aegean και κατά 2% της Sunlight.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης