Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Κρίσιμη περίοδος για τη Wall Street - Σημάδια κατάρρευσης εμφανίζει ο δείκτης Nasdaq

Saxo Bank: Κρίσιμη περίοδος για τη Wall Street - Σημάδια κατάρρευσης εμφανίζει ο δείκτης Nasdaq
Παγίδες για τους επενδυτές κρύβει ο δείκτης Nasdaq
Μια κρίσιμη περίοδο διανύει η Wall Street, με τον δείκτη Nasdaq να δείχνει σημάδια κατάρρευσης, φέρνοντας στον νου εφιαλτικές μνήμες από τη φούσκα dot-com, σύμφωνα με τους αναλυτές της Saxobank
Oι μετοχές στις ΗΠΑ διανύουν μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς μάλιστα στις δύο τελευταίες συνεδρίες στη Wall Street υπάρχει μεγάλη αλλαγή σε ό,τι αφορά την ψυχολογία των επενδυτών.
Η αλλαγή αυτή παρατηρήθηκε μετά την κατάθεση του επικεφαλής λοιμωξιολόγου των ΗΠΑ, δρ Fauci, στη Γερουσία, ο οποίος είπε πως είναι πολύ νωρίς για να επανεκκινηθεί η οικονομική δραστηριότητα, καθώς ενδεχόμενη άρση των περιοριστικών μέτρων θα μπορούσε να επιφέρει περισσότερα κρούσματα ή θανάτους.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε πως τα αρνητικά επιτόκια ως απάντηση στις επιπτώσεις του κορωνοϊού δεν εξετάζονται, γεγονός που αποτελεί σαφή απόκλιση από τις προσδοκίες της αγοράς, η οποία, αν μη τι άλλο, τα είχε προεξοφλήσει.
Η αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας αποτυπώθηκε στον δείκτη VIX, ο οποίος παρουσίασε τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 17 Μαρτίου.
Να σημειωθεί πως ο δείκτης VIX διαπραγματεύεται περίπου στις 36 μονάδες, πολύ πιο πάνω από τις 22 μονάδες, επίπεδο το οποίο συνήθως διαχωρίζει τις bear από τις bull markets.
Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους αναλυτές της Saxo Bank, παραμένουμε σε μια bear market και το πρόσφατο ράλι δεν ανέτρεψε καμία κατάσταση προς το καλύτερο.
Η 14η Μαΐου αποτελεί από τις πλέον κρίσιμες συνεδρίες των τελευταίων 15 ημερών.
Εάν ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κλείσει κάτω από τον μέσο όρο των προηγούμενων δύο εβδομάδων, τότε πιθανόν να έρχεται το τέλος της ανοδικής τάσης που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου.

Όπως επισημαίνει η Saxo Bank, ενδεχομένως να παρατηρούμε την ανάπτυξη μιας «φούσκας» σε ό,τι αφορά τις τεχνολογικές μετοχές των ΗΠΑ, η οποία τροφοδοτείται από πλατφόρμα με μηδενικές προμήθειες.

Ενώ τα futures στον δείκτη-βαρόμετρο S&P 500 υπονοούν ότι επίκειται μεγάλο χτύπημα τα επόμενα χρόνια, οι τεχνολογικές μετοχές συμπεριφέρονται σαν να έχουν ανοσία.
Ακόμα και ο ιδρυτής της Tesla, Elon Musk, είπε ότι η μετοχή της εταιρείας του είναι υπερτιμημένη.
Με την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος, θέλουμε οι πελάτες και οι επενδυτές μας να διαγνώσουν τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν στις λεγόμενες μετοχές-φούσκες, αναφέρει η Saxo Bank, προσθέτοντας:
Εάν έχετε εκτεθεί σε τέτοιους είδους μετοχές, διατρέχετε σημαντικό κίνδυνο, καθώς επίκειται διόρθωση.
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει 50 μετοχές φούσκες που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Saxo Bank.

Εάν πάρει κανείς τον δείκτη Russell 1000, ταξινομήσει τις εταιρείες του βάσει EV / Sales και μετρήσει τις αποδόσεις των πιο ακριβών έναντι των φθηνότερων μετοχών, τότε θα διαπιστώσει πως οι φθηνότερες είχαν καλύτερες αποδόσεις.
Ωστόσο, παρατηρείται πως μεγαλύτερη απόδοση είχαν οι μετοχές από τον Φεβρουάριο του 1995 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2000, και μετά ξανά τον Νοέμβριο του 2013 μέχρι τον Απρίλιο του 2020.
Η υπεραπόδοση των μετοχών που έχουν υψηλή αποτίμηση τείνει να εξαντλείται από κερδοσκοπικά καύσιμα όταν η απόδοση των εταιρειών διαψεύδει τις όποιες προσδοκίες.
Η φούσκα dot-com προκλήθηκε από τις μετοχές εκείνες που παρουσίαζαν μεγαλύτερο το EV / Sales, το οποίο «είδε» πτώση, αφού έσκασε η φούσκα, της τάξεως του 91%.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα τους τελευταίους δύο μήνες είναι η χαμηλή απόδοση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών έναντι της αγοράς.
Με τα αρνητικά επιτόκια που πιθανώς έρχονται σε περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ, τη χαλάρωση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη και την καταρρέουσα ζήτηση, η Saxo Bank διαπιστώνει πως οι αγορές είναι ευάλωτες - ειδικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι στη δίνη του κυκλώνα.
Αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες έφτασαν χθες στα χαμηλά από τις 21 Απριλίου και σήμερα βρίσκονται επίσης υπό πίεση.
Όμως η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει άλλη μία τραπεζική κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης