Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο κόκκινο η αγωνία για φορολογικά έσοδα και τις αποφάσεις που θα λάβει το Eurogroup για τα δάνεια από το SURE

tags :
Στο κόκκινο η αγωνία για φορολογικά έσοδα και τις αποφάσεις που θα λάβει το Eurogroup για τα δάνεια από το SURE
Σε δύο καυτά μέτωπα στρέφει από σήμερα 15/5 την προσοχή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης
Σε δύο καυτά μέτωπα στρέφει από σήμερα 15/5 την προσοχή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Το πρώτο έχει να κάνει με την πορεία των εσόδων τον Απρίλιο, ο οποίος θεωρείται μήνας βαρόμετρο για τις αντοχές του προϋπολογισμού και τα ταμειακά διαθέσιμα, και το δεύτερο σχετίζεται με τα κονδύλια από τα δάνεια που θα εισρεύσουν στη χώρα από το κοινοτικό πρόγραμμα για την απασχόληση (SURE).  
Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα βρεθούν επί τάπητος οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου που για την κυβέρνηση έχει αυξημένη βαρύτητα.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να απευθύνει αίτημα μεγαλύτερης εισροής πόρων από το ύψος του 1,4 δισ. ευρώ που της αναλογούσε αρχικά προκειμένου να πλησιάσει τα 2,5 δις. ευρώ.           
Για το σκοπό αυτό θα θέσει θέμα για τον προσδιορισμό του ύψους της βοήθειας σε κάθε χώρα να ληφθούν υπόψη, πέραν της ύφεσης του ΑΕΠ, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας, δηλαδή η ένταση και η έκταση του πλήγματος στην απασχόληση που αποτυπώνεται στα ποσοστά ανεργίας επί του συνολικού εργατικού δυναμικού.
Όσο υψηλότερα είναι τα κονδύλια τόσο διευρύνονται τα περιθώρια για ένταξη μεγαλύτερου αριθμού εργαζομένων στην επιδότηση των μισθών ενώ ταυτόχρονα ανοίγει η βεντάλια των παρεμβάσεων και προς την κατεύθυνση της κάλυψης μέρους των ασφαλιστικών εισφορών για στήριξη των θέσεων εργασίας.
Επίσης το οικονομικό επιτελείο θέλει να επισπευστούν οι διαδικασίες για την εκκίνηση του προγράμματος καθώς όσο καθυστερούν τόσο επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός με έξτρα δαπάνες τη στιγμή μάλιστα που η διόγκωση τους λόγω της χορήγησης των ειδικών επιδομάτων έχει οδηγήσει σε εκτροχιασμό του ελλείμματος.
Με την κατάσταση στην αγορά εργασίας να επιδεινώνεται λόγω της κρίσης το υπουργείο Οικονομικών εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένο να δράσει άμεσα για να προλάβει τα χειρότερα και τα αντίμετρα να τεθούν σε εφαρμογή ακόμα και μέσα στο Μάιο.
Το άλλο μεγάλο αγκάθι για το οικονομικό επιτελείο είναι η πτωτική πορεία των εισπράξεων από τους φόρους εξαιτίας της αναστολής πληρωμών των χρεών στην εφορία και της δραστικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων.   
Σήμερα ανακοινώνονται τα στοιχεία για τη πορεία του προϋπολογισμού τον Απρίλιο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η βουτιά στα έσοδα θα είναι της τάξης του 25%-30%.
Αν και σύμφωνα με τους παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν καταγράφεται πλήρη καθίζηση στα έσοδα τους δύο πρώτους μήνες της πανδημίας ωστόσο ο προβληματισμός είναι ότι αν δεν αναθερμανθεί η αγορά η τρύπα θα μεγαλώσει τους επόμενους μήνες.
Οι δύο βασικές εστίες κινδύνου για τα κρατικά ταμεία είναι ο τουρισμός και η εστίαση που έχουν σημαντική συνεισφορά στα έσοδα κυρίως από το ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης