Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με τη βοήθεια των ξένων βγάζει αντίδραση

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με τη βοήθεια των ξένων βγάζει αντίδραση
ΑΓΟΡΑ: Άνοιξαν με άνοδο οι ευρωπαϊκές αγορές, ο DOW χθες έκανε ένα εντυπωσιακό γύρισμα και αυτή η εξέλιξη μας ευνοεί για μία ανοδική κίνηση σήμερα. Η μεταβλητότητα αναμένεται αυξημένη λόγω των εκροών που αναμένονται από την απόφαση του MSCI.Οι πρώτες πράξεις πρέπει να σημειώσουμε πως έδωσαν τζίρο 310 χιλ. ευρώ στο ΧΑ.

Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε με καλή άνοδο πάνω από 1% και πάνω από τις 590 μονάδες. Συνεχίζει δηλαδή να παίζει ένα «παιχνιδάκι» με κρίσιμες στηρίξεις. Μόνο αν φύγει πάνω από τις 645 μονάδες αλλάζει η τάση, λένε αναλυτές.

Ξεχωρίζουν οι τράπεζες στο άνοιγμα που έχουν καλή άνοδο και καλούτσικο όγκο. Η Τιτάν που επίσης αφαιρείται από τον MSCI άνοιξε σταθεροποιητικά. Συνεχίζει ανοδικά ο ΑΔΜΗΕ λόγω αποτελεσμάτων, μερίσματος και προοπτικών. Περιμένουμε σήμερα κάποια αποτελέσματα αλλά από εταιρείες της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ο τζίρος στο άνοιγμα δε μας ικανοποιεί. Θα περιμένουμε τη συνέχεια. Αντιδρούν ανοδικά αλλά μάλλον υπάρχει και επιφυλακτικότητα λόγω των εκροών που αναμένονται. Ξωχωρίζει η Πειραιώς γιατί δεν την αφορά όπως έχουμε ξαναγράψει ο ΜSCI. Καλύτερη η άνοδος από Eurobank αλλά από κοντά πάνε και οι άλλες δύο συστημικές.

ΔΕΗ: Αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί η Lansdowne συνεχίζει να διατηρεί τόσο μεγάλη θέση short. Τη μείωσε οριακά, αλλά η μετοχή μέσα στην κρίση πήγε από τα 4,20 ευρώ περίπου στα 1,50 ευρώ. Τι περίμενε δηλαδή για να κλείσει τη θέση της; Από τον Αύγουστο του 2019 είχε 1,60% και πήγε 1,72% τον Μάρτιο του 2020 στη μεγάλη πτώση δηλαδή.

Αν πάμε πιο πίσω στις συναλλαγές της τον Αύγουστο του 2018 είχε short θέση 1,40%. Τον Ιανουάριο του 2018 είχε 0,80%. Ποσοστό 0,53% είχε τον Νοέμβριο του 2017. Αν δει κάποιος το γράφημα της μετοχής σε όλο αυτό το διάστημα θα συμπεράνει πως λογικά είχε την ευκαιρία να βγάλει μεγάλο από τη θέση αν και μεγάλο μέρος ανοίχτηκε χαμηλά. Τώρα ποιος μπορεί να μπει στο μυαλό του fund και κυρίως στο βιβλίο του για να δει τι ακριβώς κάνει και πως καλύπτεται…

Η Μετοχή ξεκίνησε με καλή άνοδο άνω του 3% και όγκο πάνω από 20 χιλ. τεμάχια. Έχει δείξει καλές αντοχές και χθες κράτησε καλά. Η αποτίμηση πάνω από 580 εκατ. ευρώ.

TITAN: Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης η διοίκηση είπε πως κατά τη διάρκεια του lockdown και του Απριλίου συγκεκριμένα η ζήτηση μειώθηκε από χώρα σε χώρα και ακόμα από πολιτεία σε πολιτεία στις ΗΠΑ. Στη Φλόριντα μειώθηκε 10% όπως και στην Τουρκία, 25% στην Ελλάδα και 30-40% στη Ν.Α. Ευρώπη, τη Νέα Υόρκη και τη Βραζιλία. Στην Αίγυπτο ήταν σταθερή ή οριακά θετική.

Η διοίκηση είπε πως είναι νωρίς για να μιλήσει για την τελική επίπτωση στη ζήτηση ειδικά καθώς η ζήτηση στο τσιμέντο συνήθως αντιδρά λιγότερο έναντι των μακροοικονομικών εξελίξεων, ωστόσο εμφανίστηκε πεπεισμένη πως οι κυβερνήσεις θα στηρίξουν τον κατασκευαστικό κλάδο με αύξηση δαπανών περιορίζονταν την επίπτωση από την ασθενέστερη ζήτηση για κατοικίες ή εμπορικά.

ΟΤΕ: Στην τηλεδιάσκεψη η διοίκηση επανέλαβε την εκτίμηση για επενδυτικές δαπάνες σε προσαρμοσμένη βάση 600 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές 610 εκατ. ευρώ και δημοσιευμένες 350 εκατ. ευρώ.

CENTRIC: Πριν δύο μέρες γράψαμε για επιστροφή στους μετόχους 0,02 ευρώ ανά μετοχή. Οι πηγές μας που μας είχαν μεταφέρει αυτή την πληροφορία λένε τώρα πως η διοίκηση το εξετάζει καθώς πλέον λόγω της πανδημίας υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες και ίσως θα ήθελε να τις εκμεταλλευτεί. Θα λέγαμε πως μπορεί να κάνει και τα δύο. Επίσης οι χθεσινές πωλήσεις ίσως είχαν να κάνουν με margin calls και να συνδέονται με την αναστολή διαπραγμάτευσης της MLS. Απορροφήθηκαν όμως εύκολα. Στα 0,2160 ευρώ στο άνοιγμα και στο +2,86% με μικρό όγκο.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ (απάντηση): Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στους όγκους. Σε αυτές τις μετοχές κάνεις διασπορά και δεν παίρνεις θέση μεγάλη. Επειδή μάλλον απευθυνόμαστε σε μικροεπενδυτές θεωρούμε πως δεν μπορούν να έχουν θέση ας πούμε 200 χιλ. τεμάχια σε κάποια μικρή.

Η αγορά έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια πως όποιοι αγόραζαν στις μεγάλες συσσωρεύσεις όπου οι όγκοι ήταν ελάχιστοι, έβγαλαν καλές υπεραξίες όταν άρχισαν να πουλάνε εκεί που ό όγκος αυξανόταν. Και μιλάμε για αύξηση άνω των 20-30 φορών. Πολλά τα παραδείγματα. Δείτε και γραφήματα σε μικρές με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

FIERATEX: Άνοιξε στο +9,57% και στα 0,4580 ευρώ με όγκο 4 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 4,6 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης