Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 21,5 δισ. ευρώ η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ - Δανείστηκαν 9,2 δισ. τον Απρίλιο 2020

Στα 21,5 δισ. ευρώ η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ -  Δανείστηκαν 9,2 δισ. τον Απρίλιο 2020
Ο δανεισμός τους από την ΕΚΤ έγινε απο το μηχανισμό LTRO (Long-Term Refinancing Operations)
Στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκαν να προσφύγουν οι ελληνικές τράπεζες τον Απρίλιο προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες ρευστότητας.
Εντός του συγκεκριμένου μήνα, όπως προκύπτει από τη μηνιαία λογιστική κατάσταση της τράπεζας δανείστηκαν από την ΕΚΤ 9,2 δισ. ευρώ.
Ετσι η συνολική τους εξάρτηση από τη ρευστότητα που προσφέρει το ευρωσύστημα έφθασε στο τέλος Απριλίου στα 21,5 δισ. ευρώ, απο 12,35 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο και 7,6 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο.
Υπενθυμίζεται ότι ο δανεισμός τους από το ευρωσύστημα παρέμενε σταθερός στα επίπεδα του Φεβρουαρίου, για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο δανεισμός τους από την ΕΚΤ έγινε απο το μηχανισμό LTRO (Long-Term Refinancing Operations).
Πρόκειται για μακροχρόνια δάνεια που προσφέρει η ΕΚΤ στις εμπορικές τράπεζες του ευρωσυστήματος με ευνοικούς όρου (χαμηλά επιτόκια).
Η αύξηση του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον συγκεκριμένο μηχανισμό συνδέεται με την απόφαση της ΕΚΤ τον περασμένο Μάρτιο, να δέχεται κατ΄εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας μέσω των μηχανισμών που διαθέτει η ίδια.
Στην αντίθετη περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες θα ήταν αναγκασμένες για μία ακόμη φορά, να προσφύγουν στο μηχανισμό έκτακτης βοήθειας (τον περίφημο ELA) για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ρευστό με πολύ υψηλότερο κόστος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης