Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America Merrill Lynch: Η ανάκαμψη διεθνώς η πιο δύσκολη φάση δεν θα έχει σχήμα V ή U ή L ή W… αλλά Q

Bank of America Merrill Lynch: Η ανάκαμψη διεθνώς η πιο δύσκολη φάση δεν θα έχει σχήμα V ή U ή L ή W… αλλά Q
Υπάρχουν τώρα σημάδια ζωής στην οικονομία μετά το άνοιγμα, αλλά το τελευταίο στάδιο του κύκλου - η πραγματική ανάκαμψη - θα είναι δύσκολη
Η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας θα είναι η πιο δύσκολη φάση υποστηρίζει η Bank of America Merrill lynch τονίζοντας ότι η το σχήμα της ανάκαμψης δεν θα είναι V ή U ή L ή W αλλά Q αποδεχόμενη την εκτίμηση του επενδυτικού θρύλου Paul Singer.
Πολλοί τελευταία επιχειρούν να προβλέψουν το είδος της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας μετά το σοκ του κορωνοιού.
Έτσι λοιπόν ξεκίνησαν οι αναφορές σε V, U ή L ίσως W ή ακόμα και «Nike swoosh»
Χλευάζοντας αυτές τις προβλέψεις ο επενδυτής θρύλος Paul Singer θεωρεί ότι το είδος της ανάκαμψης θα το αποκαλέσει «ανάκαμψη σε σχήμα Q».
Η Bank of America έχει υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση, αναλύοντας την ανάκαμψη σε φάσεις.
 Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, τώρα περνάμε από την πρώτη φάση - το κλείσιμο - ακριβώς στη δεύτερη φάση, η οποία είναι μια μεταβατική οικονομία.
Το τελευταίο στάδιο είναι η ανάκαμψη που θα καθοδηγείται από τρεις παράγοντες: πορεία του ιού, βαθμός αντίδρασης και ανάλυση της οικονομικής ζημίας που έχει σημειωθεί ή θα προκύψει.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/q%20shaped.jpg?itok=bzLDZKBW
Οι 3 φάσεις της Bank of America Merrill Lynch
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/three%20phases.jpg?itok=bzrbP92O
Φάση 1: Το κλείσιμο ή καραντίνα ή Lockedown.
Τα μέτρα κοινωνικού περιορισμού ξεκίνησαν στα μέσα Μαρτίου 2020 ενεργοποιώντας την οικονομική καραντίνα, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Κατά το μήνα Μάρτιο, 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών.
Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 14,7% με περισσότερες από 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας να χάνονται μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου.
Αυτή η φάση ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο, όπως υποδηλώνεται από τη σταθεροποίηση στα συγκεντρωτικά δεδομένα .

Φάση 2: Η μετάβαση στην κανονικότητα.
Αυτή η φάση ξεκίνησε τον Μάιο 2020 και θα είναι μια ιστορία μιας μετάβασης που ξεκίνησε με αδύναμη κατανάλωση αλλά ο στόχος είναι να υπάρξει διάχυση στην ευρύτερη οικονομία με στόχο την ανάκαμψη της ζήτησης.
Τα συγκεντρωτικά δεδομένα δείχνουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν ωστόσο εν μέρει αντισταθμίστηκαν από τα  κίνητρα που δόθηκαν ενώ οι επιχειρήσεις μετατοπίστηκαν στο διαδίκτυο.
Ωστόσο, πιθανότατα θα υπάρξουν αρνητικές επιδράσεις καθώς το σοκ στα νοικοκυριά οδηγεί σε ύφεση σε πολλούς τομείς.
Οι επενδύσεις και οι κατασκευές πιθανότατα θα αποδυναμωθούν καθώς οι επιχειρήσεις θα επιστρέψουν σε πιο συντηρητικά μοντέλα και οι επενδύσεις στην ενέργεια επίσης θα μειωθούν.
Η εκ νέου κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου βρίσκεται στο παρασκήνιο ως πρόσθετος κίνδυνος.
Σε αυτή τη φάση, το ποσοστό ανεργίας θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται αλλά παραμένει ακόμη υπερβολικά αυξημένο. Αυτή η φάση ξεκινάει από τα μέσα του δευτέρου τριμήνου και θα φθάσει έως το γ΄ τρίμηνο του 2020.

Φάση 3: Η ανάκαμψη.
Σε αυτήν την τελευταία φάση, η οικονομία ανοίγει ξανά και οι επιχειρήσεις ξαναζωντανεύουν, φέρνοντας πίσω τους εργαζόμενους.
 Η ισχύς της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τρεις παράγοντες: την πορεία του ιού, τον βαθμό ανάκαμψης και την έκταση των υ ζημιών στην οικονομία.
Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα περιβάλλει αυτήν τη φάση.
Οι οικονομολόγοι της Bank of America Merrill Lynch ανησυχούν περισσότερο για την τρίτη φάση.
Μετά την αρχική ανάκαμψη από το σοκ της ύφεσης μετά το άνοιγμα, η οικονομία πρέπει να βρει μια πιο υγιή βάση για να προχωρήσει περαιτέρω.
Ο κίνδυνος είναι ότι στη συνέχεια θα υπάρξουν εμπόδια που μπορεί να επιφέρουν πισωγυρίσματα
Οι τρεις παράγοντες.
Η τρίτη φάση προκαλεί και την μεγαλύτερη ανησυχία.

1)Πορεία του Κορωνοιού:

Η πορεία του COVID-19 θα είναι το πιο κρίσιμο μέρος της εξίσωσης για την κατανόηση της πορείας της ανάκαμψης.
Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας προειδοποιούν ότι η καμπύλη COVID-19 - είτε μετριέται από τον αριθμό των κρουσμάτων είτε από τους θανάτους - φυσικά θα αυξηθεί με την άρση των μέτρων κλειδώματος.
Το ερώτημα είναι αν αυτό θα οδηγήσει σε νέες καραντίνες.
Η πορεία της καμπύλης έχει σημασία.
Η ταχεία αύξηση του ιού, παρόμοια με τη δεύτερη φάση της Ισπανικής Γρίπης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν άλλο γύρο καραντίνας, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να κλείσουν για άλλη μια φορά μεγεθύνοντας την υπάρχουσα ζημία.
Ο στόχος είναι σαφώς να αποφευχθεί ένα τόσο αρνητικό αποτέλεσμα.
Η Ομάδα Εργασίας του Λευκού Οίκου για τον κορωνοιό μαζί με πολλούς εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας αλλά και και οι αντίστοιχες ομάδες εργασίας διεθνώς έχουν περιγράψει βήματα για μια επιτυχημένη επανέναρξη, η οποία περιλαμβάνει στις παραδοχές επιβραδυνόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού.  Περίπου 24 πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν ήδη χαλαρώσει τις πολιτικές κοινωνικής απόστασης σε κάποια μορφή, ξεκινώντας τη διαδικασία επανέναρξης.
Δυστυχώς, πολλές πολιτείες δεν πληρούσαν τα κριτήρια για να ανοίξουν εκ νέου.
Τα δεδομένα της Bank of America Merill Lynch δείχνουν ότι ακόμη και όταν επαναλειτουργούν οι οικονομίες, η δραστηριότητα και η κατανάλωση θα είναι βραδεία.
Σύμφωνα με την CivicScience, ενώ πάνω από το ένα τρίτο των εργαζομένων αισθάνονται άνετα να επιστρέψει στη δουλειά του τώρα, οι καταναλωτές διστάζουν να επαναλάβουν πολλές τυπικές δραστηριότητες, όπως ταξίδια, εστιατόρια ή μετάβαση σε μια μεγάλη αθλητική εκδήλωση για κάποιο χρονικό διάστημα.
Ενώ η BofA πιστεύει ότι είναι απίθανο να επιστρέψουμε σε μια γενική πολιτική καραντίνας, θα μπορούσαμε να δούμε "δύο βήματα μπροστά, ένα βήμα πίσω" στην φάση της επανέναρξης.
Θα υπάρξει κάποια μορφή κοινωνικής απόστασης έως ότου υπάρξει ένα εμβόλιο που θα μπορούσε να διαρκέσει 2 χρόνια, αν όχι περισσότερο.
Αυτό θα οδηγήσει σε προσεκτική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης εξοικονόμησης εισοδημάτων και, συνεπώς, πιο αργή και δύσβατη ανάκαμψη.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/jobs%20lost%20bofa.jpg?itok=WeEeR5KU
2)Βαθμός ανάκαμψης:

Η ανταπόκριση της πολιτικής ήταν μέχρι στιγμής ισχυρή διεθνώς και στις ΗΠΑ.
Μόνο στην Αμερική δόθηκαν δημοσιονομικά κίνητρα περίπου 2,8 τρισεκ δολαρίων στο δημοσιονομικό μέτωπο και αύξηση 2,4 τρισεκ. δολαρίων στον ισολογισμό της Fed.
Τα κίνητρα αποσκοπούσαν στη σταθεροποίηση της οικονομίας - για την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος από τον ιδιωτικό τομέα και τη χορήγηση δανείων.
Η δουλειά δεν έχει τελειώσει.
Το δημοσιονομικό κίνητρο θα εξασθενίσει το καλοκαίρι και πιθανότατα θα πρέπει να ενισχυθεί ξανά.
Η επιδότηση της ανεργίας ύψους 600 δολάρια την εβδομάδα λήγει στα τέλη Ιουλίου.
Ωστόσο, αυτά μπορεί να μην είναι αρκετά ωστόσο κάποια στιγμή εκ των πραγμάτων τα 600 δολάρια ανά εβδομάδα θα καταργηθούν.
Επίσης, το Πρόγραμμα Προστασίας Μισθοδοσίας ενδέχεται να χρειαστεί να παραταθεί πέραν της προθεσμίας της 30ης Ιουνίου για να υποστηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις με το κόστος μισθοδοσίας και λειτουργίας κατά την αρχική φάση ανοίγματος.
Θα πρέπει επίσης να υπάρχει υποστήριξη ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις.
Η Fed δραστηριοποιήθηκε επίσης στις κεφαλαιαγορές και σύντομα θα ξεκινήσει το Main Street Lending Facility, αλλά η BofA αναμένει ακόμη περισσότερη παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα.
Ένας τρόπος για να εκδηλωθεί το σοκ στην οικονομία είναι οι πτωχεύσεις.  
Η οικονομία πρέπει να προετοιμαστεί για την αποτυχία πολλών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα μόνιμη ζημία στην πραγματική οικονομία.
Κοιτάζοντας τις αγορές εταιρικών ομολόγων, η BofA πιστεύει ότι ο πιστωτικός κύκλος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον εξίσου προβληματικός σε σχέση με τις πρόσφατες υφέσεις.
Οι χρεοκοπίες εταιριών θα αυξηθούν και θα έρθουν στο προσκήνιο με ετεροχρονισμό φάσης.
Εν τω μεταξύ, είναι πιθανό να δούμε ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή στις μικρές εταιρίες.
Μια πρόσφατη έρευνα του CNBC διαπίστωσε ότι το 13% των μικρών επιχειρήσεων θα αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα ήδη από τον πρώτο μήνα καραντίνας και ένα άλλο 31% θα αντιμετώπιζε πρόβλημα εάν η καραντίνα συνεχιζόταν για μερικούς μήνες. Ομοίως, η έρευνα της Εταιρείας Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (SHRM) διαπίστωσε ότι το 12% των μικρών επιχειρήσεων θα κλείσει εάν η καραντίνα διαρκέσει ένα μήνα, το 20% των μικρών εταιριών θα κλείσουν εάν η καραντίνα διαρκέσει 3 μήνες και άλλο 20% εάν διαρκέσει 6 μήνες.
Οι πτωχεύσεις είναι πιθανό να είναι πιο ενοχλητικές και επώδυνες για ορισμένους κλάδους.
Φυσικά υπάρχει ανησυχία για το λιανικό εμπόριο, το οποίο υπέφερε πριν από την ύφεση του κορωνοιού.
Επιπλέον, ορισμένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών όπως εστιατόρια και φιλοξενία βρίσκονται σε κίνδυνο αυξάνοντας την ανεργία.
 Από τις συνολικές καθαρές θέσεις εργασίας που χάθηκαν μέχρι στιγμής το 38% ήταν σε αναψυχή και φιλοξενία και ένα άλλο 10% σε λιανικό εμπόριο.
Πρέπει λοιπόν να ανησυχεί κανείς για την πορεία των εμπορικών ακινήτων καθώς μπορεί να προκληθεί πολλαπλασιαστικό σοκ.
Οι χρεοκοπίες δημιουργούν ένα σοκ που ανατροφοδοτείται.
Η ύφεση ήταν οδυνηρή και απότομη.
Υπάρχουν τώρα σημάδια ζωής στην οικονομία μετά το άνοιγμα, αλλά το τελευταίο στάδιο του κύκλου - η πραγματική ανάκαμψη - θα είναι δύσκολη.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/conversation%20from%20liquidfity%20to%20solvency_1.jpg?itok=MUybQYOA

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης