Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Στα 8 ευρώ ανέρχεται το κόστος διανυκτέρευσης ανά άτομο εξαιτίας των πρωτοκόλλων

tags :
Στα 8 ευρώ ανέρχεται το κόστος διανυκτέρευσης ανά άτομο εξαιτίας των πρωτοκόλλων
της Εύας Οικονομάκη
Την ανησυχία τους ενόψει της επίσημης ανακοίνωσης των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα οποία θα περιγράφεται ο τρόπος επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων εκφράζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των μονάδων δεν θα ανοίξει φέτος, καθώς η εφαρμογή των μέτρων που προωθούνται ανεβάζει το λειτουργικό κόστος σε υψηλά επίπεδα.
«Η εφαρμογή των πρωτοκόλλων που προωθούνται ανεβάζει πολύ το κόστος ανά άτομο για ένα βράδυ. Με βάση τις εκτιμήσεις μας, το κόστος υπολογίζεται σε 8 ευρώ για κάθε άτομο ανά διανυκτέρευση σε ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων με πρωινό. Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις δεν έχουν καθόλου έσοδα, ένα τέτοιο κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό», επισημαίνει στο Tourism Today ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανώλης Τσακαλάκης. Ο ίδιος μάλιστα τονίζει ότι αυτό το κόστος για τους ξενοδόχους μεγεθύνεται αν συνυπολογιστεί με την έκπτωση που ζητούν οι tour operators, οι οποίοι ασκούν ισχυρές πιέσεις στους επιχειρηματίες. «Οι μεγάλοι πράκτορες ζητούν μειώσεις έως και 50% στα πακέτα, γεγονός που μας πιέζει ακόμη περισσότερο. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουμε σε τέτοια αιτήματα. Πόσο μάλλον ότι οι tour operators θέλουν να αποπληρώνουν τα ξενοδοχεία δύο μήνες αφού έχουν φύγει οι επισκέπτες», συμπληρώνει.

Ελάχιστα θα λειτουργήσουν
Με δεδομένο, δε, ότι η πληρότητα στα resorts που βρίσκονται στην Κρήτη κυμαίνεται από 10%-50%, ο Μ. Τσακαλάκης εκτιμά ότι το 80% των μονάδων δεν θα λειτουργήσει φέτος. «Αν δεν υπάρχει ζήτηση, αν δεν υπάρχουν γεμάτες πτήσεις, πολλά καταλύματα δεν θα λειτουργήσουν. Αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις είναι μηδενικές, όλες οι κρατήσεις από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο έχουν ακυρωθεί, ενώ αρκετοί πράκτορες μεταφέρουν τις κρατήσεις τους για την ίδια περίοδο του 2021», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου.
Την ίδια στιγμή, επισημαίνει ότι πολλά ξενοδοχεία που δεν θα καταφέρουν να συμπληρώσουν μια πληρότητα ικανή για να εξασφαλίσει κέρδος, θα έρθουν σε συνεννόηση με τους tour operators έτσι ώστε να μπορέσουν να μεταφέρουν τους πελάτες τους σε κατάλυμα αντίστοιχης κατηγορίας στην ίδια περιοχή ή σε περίπτωση που το ξενοδοχείο βρίσκεται σε άλλη περιοχή, να αναβαθμίσει την κράτηση προκειμένου ώστε να μην μπορεί ο πελάτης να διαμαρτυρηθεί.
«Τα ξενοδοχεία τα οποία θα έχουν χαμηλές πληρότητες και δεν θα ανοίξουν, θα μεταφέρουν τους πελάτες τους σε άλλα ξενοδοχεία έτσι ώστε κάποιες μονάδες να απορροφήσουν τον όγκο των κρατήσεων. Είναι άλλωστε μία στρατηγική την οποία ακολουθούμε σε περιόδους με χαμηλή ζήτηση», καταλήγει.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης