Τραπεζικά νέα

Τραπεζίτες: Η βαθειά ύφεση και η μάχη Ηρακλή – bad bank οδήγησαν στο χάος τις τραπεζικές μετοχές που θα ανακάμψουν

Τραπεζίτες: Η βαθειά ύφεση και η μάχη Ηρακλή – bad bank οδήγησαν στο χάος τις τραπεζικές μετοχές που θα ανακάμψουν
Εάν επανεμφανιστεί η πρόταση για bad bank είναι βέβαιο ότι θα έχει μόνο αρνητικές συνέπειες στις μετοχές γιατί bad bank σημαίνει κρατικοποίηση των τραπεζών, dilution και πολλά άλλα..…
Ποια είναι η αιτία ή οι αιτίες για το μέγεθος της χρηματιστηριακής καταστροφής που έχει συντελεστεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με τις Alpha bank και Εθνική να γράφουν ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών πρόσφατα, η Eurobank χωρίς την Grivalia να αποτιμάται σε ιστορικά χαμηλά και η Πειραιώς να έχει επιστρέψει σε αποτιμήσεις των 460 εκατ;
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης που μίλησε στο bankingnews αναφέρει ότι οι βασικές αιτίες είναι δύο που οι μετοχές των τραπεζών έχουν δεχθεί τόσο ισχυρό πλήγμα.

1)Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την ύφεση και το σοκ στις οικονομίες διεθνώς.
Τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια αμερικανικά και ευρωπαϊκά αποτραβιώνονται, εστιάζουν στις χώρες τους και πουλάνε περιφερειακά assets.
Μόνο τους δύο τελευταίους μήνες πάνω από 50 ξένα funds έχουν ρευστοποιήσει θέσεις στις ελληνικές τράπεζες.
Δεν είναι τυχαίο ότι προ του κορωνοιού οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονταν κοντά στις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015, όλα αυτά έχουν αλλάξει δραματικά.
Η Eurobank που αποτελεί ειδική περίπτωση γιατί είναι η μόνη που πραγματοποίησε έμμεσα αύξηση κεφαλαίου με την απορρόφηση της Grivalia αναπροσαρμόστηκε το κόστος κτήσης για το Fairfax – βασικός μέτοχος με 32% περίπου - στα 0,94 ευρώ από 2,5 ευρώ ενώ το deal μεταξύ Eurobank και Grivalia πραγματοποιήθηκε περίπου στα 0,50 ευρώ.
Είναι αλήθεια ότι τα διεθνή funds αποχωρούν όχι μόνο από την Ελλάδα, όλοι εστιάζουν στο να διαθέτουν ρευστότητα και δεν ποντάρουν στις περιφερειακές αγορές.
Συν τοις άλλοις πολλοί προβλέπουν ότι μέσα στο Καλοκαίρι τα χρηματιστήρια θα διορθώσουν -10% με -18% καθώς θα αποτυπώνεται το μέγεθος του προβλήματος στις οικονομίες.

2)Υπάρχει και ένας ειδικός λόγος που στην Ελλάδα οι μετοχές δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις.
Η μάχη μεταξύ του Ηρακλή και της bad bank ήταν ισχυρός καταλύτης για την ισοπέδωση των τραπεζικών μετοχών.
Η ΤτΕ καλλιέργησε την εντύπωση ότι ο Ηρακλής τελείωσε ως μηχανισμός μείωσης των προβληματικών δανείων.
Η περίπτωση της Eurobank διαψεύδει ότι ο Ηρακλής αδρανοποιήθηκε αντιθέτως οι κρατικές εγγυήσεις στα κύρια ομόλογα που θα εκδοθούν είναι υπαρκτές.
Το Cairo της Eurobank η τιτλοποίηση 7,5 δισεκ. προβληματικών δανείων θα πάρει βαθμολογία ΒΒ- από την Moody’s άμεσα.
Ο Ηρακλής δηλαδή η μείωση των NPEs με μοντέλο τιτλοποιήσεων και παροχή κρατικών εγγυήσεων είναι ζωντανός ως λύση.
Η ΤτΕ ήθελε να προωθήσει άλλη λύση την bad bank η οποία εάν εφαρμοστεί σε δύο χρόνια από σήμερα θα οδηγήσει σε κρατικοποίηση τις τράπεζες που θα ενταχθούν στην κακή τράπεζα.
Όλη αυτή η ασάφεια εάν ο Ηρακλής υπάρχει ως μοντέλο μείωσης των NPEs και η φερόμενη ως πρόταση της ΤτΕ για την bad bank δημιούργησαν ένα επιπρόσθετο παράγοντα χρηματιστηριακής αποσταθεροποίησης των τραπεζών.

Τι θα συμβεί;

Ότι προχωράει η λύση Ηρακλής θα επιτρέψει στην ανάκαμψη των τραπεζών και ειδικά της Eurobank που είναι η πρώτη που εντάχθηκε και θα πάει εγγυήσεις για τα κύρια ομόλογα που θα εκδώσει.
H Alpha bank θα είναι έτοιμη με την δική της πρόταση για το Galaxy που ξεκίνησε 12 δισεκ. NPEs τιτλοποίηση αλλά δυνητικά μπορεί να μειωθεί προς το τέλος του 2020 ή αρχές 2021.
Η Εθνική επίσης θα προχωρήσει την δική της τιτλοποίηση ενώ η Πειραιώς ήδη έχει υλοποιήσει deal με την Intrum που δεν επαρκεί για την μείωση των NPEs.
Εάν επανεμφανιστεί η πρόταση για bad bank είναι βέβαιο ότι θα έχει μόνο αρνητικές συνέπειες στις μετοχές γιατί bad bank σημαίνει κρατικοποίηση των τραπεζών, dilution και πολλά άλλα..…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης