Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενώ η Ελλάδα απορρίπτει την Πιστωτική Γραμμή 3,7 δισ εκδίδει 10ετές 2,5 δισ στο 2,10% στις 26/5… ο ESM δελεάζει, θα εξοικονομήσετε 800 εκατ

Ενώ η Ελλάδα απορρίπτει την Πιστωτική Γραμμή 3,7 δισ εκδίδει 10ετές 2,5 δισ στο 2,10% στις 26/5… ο ESM δελεάζει, θα εξοικονομήσετε 800 εκατ
Έκδοση 10ετούς ομολόγου 2,5 δισ. με επιτόκιο 2,10% σχεδιάζει η Ελλάδα στις 26 Μαΐου ή το αργότερο 2 Ιουνίου
Συνέβη και αυτό, ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling επιχειρεί να δελεάσει την Ελλάδα, εάν πάρετε την προληπτική πιστωτική γραμμή θα εξοικονομήσετε 800 εκατ από τόκους σε 10 χρόνια ή 80 εκατ τον χρόνο… την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει «δεν χρειαζόμαστε προληπτική πιστωτική γραμμή»
Το Eurogroup όπως αναμενόταν ενέκρινε το pandemic Crisis Support δηλαδή το πακέτο στήριξης των 240 δισεκ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν μέσω Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής από τον ESM αποκλειστικά για την υγεία, με χαμηλά επιτόκια και χωρίς μνημονιακούς όρους.
Η Ελλάδα μπορεί να πάρει δάνειο από τον ESM με την μορφή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής έως 3,7 με 3,8 δισεκ. ευρώ το 2% του ΑΕΠ με έτος βάσης το 2019.
Ο επικεφαλής του ESM επιχείρησε να δελεάσει την ελληνική κυβέρνηση τονίζοντας ότι λόγω των χαμηλών επιτοκίων που δανείζεται ο ESM περίπου στο μηδέν η Ελλάδα θα εξοικονομήσει 800 εκατ ευρώ σε 10ετή βάση ή 80 εκατ ευρώ ετησίως.
Ο ESM θα παρέχει τις προληπτικής πιστωτικές γραμμές με τις εξής μορφές
-Μετρητά τα οποία θα δίδονται τμηματικά ή σε μηνιαία βάση πάντα έως το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας και με όρο ότι θα αφορούν την Υγεία.
-Ο ESM μπορεί να αγοράζει από την πρωτογενή αγορά ομόλογα.
Ο ESM θα μπορούσε να αγοράσει π.χ. σε μια χώρα ένα ομόλογο που εκδίδεται στην πρωτογενή αγορά, να εκδοθεί ομόλογο χώρας που θα αγοραστεί αποκλειστικά από τον ESM σε προκαθορισμένη απόδοση.
Και ενώ ο ESM προσπαθεί να δελεάσει την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει τουλάχιστον έως το Φθινόπωρο να μην κάνει χρήση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM.
Η Ελλάδα χρειάζεται 25 δισεκ. και σχεδιάζει τουλάχιστον 12-14 δισεκ. να τα βρει με τους εξής τρόπους
-Να προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων αρχικώς 10ετές και ακολούθως 5ετές ενώ θα υπάρξει και τρίτη έκδοση κρατικού ομολόγου.
Το 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,10% θα εκδοθεί στις 26 Μαίου 2020.
Συνολικά από τις τρεις εκδόσεις θα συγκεντρώσει 7,5 δισεκ. ευρώ.
Εν συνεχεία θα ακυρώσει όλα τα σχέδια για αποπληρωμή δανείων ΔΝΤ και επαναγορές ομολόγων του PSI+.
Επίσης θα αυξήσει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό περίπου 4-5 δισεκ. ευρώ δηλαδή τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου τα οποία αντί να μειωθούν στα 8 δισεκ. θα αυξηθούν εκ νέου στα 12-14 δισεκ.
Μόνο από τα έντοκα θα μπορούσε να συγκεντρώσει επιπλέον 4-5 δισεκ. ευρώ.
Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι με αυτές τις ενέργειες η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να πάρει προληπτική πιστωτική γραμμή και κερδίζει χρόνο έως το Φθινόπωρο του 2020.
Τότε θα αξιολογηθούν διάφορες παράμετροι, θα έχει αποσαφηνιστεί, αποτυπωθεί και αποτιμηθεί πλήρως η οικονομική ζημία της ύφεσης στην οικονομία και θα έχει διαφανεί εάν θα υπάρξει νέο κύμα κορωνοιού.
Στο θετικό σενάριο η Ελλάδα ξεπερνάει τον σκόπελο χωρίς να κάνει χρήση της Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής που μπορεί να υποκρύπτει στο μέλλον μνημονιακούς όρους.
Την τρέχουσα περίοδο είναι άνευ όρων αλλά στο μέλλον πολλά μπορούν να αλλάξουν.

Έκδοση 10ετούς ομολόγου 2,5 δισ. με επιτόκιο 2,10% σχεδιάζει η Ελλάδα στις 26 Μαΐου ή το αργότερο 2 Ιουνίου

Προς έκδοση 10ετούς ομολόγου 2,5 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 2,10%, σχεδιάζει το ελληνικό δημόσιο με πιθανότερες ημερομηνίες 26 Μαΐου ή 2 Ιουνίου 2020.
Το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει μέσω 10ετίας 2,5 δισεκ. και θα ακολουθήσει πιθανότατα το αργότερο έως αρχές Ιουλίου έκδοση 5ετούς ομολόγου.
Το 10ετές ομόλογο επειδή είναι τίτλος αναφοράς θα έχει μεγαλύτερη ζήτηση π.χ. σε σχέση με την 5ετία αν και οι δύο εκδόσεις βρίσκονται υπό εξέταση.
Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη θα σημειωθεί μπαράζ εκδόσεων ομολόγων απόρροια των αναγκών για την κάλυψη των ζημιών που έχει προκαλέσει ο κορωνοιός.
Οι ΗΠΑ θα χρειαστούν το επόμενο διάστημα 2 τρισεκ. δολάρια.
To 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 114,28 μονάδες βάσης και απόδοση 2,05% με απόδοση αγοράς 2,07% και απόδοση πώλησης 2,02%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%.
Η Ελλάδα θεωρητικά έχει ένα έλλειμμα 10 δισεκ. όπως αναφέρει η Bank of New York Mellon εάν η Ελλάδα διέθετε 10 δισεκ. άμεσα διαθέσιμα θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα στην οικονομία και να καλύψει πιο αποτελεσματικά τις παρενέργειες του κορωνοιού.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες για την οριστική τους εξυγίανση θα χρειάζονταν 10-14 δισεκ. ευρώ καθώς με τόσα κεφάλαια οι τράπεζες θα μπορούσαν να διενεργήσουν τόσο επαρκείς προβλέψεις που ουσιαστικά θα μηδένιζαν το πρόβλημα των NPEs ύψους 68 με 69 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα με 25 δισεκ. θα μπορούσε και τις τράπεζες να εξυγιάνει ολοκληρωτικά και να καλύψει πλήρως το σύνολο των αναγκών που δημιουργούνται στην οικονομία.
Τα 10 δισεκ. άμεσα διαθέσιμα για το κράτος εννοείται ότι αφορούν κεφάλαια πέραν αυτών που έχουν ήδη καταβληθεί μαζί με τις παρεχόμενες εγγυήσεις.
Η Ελλάδα με 25 δισεκ. θα είχε επιλύσει όλα τις τα προβλήματα αναφέρει στέλεχος της Bank of New York Mellon στο bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης