Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σε εγρήγορση η Ελλάδα για την τουρκική προκλητικότητα: Το επόμενο επεισόδιο θα γίνει στη θάλασσα

Σε εγρήγορση η Ελλάδα για την τουρκική προκλητικότητα: Το επόμενο επεισόδιο θα γίνει στη θάλασσα
Που είναι πιθανότερο να στήσουν οι Τούρκοι το σκηνικό ενός επεισοδίου
Σε εγρήγορση παραμένει η Αθήνα για την προκλητικότητα της Άγκυρας ενώ η εκτίμηση των επιτελών είναι, πως «το επόμενο επεισόδιο με την Τουρκία θα γίνει στη θάλασσα».
Δύο είναι τα πιθανά πεδία ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης και τα δύο βρίσκονται στη θάλασσα.
Το πρώτο έχει να κάνει με το μεταναστευτικό.
Παρά το κλίμα ευφορίας, που επικρατεί για την επιτυχή αντιμετώπιση της προσπάθειας των Τούρκων να «σπάσουν» τον Έβρο και την εκμηδένιση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα, η ελληνική πλευρά δεν  εφησυχάζει, όπως γράφει η «Realnews».
Εξάλλου σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu δήλωσε ότι, λόγω της πανδημίας δεν υπήρξαν μετακινήσεις αυτό το διάστημα αλλά «όποιος θέλει μετά την κρίση μπορεί να φύγει».
Σποραδικά η Τουρκία δεν έχει σταματήσει τις προκλήσεις και στέλνει σκάφη με μετανάστες στα νησιά, συνοδευόμενα πάντα από πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής.
Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι, το καθεστώς Erdogan θα προσπαθήσει να δημιουργήσει πρόβλημα στη χώρα μας, ακριβώς τη στιγμή που θα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της η προσπάθεια να σωθεί ό,τι σώζεται από τον τουρισμό.
Το δεύτερο πεδίο στο οποίο η Τουρκία μπορεί να επιχειρήσει κάποιο επεισόδιο είναι η περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης.
Η επιχείρηση της ΕΕ «Ειρήνη» ξεκίνησε.
Πολεμικά πλοία ευρωπαϊκών χωρών υποτίθεται ότι θα προσπαθήσουν να επιβάλουν το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, το οποίο η Τουρκία διαρκώς σπάει.   
Το τουρκικό ναυτικό γι΄αυτό το λόγο διατηρεί μόνιμα στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης τέσσερις φρεγάτες.
Κάποια από αυτές είναι πιθανό να βρεθεί κοντά με τη φρεγάτες «΄Υδρα» του Πολεμικού Ναυτικού που στο τέλος του Μαΐου θα περιπολεί στην περιοχή μαζί με γαλλικά και ιταλικά πλοία.
Ένα από τα σενάρια, που εξετάζονται είναι να «στήσουν» κάποιο επεισόδιο οι Τούρκοι στην περιοχή. 
O Έβρος θα αξιοποιηθεί και αυτός από την Τουρκία, όχι απαραίτητα επειδή πιστεύει ότι, μπορεί να καταφέρει κάτι αλλά επειδή θέλει να έχει ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο στο οποίο η Ελλάδα θα σπαταλά δυνάμεις. 
Τα εν λόγω δεδομένα διατηρούν το κλίμα επιφυλακής στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς θεωρείται ότι, το ερώτημα δεν είναι αν θα έχουμε κρίση με την Τουρκία αλλά το πότε θα επιλέξει η Άγκυρα να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο.
Ήδη οι «θερμοκρασίες» στον εναέριο χώρα έχουν ανέβει επικίνδυνα και παρά τις φήμες και διαδόσεις περί συμφωνίας των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών για εκτόνωση της έντασης, τουλάχιστον στον αέρα οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις συνεχίστηκαν από την τουρκική πλευρά.
Εξάλλου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ενημέρωσε στο πιο υψηλό επίπεδο το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο που δρα η Τουρκία σε Αιγαίο, Κύπρο και Μεσόγειο το «ατύχημα» είναι θέμα χρόνου να γίνει και θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για όλους.

Το νέο δόγμα της ΕΥΠ

Την ίδια ώρα, νέο δόγμα απέναντι στις εξωτερικές απειλές εφαρμόζει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σε μία προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης του ρόλου της, μέσω της ενίσχυσης του πληροφοριακού της δικτύου εκτός Ελλάδα.
Σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η κρίση στον Έβρο έκρουσε τον καμπανάκι για το μέγεθος των προκλήσεων, οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έχουν επιχειρήσεις εδώ και πολλούς μήνες «στροφή» σε σχέση με τις προτεραιότητές τους, όπως γράφει το «Έθνος της Κυριακής».
Το νέο δόγμα προκρίνει την ένταση της διεθνοποίησης της ΕΥΠ, προκειμένου να είναι ξεκάθαρη η μετατόπιση του  «βάρους» από τα θέματα της εσωτερικής ασφάλειας σε εκείνα της εξωτερικών.
Τα τελευταία χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες είχαν επικεντρωθεί περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε στο εσωτερικό πεδίο με συνέπεια να «ατροφήσουν» σημαντικά το πληροφοριακό δίκτυο και η δραστηριότητα της υπηρεσίας στο εξωτερικό.
Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της ΕΥΠ απευθείας στον πρωθυπουργό εκτιμάται ότι πριμοδοτεί την αλλαγή φιλοσοφίας για να στραφούν τα «μάτια» της υπηρεσίας εκτός Ελλάδας.
Το πρώτο κρίσιμο τεστ για τη νέα διοίκηση της ΕΥΠ ήταν η κρίση στον Έβρο. Οι πρώτες πληροφορίες για τις προθέσεις της Τουρκίας έφτασαν στην υπηρεσία περίπου έναν μήνα πριν εμφανιστούν στην ελληνοτουρκική μεθόριο οι πρώτοι μετανάστες.      
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης