Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Αδιαπραγμάτευτη η υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας

Βαρβιτσιώτης: Αδιαπραγμάτευτη η υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας
"Πιστεύω ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχει αποκατασταθεί σταδιακά ένα κομμάτι των πτήσεων, σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας", αναφέρει ο Μ. Βαρβιτσιώτης
«Η υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας είναι αδιαπραγμάτευτη», τονίζει στέλνοντας μήνυμα προς την Τουρκία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών,  Μ. Βαρβιτσιώτης.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» αναφέρει ότι «η  πολιτική της έντασης που συντηρεί η Τουρκία είναι άστοχη και οδηγεί σε αδιέξοδα.
Η χρήση της έντασης στο εξωτερικό αν γίνεται για να καλύψει τις ανησυχίες στο εσωτερικό της Τουρκίας στο τέλος θα αποδειχθεί λάθος πολιτική, όπως ακριβώς συνέβη με την εργαλειοποίηση των προσφύγων στον Έβρο όπου η Τουρκία βρέθηκε απομονωμένη από την ηγεσία της Ευρώπης».
Η Ελλάδα, όπως σημειώνει, απέναντι στη διαρκή τουρκική προκλητικότητα, «θα συνεχίζει να αποτελεί δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Η χώρα μας είναι προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα. Δεν επιδιώκουμε την στρατιωτικοποίηση των διαφορών μας.
Καθιστούμε, όμως, σαφές ότι η υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας είναι αδιαπραγμάτευτη».    
Κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη κρίση στον Έβρο, επισημαίνει ότι η Ελλάδα επέδειξε αποφασιστικότητα και απέδειξε ότι ξέρει και μπορεί να προστατεύει τα σύνορά της, που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι το ίδιο γίνεται καθημερινά και στο Αιγαίο.
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι αφίξεις στα νησιά είναι περιορισμένες, ενώ υπάρχουν μέρες που είναι μηδενικές.
Και αυτό αποδεικνύει, ότι το μήνυμά μας έχει ληφθεί από την άλλη πλευρά.
Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε, ειδικά τώρα που οι καλές καιρικές συνθήκες μπορεί να ευνοήσουν τέτοιου είδους απόπειρες προώθησης μεταναστών στα νησιά μας», σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός και υπογραμμίζει ότι έχει γίνει αντιληπτό και στην Ευρώπη, μετά την κρίση στον Έβρο, ότι η Τουρκία δεν εκβιάζει μόνο την Ελλάδα αλλά κυρίως την Ευρώπη.
Ο ίδιος σημειώνει ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας από την Τουρκία θα συνιστά προσβολή και πρόκληση απέναντι και στη διεθνή κοινότητα.
Όσον αφορά την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, σημειώνει ότι θα είναι «δυναμική, επίκαιρη και κυρίως ψηφιακή», με στόχο να γίνει ένας μεγάλος, ελεύθερος, ανοιχτός και δημοκρατικός διάλογος για τους δημοκρατικούς θεσμούς, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περίοδο της πανδημίας.
Περαιτέρω, ο κ.Βαρβιτσιώτης αναφερόμενος στην επανεκκίνηση του τουρισμού, επισημαίνει ότι το πλαίσιο για τον τουρισμό και τις μεταφορές που παρουσίασε μέσα στην εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι προς την κατεύθυνση της κοινής συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών, της ασφάλειας των μετακινήσεων και της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων.
«Προσπαθούμε να ανοίξουμε με ασφάλεια τα σύνορα για να μη χαθεί η θερινή περίοδος.
Πιστεύω ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχει αποκατασταθεί σταδιακά ένα κομμάτι των πτήσεων, σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας.
Από πλευράς μας, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε στην επανεκκίνηση του τουρισμού και να διατηρήσουμε το προφίλ μιας χώρας που είναι ελκυστική και ασφαλής ως προορισμός, σε μία εκ των πραγμάτων δύσκολη τουριστική χρονιά», υπογραμμίζει.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης