Κουτσούμπας: Η επάνοδος στην κανονικότητα γίνεται σε συνθήκες μεγάλων κινδύνων και μεγάλων αντιφάσεων

Κουτσούμπας: Η επάνοδος στην κανονικότητα γίνεται σε συνθήκες μεγάλων κινδύνων και μεγάλων αντιφάσεων
Το νομοσχέδιο για την Παιδεία πρέπει να επιστραφεί στα αζήτητα, τονίζει ο Δ. Κουτσούμπας
«Η επάνοδος στην κανονικότητα γίνεται σε συνθήκες μεγάλων κινδύνων και μεγάλων αντιφάσεων», αναφέρει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News».
Όπως εξηγεί, οι κίνδυνοι οφείλονται στα ελλιπή μέτρα προστασίας, οι αντιφάσεις στις πιέσεις «να πάρει μπροστά η καπιταλιστική μηχανή», ενώ «φυσικά, "η βελόνα έχει κολλήσει" όπως πριν, στην "ατομική ευθύνη", προκειμένου να κρυφτούν οι μεγάλες κρατικές ανεπάρκειες».
Ο ίδιος τονίζει ότι ο χρόνος που κερδήθηκε με την αποφασιστική στάση του λαού να τηρήσει τα περιοριστικά μέτρα «δεν αξιοποιήθηκε για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας», εκφράζει την ανησυχία του για ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες στην υγεία του λαού εξαιτίας του «παγώματος» θεραπειών, ιατρικών ραντεβού, χειρουργείων, συμπληρώνοντας «αντί η κυβέρνηση να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, τον επιδοτεί κι από πάνω».
«Τώρα όμως επιβάλλεται λαϊκή κινητοποίηση για να διασφαλιστεί η δωρεάν πρόσβαση όλου του λαού σε σύγχρονο, δημόσιο σύστημα υγείας», σημειώνει.
Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρει ότι έμπρακτη αποζημίωση των υγειονομικών σημαίνει θωράκιση του δημοσίου συστήματος Υγείας, υλοποίηση των αιτημάτων των σωματείων και ομοσπονδιών τους, αποκατάσταση των μισθών τους στα επίπεδα του 2009, μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αποκατάσταση των επιδομάτων αδείας και εορτών.
Κατά τον ίδιο,  διανύουμε ήδη μια νέα κρίση του καπιταλισμού για την οποία η πανδημία λειτούργησε μόνο ως καταλύτης.
Τονίζει πως ο λαός με την πείρα από την προηγούμενη κρίση τώρα πρέπει να πει «πληρώσαμε πολλά!
Δεν θα πληρώσουμε ξανά! Την κρίση να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο».
Και το ξεκίνημα μπορεί να γίνει απαιτώντας να καταργηθούν τα δήθεν έκτακτα -κατά παραγγελία του ΣΕΒ- αντεργατικά μέτρα που ήρθαν για να μείνουν με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχόμενου».
Σχετικά  με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάνει λόγο για αντιμετώπιση εκ μέρους της κυβέρνησης «με δύο μέτρα και δύο σταθμά», εξηγώντας πως «από τη μια ανεπαρκή μέτρα που ουσιαστικά συγκεντρώνουν τις υποχρεώσεις των μικρομεσαίων την επόμενη μέρα και από την άλλη πακτωλός δισ. και διευκολύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο.
Η κοροϊδία συνεχίζεται και με την χαλάρωση των μέτρων.
Στην εστίαση οι μικρομαγαζάτορες μετρούν με τον χάρακα τα τετραγωνικά -πολλοί ετοιμάζονται για λουκέτο- ενώ στις αερομεταφορές που εργαζόμενοι απολύονται και οι επιβάτες στοιβάζονται, κατευθύνονται δισεκατομμύρια ευρώ».
Περαιτέρω, ο κ. Κουτσούμπας εκτιμά ότι η τουρκική στρατηγική μπορεί να οδηγήσει και σε θερμό επεισόδιο.
Όπως αναφέρει , «το απαράδεκτο σύμφωνο της Τουρκίας με τη λεγόμενη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία μάλιστα έχει και τη στήριξη του ΝΑΤΟ, οι συνεχείς παραβιάσεις, ακόμα και η αξιοποίηση του προσφυγικού, αποτελούν στοιχεία της τουρκικής στρατηγικής που μπορεί να οδηγήσουν εκεί.
Επίσης, συνεχίζονται τα παζάρια, ώστε η Τουρκία να διατηρηθεί στο ΝΑΤΟ, να μην απειληθούν οι σχέσεις της με την ΕΕ.
Μόνο που αυτά τα παζάρια μπορούν να έχουν επικίνδυνα ανταλλάγματα που ακουμπούν και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Άλλη μια απόδειξη πως οι ισχυρισμοί πως “η συμμετοχή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ εγγυώνται την ασφάλεια της Ελλάδας” είναι εκτός πραγματικότητας».
Για την αναμενόμενη νέα έξαρση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρει πως πρέπει «η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια της για κλειστά κέντρα και να πιέσει για μια δίκαιη ισοκατανομή στις χώρες της ΕΕ.
Σε συνθήκες πανδημίας, αυτό γίνεται ακόμη πιο επείγον».
Σημειώνει ότι ο απεγκλωβισμός προϋποθέτει κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που η κυβέρνηση κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και των ευρωπαϊκών κανονισμών.
Για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «αυτό που πραγματικά ενόχλησε είναι η "πειθαρχημένη απειθαρχία" του ταξικού κινήματος, με την αποφασιστική συμβολή του ΚΚΕ σε αυτό, που πειθαρχεί στα μέτρα προστασίας για να προστατεύσει και τη ζωή των εργαζομένων, αλλά απειθαρχεί στο σιωπητήριο που επιχειρεί να επιβάλλει η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη, με αφορμή την πανδημία, αλλά και με τη συνδρομή άλλων κομμάτων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ».
«Ενόχλησε, επίσης, ότι η πλειοψηφία του λαού ταυτίστηκε με την αγωνιστική εικόνα του Συντάγματος» συμπλήρωσε.
Ακόμη, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρει ότι κατέθεσε στεφάνι στην πλακέτα της μνήμης των αδικοχαμένων εργαζομένων της MARFIN, σημειώνοντας «άλλο αυτό και άλλο οι φιέστες της κυβέρνησης, με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση, που εκτός των άλλων, επιχειρήθηκε να λειτουργήσει και ως άλλοθι για όλους όσοι κυβέρνησαν και με ευθύνη τους άφησαν στο σκοτάδι τους προβοκατόρικους και άλλους μηχανισμούς που έδρασαν γι’ αυτό το έγκλημα».
«Αναφέρομαι στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ που είχαν την κυβερνητική εξουσία εναλλάξ τα τελευταία 10 χρόνια.
Η υποκρισία είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν σκεφτεί κανείς ότι το Δημόσιο προχωρούσε σε ένδικα μέσα κατά δικαστικών αποφάσεων που δικαίωναν τους συγγενείς των θυμάτων και όταν στην κυβέρνηση ήταν η ΝΔ και όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ» , σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, η πραγματική δικαίωση των θυμάτων θα έλθει «κυρίως με την αποκάλυψη και την τιμωρία των ηθικών και φυσικών αυτουργών αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος.
Κι αυτό μπορεί να το απαιτήσει ο λαός, για να σταματήσει επιτέλους όλη αυτή η προσπάθεια, φανερή ή συγκαλυμμένη, να ταυτιστούν οι δίκαιοι αγώνες του με τη δράση επικίνδυνων προβοκατόρικων μηχανισμών που οδηγούν σε τραγωδίες σαν αυτές που ζήσαμε στη MARFIN».
Τέλος, για το νομοσχέδιο για την Παιδεία, τονίζει  ότι «όχι μόνο δεν επιλύει τα μεγάλα προβλήματα στη μόρφωση των μαθητών και των φοιτητών που γιγαντώθηκαν αυτή την περίοδο, αλλά τα οξύνει ακόμα περισσότερο», προσθέτοντας  πως «πρέπει να επιστραφεί στα αζήτητα».
Χαρακτηρίζει επικίνδυνη την «αντιπαιδαγωγική τροπολογία για βιντεοσκόπηση του μαθήματος» η οποία συμπληρώνει «το παζλ της αντιδραστικής πολιτικής στην Παιδεία» τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υλοποιηθεί.
«Γι’ αυτό βλέπουμε ως ελπιδοφόρες τις μαζικές αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, των γονιών, των μαθητών, των φοιτητών.
Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μείνουν τα σχέδια αυτά στα χαρτιά», καταλήγει ο κ. Κουτσούμπας.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS