Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ): Η Ν.Δ. δημιουργεί ιδιωτικά μονοπώλια σε όλες τις ενεργειακές υποδομές

Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ): Η Ν.Δ. δημιουργεί ιδιωτικά μονοπώλια σε όλες τις ενεργειακές υποδομές
"H κυβέρνηση «στοχεύει» υποκριτικά στην απολιγνιτοποίηση, και όχι στην απανθρακοποίηση", αναφέρει ο Σ. Φάμελλος
«Η Ν.Δ. προωθεί ιδιωτικοποιήσεις σε μονοπωλιακή κατεύθυνση, χωρίς ανταγωνισμό, στην ενέργεια.
Αυτό καταδεικνύει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ», υποστηρίζει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα «Παρασκήνιο».
«Παράλληλα, η κυβέρνηση «στοχεύει» υποκριτικά στην απολιγνιτοποίηση, και όχι στην απανθρακοποίηση, με αποτέλεσμα η απόσυρση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων, το 2023, να μας οδηγεί σε ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου που θα μείνουν τουλάχιστον έως το 2050», προσθέτει.
Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ο κ Φάμελλος υπογραμμίζει ότι  «το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε σε εξέλιξη σχέδιο πώλησης του 66 % του ΑΔΜΗΕ και κατάφερε με σκληρή διαπραγμάτευση εν μέσω μνημονίων και χρεοκοπίας να διατηρήσει πλειοψηφικό ποσοστό για το Δημόσιο 51 % μαζί με την είσοδο της State Grid ως στρατηγικού επενδυτή.
Η κυβέρνηση επαναφέρει μνημονιακές πολιτικές πουλώντας τον ΑΔΜΗΕ, μια ιδιαιτέρως κερδοφόρα εταιρεία με υψηλή τεχνογνωσία και προίκα ένα επενδυτικό πλάνο που ξεπερνά τα 5 δισ ευρώ την επόμενη δεκαετία, δημιουργώντας ένα ιδιωτικό μονοπώλιο στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.
Και παραχωρεί ένα κρίσιμο εργαλείο για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα π.χ η εγκατάσταση ΑΠΕ στα νησιά εξαρτάται από την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων στερώντας εργαλεία και σημαντική δημόσια περιουσία όταν η κρίση του κορωνοϊού μάς καταδεικνύει το αντίθετο.
Να διατηρήσουμε και ενδεχομένως να αυξήσουμε το δημόσιο έλεγχο σε κρίσιμες υποδομές».
Ο κ. Φάμελλος αναφορικά με το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο νόμο του Κ. Χατζηδάκη μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «η υποβάθμισή του και η αποδόμηση του κράτους δικαίου που θα επιφέρει αυτός ο νόμος π χ ακύρωση δασικών χαρτών ή περιβαλλοντική αδειοδότηση, με πολιτικές αποφάσεις και χωρίς διαφάνεια και στελέχωση των υπηρεσιών περιβάλλοντος, θα οδηγήσουν σε μπλοκάρισμα των επενδύσεων και σε μια οικονομική φούσκα πάντως όχι σε ανάπτυξη.
Ο κ Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος στη Βουλή.
Το περιβάλλον πάσχει από υπερρύθμιση και δημιουργεί εμπόδια στα σχέδιά του».
Προσθέτει πως «με επίφαση την επιτάχυνση, η κυβέρνηση υποβαθμίζει τη διαδικασία αδειοδότησης και τον περιβαλλοντικό έλεγχο, παραβιάζει ευρωπαϊκές οδηγίες, μειώνει την πληροφόρηση και τη γνωμοδότηση των τοπικών φορέων και των πολιτών, μεταφέροντας λειτουργίες του Δημοσίου σε ιδιώτες.
Μπατε σκύλοι αλέστε.
Όμως έκδοση αδειών χωρίς διαφάνεια και αξιολόγηση των μελετών θα πλήξει και την επιχειρηματικότητα εφόσον οι περισσότερες υποθέσεις θα καταλήγουν στα δικαστήρια».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με το σύνολο του νομοσχεδίου που περιέχει πλήθος φωτογραφικών διατάξεων εξυπηρέτησης συμφερόντων και θα επιφέρει μη αναστρέψιμη ζημιά στο περιβάλλον.
Επιλέξαμε να αποχωρήσουμε από τη Βουλή πριν από την ψηφοφορία, γιατί είχαμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα νομιμοποιήσουμε το περιεχόμενο και τη διαδικασία νομοθέτησης εφόσον έχουμε εντοπίσει πληθώρα παραβιάσεων του Συντάγματος των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και των Αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Προφανώς είμαστε αντίθετοι, μεταξύ άλλων, με τη νομοθέτηση ασύμβατων χρήσεων γης στις ελληνικές προστατευόμενες περιοχές καπελώνοντας τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και την Οικολογική Αξιολόγηση που επιβάλλει το ευρωπαϊκό πλαίσιο».
Απαντάει ακόμη σε ερωτήσεις για την απολιγνιτοποίηση, το Ειδικό Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την κυκλική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης