Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (FED): Η πλήρης οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ, ίσως να μην έλθει ποτέ χωρίς την ανάπτυξη εμβολίου για τον κορωνοϊό

Powell (FED): Η πλήρης οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ, ίσως να μην έλθει ποτέ χωρίς την ανάπτυξη εμβολίου για τον κορωνοϊό
Μία μερική οικονομική ανάκαμψη πιθανότατα να υπάρξει προς τα τέλη του 2021, εκτίμησε ο πρόεδρος της FED
Η πλήρης οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ ενδέχεται να απαιτήσει την ανάπτυξη εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, τόνισε ο πρόεδρος της FED, Jerome Powell.
Μία μερική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, την τοποθέτησε χρονικά στο 2021 ενώ συνέδεσε τις οικονομικές εξελίξεις με την  πορεία της νόσου.  
«Αυτή η οικονομία θα ανακάμψει. Μπορεί να χρειαστεί χρόνο. Μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Πραγματικά δεν ξέρουμε», σημείωσε ο πρόεδρος της FED μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.
«Εάν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, νομίζω ότι η οικονομία θα ανακάμπτει σταθερά μέχρι το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους.
Για να μπορέσει η οικονομία να ανακάμψει πλήρως, όλοι θα πρέπει να είναι πλήρως σίγουροι και ίσως να χρειαστεί να περιμένουμε την άφιξη ενός εμβολίου», τόνισε ο πρόεδρος της FED.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει δηλώσει ότι, αναμένεται η παραγωγή εμβολίου μέχρι τα τέλη του 2020.
Ωστόσο, εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Anthony Fauci επικεφαλής του Κέντρου Λοιμώξεων προειδοποίησαν ότι η διαδικασία αυτή είναι πιθανό να διαρκέσει περισσότερο.
Η FED ενέκρινε μια σειρά προγραμμάτων για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τις χρηματοπιστωτικές αγορές να συνεχίσουν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις οικονομικές απώλειες και την ανεργία.
Επιπλέον, η Fed αγοράζει εταιρικά και δημοτικά ομόλογα.
Αυτό συμβαίνει εν μέσω της αυξανόμενης ανεργίας με 36,5 εκατομμύρια Αμερικανούς να υποβάλλουν αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος και το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται στο 14,7%.
«Είναι μια περίοδος κακουχίας και δυσκολίας και έρχεται τόσο γρήγορα και με τέτοια δύναμη που πραγματικά δεν μπορείς να αποτυπώσεις με λόγια την αβεβαιότητα», είπε ο Powell.
Όσον αφορά στα αρνητικά επιτόκια, ο Poewell έχει ξεκαθαρίσει το προηγούμενο διάστημα, πως δεν είναι μία συζήτηση για τον ενεστώτα χρόνο.
«Δεν έχουμε αλλάξει γνώμη για τα αρνητικά επιτόκια.
Δεν θέλουμε να μεταβάλουμε το επιτόκιο κάτω από τη ζώνη του 0%.
Τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι ένα ελκυστικό όπλο νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο έχουμε άλλα όπλα.
Αν χρησιμοποιήσουμε τα αρνητικά επιτόκια, αυτό θα γίνει πολύ αργότερα.
Είναι μια αχαρτογράφητη περιοχή και δεν γνωρίζουμε πόση ευαισθησία υπάρχει σε ό,τι αφορά τα επιτόκια» επεσήμανε ο Jerome Powell σε ερώτηση που του έγινε.
Υπενθυμίζεται πως η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το σχέδιο νόμου που προβλέπει δαπάνες ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από πλευράς του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί ο πολύ βαρύς απολογισμός των απωλειών ανθρώπων και των ζημιών για την οικονομία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 87.500 ανθρώπους και έχει προκαλέσει παράλυση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Το σχέδιο νόμου, το οποίο καταρτίστηκε από την πρόεδρο του σώματος Nancy Pelosi και άλλα εξέχοντα στελέχη των Δημοκρατικών, υπερψηφίστηκε με τις ψήφους κυρίως των αιρετών του κόμματος της αντιπολίτευσης στην Βουλή (208-199).
Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ελέγχουν τη Γερουσία, έχουν πάντως καταστήσει σαφές ήδη ότι θεωρούν το σχέδιο νόμου αυτό «θνησιγενές» κι υπόσχονται ότι θα μπει στο συρτάρι με την άφιξή του στο σώμα.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης