Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (PRELIUM): Ανοίξαμε και σας περιμένουμε!!!

Κων. Φέγγος (PRELIUM): Ανοίξαμε και σας περιμένουμε!!!
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου, Προέδρου της PRELIUM Investment Services
Από Δευτέρα ανοίγει ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας, αλλά υπό αυστηρούς όρους και προδιαγραφές.
Όλοι περιμένουν να δουν πως θα καταφέρουν οι επιχειρήσεις να δουλέψουν στο νέο ασφυκτικό πλαίσιο και πως η λειτουργία τους θα επηρεάσει τοΡο-μηδέν που όλοι ξέρουμε πλέον ότι αν ανέβει πολύ, θα ξανα-μείνουμε σπίτι.
Το χρηματιστήριο τις τελευταίες δύο βδομάδες έχει εγκλωβιστεί σε ένα στενό εύρος διακύμανσης με χαμηλό τις 580 μονάδες του Γενικού Δείκτη τιμών και υψηλό τις 615 περίπου μονάδες.
Παρόλα αυτά, σε αυτό το στενό εύρος υπάρχουν δραματικές διακυμάνσεις που πανικοβάλλουν τους πιο συντηρητικούς επενδυτές.
Κύριο συστατικό των ακραίων διακυμάνσεων το νέο κατόρθωμα των τραπεζικών μετοχών να καταγράψουν νέα ιστορικά χαμηλά, που δεν τα είχαμε δει ούτε όταν επαπειλείτο το κλείσιμο και η κρατικοποίηση των τραπεζών. 
Δεν τα είχαμε δει ούτε όταν ο Γενικός Δείκτης είχε φτάσει τις 440 μονάδες το 2016. 
Αυτό κάνει τα περισσότερα χαρτοφυλάκια να καταγράφουν μεγάλες ζημιές καθώς το Ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει τραπεζοκεντρικό.
Από την άλλη, αρκετές μετοχές καταγράφουν υψηλές τιμές σε σχέση με τα χαμηλά που είχαν καταγράψει στην αρχή της κρίσης, καθώς οι επενδυτές κατάλαβαν πως θα υπάρξουν και κλάδοι που θα ωφεληθούν ή τουλάχιστον δεν θα επηρεαστούν δραματικά από την κρίση.
Τέτοιοι κλάδοι είναι εταιρείες που ασχολήθηκαν άμεσα με την κατασκευή προϊόντων που έγιναν δημοφιλή στην κρίση, η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες, οι κατασκευές και η ενέργεια.
Στα αρνητικά της περιόδου πρέπει να καταγραφεί και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την MLS, που δημιουργεί συνειρμούς Follie. 
Γενικά το πλαίσιο ελέγχου της Κεφαλαιαγοράς, έχω υποστηρίξει πολλές φορές πως πρέπει να επικεντρωθεί στην ουσία και να όχι στην ανταλλαγή εγγράφων και τη γραφειοκρατία.
Σε επίπεδο οικονομίας, είναι προφανές πως πλέον δεν είναι η Ελλάδα στο επίκεντρο της κρίσης της Ευρώπης και πως ίσως είναι μέρος της λύσης του προβλήματος.
Πάντως σίγουρα είναι το παράδειγμα του τι δεν πρέπει να επαναληφθεί όταν δημιουργείται μια κρίση στο Ευρωπαϊκό σύστημα. 
Αυτά πρέπει να πιστωθούν στην κυβέρνηση, η οποία μαζί με τη σωστή στάση που τήρησε στο μεταναστευτικό, σήμερα απολαμβάνει μια περίοδο αυξημένης αποδοχής που κάνει κάποιους να σκέφτονται ακόμη και εκλογές.
Από την άλλη, η ιδέα της πραγματικής ενοποίησης της Ευρώπης με την έκδοση ευρω-ομολόγου, ακόμα παραμένει εκτός συζήτησης και τα πάντα γίνονται πάλι με adhocπατέντες. 
Τουλάχιστον η Ελλάδα έχει συμμάχους πλέον τις περισσότερες χώρες, ενώ η αξιοπιστία της έχει πάψει να αμφισβητείται.
Διεθνώς οι κινήσεις δεν είναι ιδιαίτερα πιο έξυπνες από τις Ευρωπαϊκές και κανείς δεν ξέρει πραγματικά πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Στα θετικά όμως πρέπει να καταγράψουμε πως η παγκοσμιοποίηση καλά κρατεί και οι κρίσεις δεν εντείνονται σε επίπεδο που να φτάσουμε σε ρήξη. 
Επίσης θετικό είναι πως από δεκάδες πηγές εξαγγέλλεται πως η θεραπεία και το εμβόλιο για τον ιό είναι έτοιμα και σύντομα (σε μήνες) θα μπουν σε παραγωγή.
Βρισκόμαστε ακόμα στο επίκεντρο της κρίσης, με τον τουρισμό να έχει πρόβλημα και τις τράπεζες αδύνατες.
Χρηματιστηριακά, οι 580 μονάδες του Γενικού Δείκτη φαίνεται να έχουν δημιουργήσει δυνατή στήριξη που ελπίζουμε να μην διασπαστεί. 
Η επαναλειτουργία των ανοικτών πωλήσεων, εφόσον υλοποιηθεί, ίσως δώσει το κίνητρο σε κάποιους να ανεβάσουν τις τιμές για να χτίσουν θέσεις short. 
Το βλέμμα μας είναι πάντα στα ξένα χρηματιστήρια και στις εξελίξεις στο μέτωπο της ιατρικής.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης