Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα ενήμερα δάνεια 20 δισεκ. ευρώ που μπήκαν σε moratorium πληρωμών και η αγωνία των τραπεζών

Τα ενήμερα δάνεια 20 δισεκ. ευρώ που μπήκαν σε moratorium πληρωμών και η αγωνία των τραπεζών
Φόβος για δημιουργία ακόμα και 10 δισεκ. ευρώ νέων κόκκινων δανείων
Το 20% περίπου από το χαρτοφυλάκιο των ενήμερων δανείων των τραπεζών ύψους 100 δισ. ευρώ δηλαδή δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ έχουν οδηγηθεί σε moratorium το οποίο λήγει το Σεπτέμβριο.
Από τα δάνεια αυτά το 60% αφορά επιχειρήσεις και το 40% ιδιώτες ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό το οποίο αφορά επιχειρήσεις σχετίζεται με τουρισμό και εστίαση.
Αυτά είναι τα πρώτα στατιστικά που καταγράφουν οι τράπεζες οι οποίες εφόσον κάτι τέτοιο επιτραπεί από τους θεσμούς προτίθενται να επεκτείνουν το moratorium έως το Δεκέμβριο.
Η ερώτηση που στην παρούσα φάση ταλανίζει τις τράπεζες δεν είναι άλλη από το πόσα και ποια δάνεια από τα παραπάνω 20 δισ. ευρώ θα καταφέρουν να επιστρέψουν ως ενήμερα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από την καινούρια χρονιά.
Η ερώτηση αυτή είναι πολύ καίρια για τον τρόπο με τον οποίον οι τράπεζες θα χειριστούν στο τέλος της ημέρας τα προβλήματα που θα ανακύψουν με τους ισολογισμούς τους.
Κάποιοι μιλούν για το 50% δηλαδή 10 δισ. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια. Κάποιοι άλλοι πάντως εμφανίζονται πολύ πιο αισιόδοξοι θεωρώντας πως αν ο τουρισμός τελικά ξεπεράσει πιο νωρίς το πρόβλημα τότε θα υπάρξει η δυνατότητα γρηγορότερης ανάκαμψης σε μια ύφεση που δεν θα έχει οδηγηθεί τόσο βαθιά όσο κάποιοι την προέβλεψαν.
Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες για το Q1 έχουν λάβει ήδη τις αποφάσεις τους που δεν είναι άλλες από το να λάβουν αυξημένες προβλέψεις μεγαλύτερες του 1 δισ. ευρώ.
Από άλλη πλευρά "η ερώτηση των πολλών εκατομμυρίων" ή για την ακρίβεια η ερώτηση των πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ είναι τι εργαλεία θα έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες προκειμένου να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.

Εργαλεία

-Τα δεδομένα δεν είναι τα ίδια για όλες τις τράπεζες. Η Eurobank έστω και  με χειρότερα μαθηματικά έναντι των αρχικών της προσδοκιών τα βρήκε με το Do Value και προχωρά τις τιτλοποιήσεις μέσα από τον Ηρακλή . Μάλιστα κατάθεσε την αίτηση της τρίτης τιτλοποίησης την Παρασκευή. Η Εθνική δεν βιάζεται δεν έχει τόσο σημαντικό πρόβλημα.Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τις τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank. Σε ότι αφορά την τελευταία οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα επισπεύσει και αυτή τις τιτλοποιήσεις, δεν είναι πάντως βέβαιος πως ο χρόνος θα είναι αρκετός.
-Από την άλλη πλευρά και παρά τις αντιρρήσεις των τραπεζών και κάποιων ξένων αξιωματούχων, η τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζει την παρουσίαση της Asset Management Company της επί τω πιο γνωστόν Bad Bank λύση που πιθανόν να έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες.
Είναι περίπου βέβαιο πάντως πως οι τράπεζες για την τρέχουσα χρήση θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρουσιάσουν κέρδη στοιχείο το οποίο ενδέχεται να δραματοποιηθεί εφόσον δεν καταστεί δυνατόν να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου.
-Οι τράπεζες πάντως προσδοκούν σε ένα waiver του DTC δηλαδή σε μια αναβολή της προσμέτρησής του για μια διετία υπό την προϋπόθεση πως κάτι τέτοιο δεν θα αποτελέσει state aid.
Ενα τέτοιο ενδεχόμενο φαίνεται πως ήδη επικοινωνείται από την κυβέρνηση στους θεσμούς και αναζητείται η νομική πλατφόρμα στο πλαίσιο της πανδημίας να μην θεωρηθεί κρατική βοήθεια η προσωρινή αναστολή υπολογισμού των ζημιών. Σε αντίθετη περίπτωση πάντως το Δημόσιο θα αυξήσει κατά ένα 30% τη συμμετοχή τους στις τράπεζες που θα παρουσιάσουν ζημιές.
Ας σημειωθεί πως το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου ο οποίος υπολογίζεται ως κεφάλαιο για τα πιστωτικά ιδρύματα δεν αφορά μόνον τη χώρα μας αλλά και την Ιταλία , Ισπανία, Πορτογαλία .

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης