Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η Eurobank στο +12% – Θετική υποδοχή από τους επενδυτές η επιλογή του Ηρακλή

tags :
Η Eurobank στο +12% – Θετική υποδοχή από τους επενδυτές η επιλογή του Ηρακλή
Η Eurobank ζήτησε από το ελληνικό δημόσιο να ενεργοποιηθεί η διαδικασία παροχής εγγύησης στο κύριο ομόλογο που θα εκδώσει 2,4 δισεκ. ευρώ.
Σημαντική άνοδο άνω του 12% καταγράφει η μετοχή της Eurobank και μάλιστα η άνοδος είναι σημαντικά ανώτερη των άλλων τραπεζικών μετοχών.
Η κίνηση εκλαμβάνεται ως θετική αποδοχή της ένταξης της τράπεζας στον Ηρακλή καθώς με αυτόν τον τρόπο "καθαρίζει" τα προβληματικά της δάνεια.
Η λύση εμφανίζεται ως η πιο ορθή και όπως μεταδίδει το ΒΝ, «εάν μπορούσαμε να τη γενικεύσουμε και να θεωρήσουμε ότι αφορά και τα 70 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα – χωρίς τα 7-8 δισεκ. νέα NPEs – τότε το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να παράσχει εγγυήσεις για τα senior ομόλογα 22 δισεκ., τα μεσαίας διαβάθμισης ομόλογα mezzanine θα είναι ύψους 14 δισεκ. και τα junior ομόλογα τα χαμηλής διαβάθμισης 33 δισεκ. ευρώ.
Το μοντέλο αυτό το έχει υιοθετήσει η Eurobank και θα το ολοκληρώσει προσεχώς με την DoValue».
Η Eurobank ζήτησε από το ελληνικό δημόσιο να ενεργοποιηθεί η διαδικασία παροχής εγγύησης στο κύριο ομόλογο που θα εκδώσει 2,4 δισεκ. ευρώ.
Η κρατική εγγύηση αφορά μόνο το κύριο senior bond ομόλογο και όχι το mezzanine ή μεσαίας διαβάθμισης 1,5 δισεκ. και το χαμηλής διαβάθμισης ή junior bond ύψους 3,6 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή βρίσκεται στα 0,32 ευρώ με όγκο 10 εκατ. τεμάχια.
Σημειώνεται πως η Alpha Bank ενισχύεται 3,7%, η Εθνική 3% και η Πειραιώς μόλις κατά 1%.
Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 5,6%.

Τι έγραφε το Bankingnews στις 15/5

Έχοντας εκπληρώσει όλες τις σχετικές προϋποθέσεις, η Eurobank υπέβαλε σήμερα 15 Μαΐου 2020, στο Υπουργείο Οικονομικών αίτηση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την ένταξη στο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» της τρίτης τιτλοποίησης, Cairo III, που αφορά στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας €754 εκ.
Η συναλλαγή Cairo απαρτίζεται από τρεις (3) τιτλοποιήσεις, διαφορετικού μεγέθους και με διαφορετικές κατηγορίες απαιτήσεων από δάνεια, τα Cairo I, II & III.
Με την από 25.02.2020 ανακοίνωσή της, η Eurobank ενημέρωσε για την υποβολή στο Υπουργείο Οικονομικών δύο (2) αιτήσεων σύμφωνα με τον ν. 4649/2019 – ΦΕΚ Α’ 206/16.12.2019 για την ένταξη στο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» των τιτλοποιήσεων Cairo Ι και Cairo ΙΙ.
Τα αιτήματα αφορούσαν στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας €1.655 εκ. και είναι σε διαδικασία εξέτασης από της αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία.
Οι προαναφερόμενες τρεις τιτλοποιήσεις της συναλλαγής Cairo είναι οι πρώτες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στην Ελλάδα, για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ.
Μαζί με την τιτλοποίηση Pillar, που ολοκληρώθηκε το 2019, είναι οι πρώτες τιτλοποιήσεις NPEs στην Ελλάδα και αποτελούν βασικά συστατικά στοιχεία της εμπροσθοβαρούς στρατηγικής του Ομίλου Eurobank Holdings που έχει στόχο τη μείωση του δείκτη NPEs στην περιοχή του 15%.
Με αφορμή τη σημερινή κατάθεση της 3ης αίτησης εκ μερους της Εurobank για την παροχή εγγύησης από το πρόγραμμα Ηρακλής, ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Χαιρετίζω την κατάθεση της 3ης αίτησης από την Eurobank για ένταξη στο πρόγραμμα Ηρακλής.
Είναι μια αδιάσειστη απόδειξη της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ακόμη ότι, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και μέσα σε δύσκολες συνθήκες όπως η σημερινή, η πολιτική που σχεδίασε και εφαρμόζει η κυβέρνηση για τον τραπεζικό τομέα αποδίδει πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης