Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άλμα στις διεθνείς αγορές - Θετικά νέα για το εμβόλιο του κορωνοϊού, «ανοίγουν» οι οικονομίες - Κέρδη +3,85% για το Dow Jones, στο +5,67% ο DAX

Άλμα στις διεθνείς αγορές - Θετικά νέα για το εμβόλιο του κορωνοϊού, «ανοίγουν» οι οικονομίες - Κέρδη +3,85% για το Dow Jones, στο +5,67% ο DAX
Ανοδικό άλμα στις αγορές μετά τα θετικά νέα από το μέτωπο του εμβολίου κατά του κορωνοϊού
Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι διεθνείς αγορές σήμερα 18/5, με τα θετικά νέα από το μέτωπο της έρευνας για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, να δίνουν περαιτέρω ώθηση στους δείκτες.
Η αμερικανική Moderna ανακοίνωσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν αντισώματα, ενώ τον Ιούλιο αναμένεται να αρχίσει το τελικό στάδιο των δοκιμών.
Σύμφωνα με την Moderna, το εμβόλιο παρήγαγε επίσης εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του Covid-19 σε τουλάχιστον οκτώ συμμετέχοντες.
Σε τέσσερις συμμετέχοντες δόθηκε δόση 25 μικρογραμμαρίων, ενώ οι άλλοι τέσσερις έλαβαν 100 mcg.
Τα επίπεδα των αντισωμάτων εξουδετέρωσης ήταν σε επίπεδα ή πάνω από τα δείγματα αίματος, ανέφερε η εταιρεία.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές ελπίζουν σε σταδιακή οικονομική ανάκαμψη καθώς πολλές χώρες χαλαρώνουν το lockdown που είχε επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι εκτιμήσεις της Fed, διά στόματος του προέδρου της, καθώς και η ενίσχυση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, συμβάλλουν στο ανοδικό κλίμα.
Ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι είναι «βαθιά πεπεισμένος» ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα ανακάμψει από την τρέχουσα κρίση, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η πλήρης ανάκαμψη προϋποθέτει την ύπαρξη εμβολίου.
Έτοιμη για περαιτέρω αύξηση των δαπανών έναντι της κρίσης του κορωνοϊού δηλώνει η αμερικανική κυβέρνηση.
«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις δαπάνες για τον κορωνοϊό εάν χρειαστεί» δήλωσε ο Kevin Hassett, οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι ο ενδεχομένως να μην χρειαστεί νέα παρέμβαση από τη Fed για τα επιτόκια.
«Η Fed έχει δώσει επιθετική απάντηση.
Πιθανόν δεν θα χρειαστεί να κάνει περισσότερα μετά τα επιτόκια εάν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε ήδη φτάσει στο κατώτατο σημείο» δήλωσε μιλώντας στο CNBC.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην Κίνα επισημαίνοντας ότι φαίνεται να τηρεί την εμπορική συμφωνία που «έκλεισε» πριν τον κορωνοϊό.
«Ο κορωνοϊός προκάλεσε επανεκκίνηση στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +3,85% και διαμορφώθηκε στις 24.597 μονάδες.
Ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε κέρδη +3,15% στις 2.953 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο +2,44% στις 9.234 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 29,19 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο +5,67% κλείνοντας στις 11.058 μονάδες.
Ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη +3,26% στις 17.401 μονάδες.
Image

Image
Image
Σοκ προκάλεσε η νέα εκτίμηση της Fed της Ατλάντα, καθώς πλέον εκτιμά ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ το β' 3μηνο του 2020 θα υποχωρήσει κατά 42,8%.
Η εκτίμηση της Fed της Ατλάντα εμπεριέχει αλλαγές στη μέτρηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων, με τις νέες αναφορές να κάνουν λόγο για πτώση 43,6% και 69,4% αντίστοιχα.
Οι τρεις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ των ΗΠΑ ξεκινούν και πάλι τη λειτουργία τους, όμως η ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων είναι έντονη καθώς στις γραμμές παραγωγής είναι δύσκολο να τηρηθούν οι κανόνες της κοινωνικής απόστασης και να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Η General Motors (GM), η Ford και η Fiat Chrysler Automobiles (FCA) διαβεβαιώνουν ότι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τους εργαζόμενούς τους, καθώς η επανέναρξη λειτουργίας των αυτοκινητοβιομηχανιών αποτελεί μια κρίσιμη φάση στην επανέναρξη της αμερικανικής οικονομίας.
Η επαναλειτουργία των «Big Three» συμπίπτει με την επιστροφή στην παραγωγή της Τesla στην Καλιφόρνια, μετά την αντιπαράθεση που είχε ο επικεφαλής της Ilon Musk με τις αρχές της κομητεία Αλαμέντα όπου βρίσκεται το μοναδικό εργοστάσιο συναρμολόγησης της εταιρείας στις ΗΠΑ.

Με σημναντικά κέρδη τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η επενδυτική εμπιστοσύνη ενισχύεται προσεκτικά λόγω της άρσης των μέτρων lockdown ανά τον κόσμο.
Καθώς συνεχίζεται η χαλάρωση των μέτρων lockdown σε ολόκληρη την Ευρώπη, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ξεκινούν εκ νέου τη λειτουργία τους.
Οι ενεργειακοί κολοσσοί Total SA, BP και Royal Dutch Shell σημείωσαν άνοδο σχεδόν 4%, καθώς οι τιμές πετρελαίου σημειώνουν ράλι, χάρη στις μειώσεις της παραγωγής και τις ενδείξεις για σταδιακή αύξηση της ζήτησης.
Image
«Ανεπαρκή» χαρακτηρίζει ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης και αξιωματούχος της ΕΚΤ, Pablo Hernandez de Cos την απάντηση της Ευρώπης στην κρίση του κορωνοϊού.
Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε ότι το σοκ από την κρίση του κορωνοϊού θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά.
Παράλληλα, ο de Cos τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να δράσει έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κατακερματισμός μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.
Τέλος, όσον αφορά την ισπανική οικονομία, επεσήμανε ότι τα σενάρια για υποχώρηση του ΑΕΠ μεταξύ 9,5% και 12,4% το 2020 φαίνονται πιο ρεαλιστικά τώρα.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας βλέπει η Bundesbank εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στο μηνιαίο της δελτίο, η γερμανική κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα του β' τριμήνου του 2020 θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη του α' τριμήνου.
Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν ενίσχυση του momentum αργότερα εντός του β' τριμήνου, μετά την πλήρη άρση του lockdown.
Μάλιστα, επισημαίνουν ότι ο κατασκευαστικός τομέας θα είναι πιο ισχυρός από την υπόλοιπη οικονομία.
«Παρά τα μέτρα χαλάρωσης που εφαρμόζονται, η κοινωνική και οικονομική ζωή στη Γερμανία απέχει ακόμη πάρα πολύ από ό,τι θεωρείτο προηγουμένως φυσιολογικό.
Οι διαθέσιμοι οικονομικοί δείκτες υποδηλώνουν μία αντίστοιχα ζοφερή εικόνα», σημείωσε η Bundesbank.
Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε 2,2% στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, που ήταν η μεγαλύτερη μείωση από το 2009 και η Bundesbank σημείωσε ότι η παραγωγή θα είναι «σημαντικά μικρότερη» στο δεύτερο τρίμηνο.
Αν και η άρση των περιορισμών θα βοηθήσει την οικονομία, η κεντρική τράπεζα πρόσθεσε ότι ορισμένοι περιορισμοί είναι πιθανόν να παραμείνουν για μία εκτεταμένη περίοδο και ότι πιθανόν οι καταναλωτές να είναι επιφυλακτικοί.
Η ανεργία στη Σουηδία ανήλθε στο 8,4% στα μέσα Μαΐου, όπως ανακοίνωσε η σουηδική Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (SPES) τη Δευτέρα, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων που έχασαν τις δουλειές τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Συνολικά, 431.007 άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι, γεγονός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 8,4% της ανεργίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση της SPES.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας πτώση κατέγραψαν τα κέρδη της Ryanair Holdings για το οικονομικό έτος 2019-2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα (18/5) η ιρλανδική εταιρεία, προβλέποντας ότι θα ανακοινώσει ζημίες κατά τους επόμενους μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της αεροπορικής εταιρείας υποχώρησαν κατά -27% για το έτος που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου του 2020, στα 648,7 εκατ. ευρώ, έναντι 885 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Παράλληλα, τα προ φόρων κέρδη για το ίδιο χρονικό διάστημα σημείωσαν πτώση της τάξεως του -34,3% στα 670,3 εκατ. ευρώ, έναντι 948,1 εκατ. ευρώ το οικονομικό έτος 2018-2019.
Όσον αφορά τα συνολικά έσοδα της Ryanair, σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του +9,75% σε ετήσια βάση, στα 8,49 δισ. ευρώ, έναντι 7,7 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Για το οικονομικό έτος 2020-2021, η εταιρεία δήλωσε ότι δε μπορεί να προχωρήσει σε εκτιμήσεις όσον αφορά την κερδοφορία, δεδομένης της αβεβαιότητας που υπάρχει γύρω από τον αντίκτυπο και τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο συνολικός αριθμός επιβατών αναμένεται να είναι μικρότερος από 80 εκατομμύρια, έναντι του αρχικού της στόχου για 154 εκατομμύρια επιβάτες το έτος χρήσης 2020-2021, ενώ η Ryanair προβλέπει ότι οι ζημίες για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2020 ενδέχεται να διαμορφωθούν στα 200 εκατ. ευρώ.
«Δεδομένης της αβεβαιότητας που υπάρχει γύρω από τον αντίκτυπο και τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, σε συνδυασμό με την έλλειψη ορατότητας σχετικά με τη ζήτηση και τη συμπεριφορά των πελατών, η Raynair δε μπορεί να παράσχει καθοδήγηση για το οικονομικό έτος 2020-2021 αυτή τη στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος Total ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αγοράσει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο πελατών από την Energías de Portugal (EDP) καθώς και δύο από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της EDP με φυσικό αέριο, κίνηση που θα τον καταστήσει ηγετικό παίκτη στην αγορά της ιβηρικής.
Η συμφωνία ευθυγραμμίζεται με την στρατηγική της Total να επεκταθεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς ενεργειακοί κολοσσοί βρίσκονται αντιμέτωποι με πιέσεις να μειώσουν την έκθεσή τους στα ορυκτά καύσιμα και να πολλαπλασιάσουν τις δραστηριότητες μειωμένης χρήσης άνθρακα στα χαρτοφυλάκιά τους.
Η Total ανακοίνωσε ξεχωριστά ότι ακυρώνει τη συμφωνία να αγοράσει περιουσιακό στοιχείο της Occidental Petroleum στην Γκάνα.  

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας λόγω Ιαπωνίας και ΗΠΑ - Στο +0,48% ο Nikkei, ο Kospi +0,51%

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα (18/5) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από τα κέρδη που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Wall Street, όσο και από τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ιαπωνίας, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,48% στις 20.133,73 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +1,03% και τις 5.460,50 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,51% στις 1.937,11 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει οριακή άνοδο της τάξεως του +0,09% στις 4.511,63 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονκγ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,46% στις 23.906 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,69% στις 10.740,55 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +0,24% στις 2.875,42 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -0,40% στις 10.921,15 μονάδες.
Νωρίτερα, η Στατιστική Υπηρεσία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε συρρίκωνση του ΑΕΠ της χώρας κατά 0,9% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όταν και είχε σημειωθεί συρρίκνωση κατά 1,8%, γεγονός που σημαίνει ότι η ιαπωνική οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση.
Ωστόσο, η συρρίκνωση του ΑΕΠ αποδείχθηκε μικρότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση κατά 1,1%.
Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το ΑΕΠ της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 3,4% έναντι ετήσιας πτώσης 7,1% και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για συρρίκνωση κατά 4,5%.
Οι ιδιωτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,5%.
Η εγχώρια ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών μείωσε το ΑΕΠ της Ιαπωνίας κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η πτώση της εξωτερικής ζήτησης προκάλεσε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.
«Η απότομη πτώση στην ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις κατοικιών και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες είναι αναπόφευκτες μετά τον Απρίλιο, εξαιτίας της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και της επακόλουθης αίτησης για κλείσιμο των επιχειρήσεων», δήλωσε ο οικονομολόγος του NLI Research Institute, Taro Saito.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Meiji Yasuda Research Institute, Yuichi Kodama, τόνισε ότι «είναι σχεδόν βέβαιο ότι η οικονομία υπέστη μία ακόμα μεγαλύτερη πτώση το τρέχον τρίμηνο», ενώ τόνισε ότι «η Ιαπωνία έχει εισέλθει σε πλήρη ύφεση».
Την περασμένη εβδομάδα, οι αγορές της Wall Street έκλεισαν με ήπια κέρδη, με τον δείκτη Dow Jones να καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,25% στις 23.685,42 μονάδες.
Επιπλέον, ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά +0,39% στις 2.863,70 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στο +0,79% και τις 9.014,56 μονάδες.
Χθες (17/5) ο επικεφαλής της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, δήλωσε ότι η Fed διαθέτει πολλά πυρομχαικά ώστε να αντιμετωπίσει την ύφεση που έχει προκαλέσει το shutdown, εκτιμώντας παράλληλα ότι το δεύτερο τρίμηνο θα αποδειχθεί δύσκολο για την αμερικανική οικονομία.
Ωστόσο, ο ίδιος προβλέπει ότι η ανάκαμψη θα είναι σχετικά γρήγορη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δε θα ήθελε κάποιος να στοιχιματίσει κατά της αμερικανικής οικονομίας».
«Υποθέτοντας ότι δε θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, πιστεύω ότι θα δούμε μία σταθερή ανάκαμψη για το δεύτερο εξάμηνο του έτους», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Federal Reserve.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης