Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η δυσαρέσκεια Πατέλη απέναντι στις διοικήσεις των τραπεζών και η συμμαχία με Στουρνάρα (ΤτΕ) διαμορφώνουν σκηνικό υψηλού ρίσκου

Η δυσαρέσκεια Πατέλη απέναντι στις διοικήσεις των τραπεζών και η συμμαχία με Στουρνάρα (ΤτΕ) διαμορφώνουν σκηνικό υψηλού ρίσκου
Η κυβέρνηση κινδυνεύει να παγιδευτεί πίσω από σχέδια που δήθεν επιλύουν το πρόβλημα αλλά απλά μεταφέρουν την ζημία από τις τράπεζες στον έλληνα φορολογούμενο.
Η δυσαρέσκεια του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος απέναντι στους έλληνες τραπεζίτες επειδή δεν συναινούν στην αθρόα χορήγηση δανείων σε ένα σαθρό σύστημα επιχειρήσεων… δημιουργεί ένα σκηνικό υψηλού ρίσκου εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι παράγοντες του υπουργικού περιβάλλοντος συμπλέουν σε απόψεις με την διοίκηση της ΤτΕ που υιοθετεί προτάσεις για τα προβληματικά δάνεια που θα φορτώσουν ζημίες το κράτος.
Ποια είναι τα δεδομένα;
Ο Αλέξης Πατέλης προϊστάμενος στο οικονομικό γραφείο της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού ως επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη έχει εκφράσει την ενόχληση του για το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν επιταχύνουν στην χορήγηση δανείων και δεν επισπεύδουν την μείωση των προβληματικών δανείων.
Η κυβέρνηση εύλογα θέλει να ασκήσει κοινωνική πολιτική μέσω των τραπεζών αλλά οι τράπεζες μπορεί να διαθέτουν ως μέτοχο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας… ωστόσο δεν είναι όργανα άσκησης κοινωνικής πολιτικής.
Κοινωνική πολιτική ασκεί το κράτος, η κυβέρνηση Trump στις ΗΠΑ αποφάσισε να χορηγεί το αμερικανικό δημόσιο δάνεια από ένα πρόγραμμα 750 δισεκ. χρησιμοποιώντας τις τράπεζες που διαθέτουν τα συστήματα χορήγησης και παρακολούθησης του πιστωτικού κινδύνου.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση με 7 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις, ζητάει από τις τράπεζες να αυξήσουν την πιστωτική επέκταση εν μέσω ενός τεράστιου αποθέματος προβληματικών ανοιγμάτων NPEs 68 με 70 δισεκ. και εν μέσω ανησυχιών ότι θα αυξηθούν τα NPEs κατά 7-8 δισεκ. λόγω του κορωνοιού και της οικονομικής ύφεσης.
ΟΙ τράπεζες μπορεί να διαθέτουν ρευστότητα επαρκέστατη αλλά δεν διαθέτουν επαρκεί κεφάλαια, με όρους κεφαλαιακής επάρκειας μπορεί να εμφανίζονται φαινομενικά χωρίς πρόβλημα αλλά στην πράξη υπάρχει σοβαρό ζήτημα…
Με 28 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 16,2 δισεκ. DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, 68 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα που δυνητικά θα φθάσουν στα 76 δισεκ. οι τράπεζες στην Ελλάδα βρίσκονται σε καθεστώς σκληρής ομηρείας.
Δεν μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να χρησιμοποιήσει τις τράπεζες κατά το δοκούν αγνοώντας την τρέχουσα δύσκολη χρηματοοικονομική τους κατάσταση.
Την ίδια στιγμή μέλη της κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένου του Α. Πατέλη εμφανίζονται να διάκεινται θετικά στα σχέδια της ΤτΕ για την δημιουργία μιας bad bank.
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας πιθανότατα χρησιμοποιώντας τον άνθρωπο για όλες τις αποστολές Σπύρο Παντελιά τον Διευθυντή Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εντός 2-3 εβδομάδων θα ανακοινώσει την πρόταση για την τύπου bad bank καθώς τα σχέδια έχουν αλλάξει πολλές φορές.
Μετά την απόρριψη της πρότασης για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ DGComp, είναι πιθανό και η πρόταση της bad bank να πέσει στο κενό καθώς η Commission είναι αρνητική σε τέτοιου είδους λύσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προσέξει να μην παρασυρθεί από σχέδια τα οποία στο τέλος θα της φορτώσουν τα προβλήματα.
Η ΤτΕ προτείνει μια bad bank που θα λειτουργήσει παράλληλα με το σχέδιο Ηρακλής αλλά στην πράξη το διακύβευμα είναι ότι θα φορτώσει με ζημία το κράτος, οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια και θα σχηματιστεί ένα τοξικό εργαλείο ελέγχου των NPEs κατά τα πρότυπα του πλήρως αποτυχημένου project PQH που υπάγεται και ελέγχεται από την ΤτΕ και στην πράξη έχει αποτύχει.
Η ΤτΕ ελέγχει την PQH που αποτελεί το άθροισμα των παλαιών bad bank τύπου Αγροτικής, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ.α.
Οι αποδόσεις αυτού του σχήματος εσχάτως είναι επιεικώς τραγικές.
Ποιος θα ελέγξει μια bad bank όπου δυνητικά θα μπορούσαν να ενταχθούν ετερόκλητα δάνεια από διαφορετικές τράπεζες, με διαφορετικές πολιτικές προβλέψεων και διαφορετικά coverage ratio, διαφορετικά ύψη αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης κ.α.
Η κυβέρνηση κινδυνεύει να παγιδευτεί πίσω από σχέδια που δήθεν επιλύουν το πρόβλημα αλλά απλά μεταφέρουν την ζημία από τις τράπεζες στον έλληνα φορολογούμενο.
Η κυβέρνηση επίσης πρέπει να διερευνήσει εάν τέτοιες προτάσεις όπως bad bank μπορούν να εγκριθούν από την DGComp γιατί οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα απορριφθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης