Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Κορωνοϊός και μόχλευση οξύνουν τον πιστωτικό κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

DBRS: Κορωνοϊός και μόχλευση οξύνουν τον πιστωτικό κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Τα μοχλευμένα δάνεια και οι συναλλαγές μεταφοράς πιστωτικού κινδύνου ανησυχούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Ο κορωνοϊός και τα μοχλευμένα δάνεια οξύνουν τόσο τον πιστωτικό κίνδυνο όσο και τον κίνδυνο ρευστότητας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με ανάλυση του καναδικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar.
Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλωνόταν, ήταν μοιραίο να επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία.
Στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες έλαβαν έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσουν κατά το δυνατόν τις επιπτώσεις της νόσου.
Αυτά τα μέτρα είχαν να κάνουν με τη διενέργεια μεταβιβαστικών πληρωμών, με φορολογικές ελαφρύνσεις ή με την επιβολή μορατόριουμ σε ό,τι αφορά τις δόσεις δανείων κ.λπ.
Σε κάθε περίπτωση, το πρωτόγνωρο υφεσιακό σοκ που υπέστη η ευρωπαϊκή οικονομία λόγω του Covid-19 είχε αποτέλεσμα σειρά συνεπειών που είναι δύσκολο, επί του παρόντος, να προσδιοριστούν.
Ως εκ τούτου, είναι εξίσου δύσκολο να προβλέψουμε τον αντίκτυπο στις μεταβλητές που επηρεάζουν την ποιότητα της πίστωσης, επισημαίνουν οι αναλυτές της DBRS Morningstar.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης, υπό την προϋπόθεση πως τα περιοριστικά μέτρα ανά τον κόσμο θα χαλαρώσουν το β’ τρίμηνο, το γ’ τρίμηνο θα σημειωθεί σταδιακή ανάκαμψη (σχήματος U).
Αυτό το σενάριο λαμβάνει υπόψη ότι το τρέχον έτος το ΑΕΠ στην Ευρώπη θα συρρικνωθεί και ότι ανεργία θα αυξηθεί.
Ωστόσο, η απασχόληση μέχρι το τέλος του 2020 σταδιακά θα ανακάμψει.
Ιδιαίτερα εκτεθειμένοι, λόγω του κορωνοϊού, είναι τόσο οι δανειολήπτες όσο και οι τράπεζες.
Ειδικότερα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους τους, σύμφωνα με τους αναλυτές της DBRS, οι οποίοι κάνουν ιδιαίτερη μνεία στα CLOs και τις σύνθετες συναλλαγές μεταφοράς πιστωτικού κινδύνου.
Σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τους δανειολήπτες, πολλές κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη αλλά τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη ανακοινώσει διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά τις πληρωμές.
Παρά τις καλές προθέσεις, όμως, για την προσωρινή ανακούφιση των δανειοληπτών, τα μέτρα που έχουν ληφθεί ενδέχεται να επηρεάσουν δυσμενώς τις ταμειακές ροές που σχετίζονται με τα CLOs μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ως εκ τούτου, ένας άμεσος κίνδυνος είναι η έλλειψη ρευστότητας.
O κορωνοϊός έπληξε κάθε πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας, επιτείνοντας, ταυτόχρονα, τον πιστωτικό κίνδυνο.
Τα lockdowns και τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα χτύπησαν με σφοδρότητα την εστίαση και τη φιλοξενία –τομείς οι οποίοι σχετίζονται κυρίως με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ενέργεια και τα διαρκή αγαθά.
Image
Τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών της Νότιας Ευρώπης, ως εκ τούτου, είναι περισσότερα εκτεθειμένα, αφού αφορούν δραστηριότητες όπως τουρισμός, η εστίαση και η φιλοξενία.
Πιο συγκεκριμένα, τα ισπανικά και ιταλικά χαρτοφυλάκια με CLOs μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν κατά 31% και 24%, αντίστοιχα, έκθεση σε τομείς υψηλού κινδύνου.
Στον αντίποδα, τα γερμανικά και ιταλικά χαρτοφυλάκια με CLOs μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν κατά 20% και 16%, αντίστοιχα, έκθεση σε τομείς υψηλού κινδύνου.
Ιδιαίτερος κίνδυνος ρευστότητας δεν διαπιστώνεται στις σύνθετες συναλλαγές μεταφοράς πιστωτικού κινδύνου, σύμφωνα με την DBRS Morningstar.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης