Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank, BofA: Bear market, ψευδές ράλι και… πόνο βλέπουν οι fund managers

Deutsche Bank, BofA: Bear market, ψευδές ράλι και… πόνο βλέπουν οι fund managers
Βear market rally και αργή ανάκαμψη διαπιστώνουν οι traders, σύμφωνα με τις Deutsche Bank και Bank of America
Bear market, ψευδές ράλι και… πόνο βλέπουν οι fund managers, σύμφωνα με έρευνες των Deutsche Bank και Bank of America.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Deutsche Bank, η πλειονότητα των διαχειριστών κεφαλαίων «βλέπει» ότι ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, ο S&P 500, θα πέσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα, με χρονικό ορόσημο τα τέλη Αυγούστου.
Επίσης, το 53% των διαχειριστών κεφαλαίων που ερωτήθηκαν επιμένει πως θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού, είτε το φθινόπωρο είτε τον χειμώνα.
Στις 19 Μαΐου, η Bank of America δημοσίευσε, επίσης, έρευνα-δημοσκόπηση.
Περίπου 200 fund managers, που διαχειρίζονται assets 651 δισ. δολαρίων, επιβεβαίωσαν τα συμπεράσματα της Deutsche Bank.
Η συντριπτική πλειονότητα επιμένει ότι η αγορά είναι bearish και ότι ανεβαίνει λόγω της χειραγώγησής της από τη Fed.
Μάλιστα, από τους ερωτηθέντες, 10% αναμένουν ανάκαμψη τύπου V, 25% θεωρούν ότι θα υπάρξει νέα bull market, ενώ 75% θεωρούν ότι θα υπάρξει ανάκαμψη αλλά αυτή θα είναι είτε σχήματος U είτε τύπου W.
Tην ίδια στιγμή, επισημαίνεται από το 68% πως το τρέχον είναι bear market rally.
Παρά την έντονη απαισιοδοξία, οι επενδυτές τοποθετήθηκαν σε risk assets, με τα επίπεδα μετρητών να πέφτουν στο 5,7%, από 5,9%, αν και πολύ πάνω από τον μέσο όρο 10 ετών του 4,7% (ως υπενθύμιση, ο BofA Bull & Bear Indictor παραμένει καρφωμένος στο 0, δηλαδή οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι υπερβολικά bearish).
Στο πλαίσιο της σταδιακής ανάκαμψης τύπου U, τα 2/3 των ερωτηθέντων απάντησαν ότι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στη μετα-κορωνοϊό εποχή είναι η διάρθρωση των εφοδιαστικών αλυσίδων, ο προστατευτισμός (44%) και η υψηλότερη φορολόγηση (42%).
Όπως συνήθως, οι ερωτηθέντες διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες εταιρείες είναι παχύσαρκα τέρατα χρέους, με το 73% να λέει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιούν ταμειακές ροές για να μειώσουν το χρέος, το 15% να δηλώνει πως χρειάζονται περισσότερες αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ μόνο το 7% δήλωσε ότι τα μερίσματα πρέπει να αυξηθούν.
Τίποτε από αυτά, βέβαια, δεν θα συμβεί ποτέ.
Αντ' αυτού, οι μετοχές των εταιρειών θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Fed, που τροφοδοτούν μια μεγάλη φούσκα χρέους.
Και ενώ οι περισσότεροι ερωτηθέντες είναι bearish, είναι πολύ πιο bearish στην Ευρώπη.
Ως αποτέλεσμα, η διαφορά με τις ΗΠΑ (24% overweight) έναντι της Ευρώπης (17% underweight) είναι η υψηλότερη από το 2012.
Τούτου λεχθέντος, όπως σημειώνεται, η συντριπτική πλειονότητα είναι bearish, με τα ομόλογα να αποτελούν το κέντρο του ενδιαφέροντος, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2009.
Επίσης, οι επενδυτές «σορτάρουν» τις αναδυόμενες αγορές για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2018.
Παρ’ όλα αυτά, όταν ετέθη η ερώτηση πού επενδύουν πιο συχνά, το 60% αναφέρθηκε στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου.
Με άλλα λόγια, όλοι είναι πεπεισμένοι ότι είναι ο πιο υπερτιμημένος τομέας στην ιστορία των αξιών.
Αυτό είναι ένα παράδοξο.
Ένα ακόμη μεγαλύτερο είναι ότι κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κρίσης υγείας στη σύγχρονη ιστορία και της μεγαλύτερης οικονομικής κατάθλιψης εδώ και δεκαετίες όλοι σπεύδουν να αποκτήσουν μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με την τεχνολογία.
Παρά λοιπόν την απαισιοδοξία, είναι το trading στη Wall Street διαγράφει ανοδική πορεία (SPX>3020, RTY>1500, HY spreads<650bps).
Τέλος, από ό,τι φαίνεται, ο κίνδυνος μεταφέρθηκε για το επόμενο… lockdown, με το 52% των ερωτηθέντων να θεωρούν ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων τον μεγαλύτερό τους φόβο.









www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης