Τα άλλα… κόλπα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Τα άλλα… κόλπα της Εθνικής Ασφαλιστικής
Η προσπάθεια ακύρωσης παλιών συμβολαίων με πρακτικές ριχτάδικου
Νέα ήθη φαίνεται πως έχει αποφασίσει να εισάγει τους τελευταίους μήνες η Εθνική Ασφαλιστική.
Και τα ήθη αυτά είναι εξελιγμένα στις περιπτώσεις των παλιών συμβολαίων που συνοδεύονται από επενδυτικά προγράμματα και έχουν απεριόριστες καλύψεις περίθαλψης. 
Ειδικότερα στα τέλη της περασμένης χρονιάς η Εθνική Ασφαλιστική επιχείρησε να «σπάσει» τα συμβόλαια δια της πλαγίας αποστέλλοντας σε ασφαλισμένους «δελεαστικές» προτάσεις πρόωρης αποπληρωμής του εφάπαξ ποσού των επενδυτικών προγραμμάτων.
Συγκεκριμένα στις προτάσεις αυτές η Εθνική έδινε premium σε σχέση με την τρέχουσα αξία του επενδυτικού προγράμματος.
Βέβαια το premium ήταν ελάχιστο αν κάποιος αναλογιστεί ότι το ποσό ήταν κάτω του 50% του εγγυημένου ποσού που πληρώνεται στη λήξη του προγράμματος και μάλιστα για συμβόλαια που λήγουν το πολύ σε 10 έτη και κατά μέσο όρο στην επόμενη πενταετία.
Η Εθνική φυσικά πόνταρε στην οικονομική κρίση ώστε δίνοντας άμεσα ένα ποσό να ξεφορτωθεί και την υποχρέωση αλλά και να σπάσει τους όρους απεριόριστης κάλυψης του προγράμματος υγείας που συνδέεται με το επενδυτικό.
Η προσπάθεια αυτή όμως φαίνεται ότι δεν είχε τα προσδοκώμενα για την Εθνική αποτέλεσμα καθώς οι ασφαλισμένοι που τσίμπησαν στο δόλωμα ήταν ελάχιστοι.
Όμως στην Εθνική Ασφαλιστική είναι επίμονοι και βρήκαν ευκαιρία και εν μέσω κρίσης κορωνοιού να εξελίξουν τα κόλπα για να απαλλαγούν από τα ενοχλητικά παλαιά συμβόλαια.
Έτσι το Μάρτιο σταμάτησαν να αποστέλλουν SMS ενημέρωσης για την ανανέωση των ασφαλιστηρίων ζωής ενώ πολλά συμβόλαια δεν έφτασαν εγκαίρως στον προορισμό τους, δεν πληρώθηκαν και ακυρώθηκαν προς μεγάλη έκπληξη της ΕΤΕ.
Όπως δεν έφτασαν και οι συστημένες ειδοποιήσεις που υποχρεούται η εταιρία να αποστέλλει με παροχή μηνιαίας προθεσμίας πριν διακόψει ένα συμβόλαιο.
Πέραν αυτού τα κόλπα συνεχίζονται και η Εθνική Ασφαλιστική αποστέλει επιστολές αύξησης των ασφαλίστρων κατά 5,5% σε συμβόλαια που δεν επιτρέπεται ρητά να αυξάνονται κατά τέτοιο ποσοστό λόγω των όρων που έχουν συνομολογηθεί.
Η αύξηση αυτή γίνεται σε μια περίοδο αποπληθωρισμού και αρνητικών επιτοκίων γεγονός που καθιστά την πραγματική αύξηση ακόμα υψηλότερη.
Και όλα αυτά με το σαθρό επιχείρημα της αύξησης του μέσου κόστους νοσηλείας, χωρίς να ντρέπεται. (Δείτε φωτο)
Βέβαια το ερώτημα είναι τι κάνουν οι αρμόδιες αρχές προστασίας του Καταναλωτή.
Ελέγχουν τις εταιρίες και αν ναι εκτός από τα πρόστιμα πως διορθώνουν τις καταχρηστικές πρακτικές που ευτελίζουν το θεσμό ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα σε μια περίοδο που γίνεται συζήτηση για τρίτο πυλώνα.
Είναι δυνατόν η Εθνική Ασφαλιστική να λειτουργεί έναντι των ασφαλισμένων της ως ριχτάδικο;
Πέραν αυτού όμως το ερώτημα είναι αν η πρακτική αυτή της Εθνικής Ασφαλιστικής σχετίζεται με ανεπαρκή αντασφάλιση στα συγκεκριμένα συμβόλαια και αν τελικά τα κέρδη που εμφανίζει η διοίκηση του κυρίου Κωνσταντά δεν είναι τα πραγματικά.
Image
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
 
www.bankingnews.gr

Νίκος Καρούτζος

BREAKING NEWS