Τελευταία Νέα
Διεθνή

Euractiv: Δύσκολη εξίσωση οι όροι που θα συνοδεύουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

tags :
Euractiv: Δύσκολη εξίσωση οι όροι που θα συνοδεύουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης
Όλα τα χρήματα της ΕΕ συνοδεύονται από «όρους», εξήγησε ένας διπλωμάτης της ΕΕ
Το άνευ προηγουμένου πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ για ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19, θα εφαρμοστεί με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν την έκτακτη συνθήκη αυτής της κρίσης και τους ευρωπαϊκούς στόχους, ανέφεραν ευρωβουλευτές και διπλωμάτες στο Euractiv.
Όλα τα χρήματα της ΕΕ συνοδεύονται από «όρους», εξήγησε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
Ο λόγος είναι απλός: εάν ξοδεύετε τα χρήματα όλων, πρέπει να ισχύουν οι όροι.
Μόλις τα κράτη μέλη γνωρίζουν το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους, το μεγάλο ερώτημα θα είναι ποιοι όροι απαιτούνται σε αντάλλαγμα για το μεγαλύτερο δημοσιονομικό πακέτο που έχει υιοθετηθεί ποτέ στην ιστορία της ΕΕ.
Σύμφωνα με το Euractiv, αυτό το ερώτημα είναι βασικό για τρεις λόγους:
Πρώτον, όπως έχει δείξει η συζήτηση για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, οι προϋποθέσεις παραμένουν ένα «βαρύ χάπι» για ορισμένα κράτη μέλη.
Οτιδήποτε μοιάζει με προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις φέρνει πίσω τις οδυνηρές αναμνήσεις των προγραμμάτων διάσωσης από την προηγούμενη κρίση.
Δεύτερον, εάν το επικείμενο conditionality προϋποθέτει την ταχεία εξισορρόπηση των εθνικών προϋπολογισμών μετά την αύξηση των δαπανών για να ξεπεραστεί η ύφεση, η Ευρώπη θα διαπράξει τα ίδια λάθη της προηγούμενης κρίσης.
Η υπερβολική λιτότητα μετά τη Μεγάλη Ύφεση προκάλεσε μια αυτο-προκαλούμενη ύφεση το 2012.
Τρίτον, οι προϋποθέσεις θα μπορούσαν να είναι πιο αυστηρές εάν τα κεφάλαια διοχετεύονται μέσω επιχορηγήσεων αντί δανείων, όπως έπραξε η Επιτροπή με το νέο της εργαλείο, το SURE, απαλλαγμένο από οποιεσδήποτε απαιτήσεις.
Οι χώρες που αντιστέκονται στις δημοσιονομικές μεταφορές, όπως η Ολλανδία και η Αυστρία, έχουν εκφράσει ήδη τις αντιρρήσεις τους, τονίζοντας ότι η παροχή στήριξης θα πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρούς όρους.
Για αυτό τον λόγο, η Γαλλία και η Γερμανία συμπεριέλαβαν στην πρότασή τους μία αναφορά στο conditionality, η οποία ωστόσο είναι ασαφής.
Σύμφωνα με το Euractiv, η διατύπωση είναι αρκετά αόριστη για να μην τρομάξει όσους χρειάζονται τα κεφάλαια, αλλά θα μπορούσε να δείξει τον δρόμο σε εκείνους που επιμένουν σε αυστηρούς όρους.
Η υποστήριξη της ανάκαμψης «θα βασιστεί σε μια σαφή δέσμευση των κρατών μελών να ακολουθήσουν υγιείς οικονομικές πολιτικές και μια φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων», αναφέρει η γαλλογερμανική πρόταση.
Η Κομισιόν θα παρουσιάσει την πρότασή της την ερχόμενη εβδομάδα, η οποία θα περιέχει ένα συνδυασμό επιχορηγήσεων και δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης