Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιφυλακτικότητα στις αγορές, στήριξη από εταιρικά αποτελέσματα - Στο +0,3% ο DAX - Τα futures της Wall έως +1,2%

Επιφυλακτικότητα στις αγορές, στήριξη από εταιρικά αποτελέσματα - Στο +0,3% ο DAX - Τα futures της Wall έως +1,2%
Στο ταμπλό, οι μετοχές των τραπεζών, των τηλεπικοινωνιών και των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση
(upd) Επιφυλακτικοί είναι οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές, με την αισιοδοξία για την ανάπτυξη εμβολίου να ξεθωριάζει, ωστόσο οι δείκτες στην Ευρώπη καταγράφουν ήπια άνοδο, λαμβάνοντας στήριξη από μία σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων.
Η προσοχή στρέφεται εκ νέου στην οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει το lockdown στην παγκόσμια οικονομία, με την κατάρρευση της ζήτησης και την άνοδο της ανεργίας να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, η εξίσωση για τους όρους που θα συνοδεύουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, αποδεικνύεται δύσκολη, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις στις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας, οι οποίες έχουν δεχθεί και το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία. 
Τα futures της Wall Street ενισχύονται έως +1,3%, προοιωνίζοντας ανάκαμψη μετά τις χθεσινές απώλειες, βρίσκοντας στήριξη στα θετικά αποτελέσματα εταιρειών όπως η Lowe's και η Target.
Προσυνεδριακά η μετοχή της Moderna υποχωρεί 4,5%, καθώς αμφισβητείται η αξιοπιστία των στοιχείων που ανακοίνωσε για τη δοκιμή του εμβολίου κατά της νόσου Covid - 19.

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 31 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 0,3% στις 11.115 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται 0,4% στις 6.026 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,12% στις 4.452 μονάδες.
Ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο καταγράφει απώλειες 0,3% στις 16.979 μονάδες.
Στις 6.628 μονάδες με πτώση 0,14% διαπραγματεύεται ο IBEX 35 στη Μαδρίτη.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των τραπεζών, των τηλεπικοινωνιών και των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση.
Οι δείκτες στη Wall Street σημείωσαν χθες πτώση άνω του 1% ύστερα από δημοσίευμα που αμφισβήτησε την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων των δοκιμών που έγιναν για το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Moderna, τα οποία η εταιρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα.

Βρετανία: Δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο για πρώτη φορά στην ιστορία της

Mε αρνητικό επιτόκιο για πρώτη φορά στην ιστορία της δανείστηκε η Βρετανία, με την κυβέρνηση επί της ουσίας να πληρώνεται για να δανειστεί.
Η απόδοση του ομολόγου λήξης Ιουλίου του 2023, διαμορφώθηκε στο -0,003%.
Πλέον η Βρετανία ανήκει στο κλαμπ των χωρών που δανείζονται με αρνητικά επιτόκια, μαζί με την Ιαπωνία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα αρνητικά επιτόκια αντανακλούν την προοπτικής μίας βαθιάς παγκόσμιας ύφεσης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις κεντρικές τράπεζες να προχωρούν σε μεγάλης κλίμακας αγορές κρατικών ομολόγων, σημειώνει το Reuters.
H Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,1% τον Μάρτιο και ξεκίνησε αγορές ομολόγων ύψους 200 δισ. στερλινών, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία.
Έκτοτε, η ζήτηση για βρετανικό χρέος είναι υψηλή, γεγονός που προκάλεσε ανακούφιση στη βρετανική κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε εκδόσεις χρέους πολλών δισ. το 2020, λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία.
Μάλιστα, πολλοί αξιωματούχοι της BoE εξετάζουν το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων, επιλογή στην οποία είχε αντισταθεί ο πρώην διοικητής Mark Carney.
Ωστόσο, ο Kit Juckes, στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, δεν θεωρεί καλή ιδέα τα αρνητικά επιτόκια, καθώς εκτιμά ότι θα οδηγήσουν χαμηλότερα τη στερλίνα. γεγονός που θα καταστήσει ακόμη δυσκολότερη την ποσοτική χαλάρωση.

Rolls - Royce: Προς απόλυση 9.000 εργαζομένων - Πλήγμα για τη βρετανική οικονομία

Στην περικοπή τουλάχιστον 9.000 θέσεων εργασίας ή πάνω από το ένα έκτο του εργατικού της δυναμικού, σχεδιάζει να προχωρήσει η Rolls - Royce, σε ένα ακόμα πλήγμα για τη βρετανική οικονομία και τη βιομηχανία της αεροπορίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η εταιρία, που κατασκευάζει κινητήρες για αεροσκάφη όπως το Boeing 787 και το Airbus 350, ανακοίνωσε σήμερα ότι μπορεί επίσης να κλείσει εργοστάσια, καθώς συρρικνώνεται προκειμένου να προσαρμοστεί στη μικρότερη αγορά που αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί λόγω της κρίσης.
Οι αεροπορικές εταιρίες και οι προμηθευτές τους είναι μεταξύ των εταιριών που έχουν πληγεί περισσότερο από το lockdown που επιβλήθηκε, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού, με τα επιβατικά ταξίδια να ‘παραλύουν’.
«Πρέπει να μειώσουμε την βάση κόστους μας και να προσαρμοστούμε σε έναν νέο κόσμο, με τη δυναμικότητα να συμβαδίζει με την αναμενόμενη ζήτηση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rolls-Royce Warren Ist σε δημοσιογράφους, παρουσιάζοντας το μεγαλύτερο κύμα μειώσεων που έχει κάνει η εταιρία από την ιδιωτικοποίησή της το 1987.
Οι 9.000 θέσεις εργασίας από τους 52.000 εργαζομένους της σε όλον τον κόσμο θα αφορούν κυρίως τον μη στρατιωτικό αεροδιαστημικό της κλάδο.
Η εταιρία ανέφερε ότι στόχος είναι να εξοικονομήσει ετησίως 1,3 δισ. στερλίνες, με τα 700 εκατ. περίπου να προέρχονται από τις απολύσεις και τα υπόλοιπα από άλλα μέτρα, που μπορεί να περιλαμβάνουν και το κλείσιμο εργοστασίων, ενώ ξεκινούν οι σχετικές διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (20/5) οι αγορές της Ασίας, μετά τις απώλειες που σημειώθηκαν την προηγούμενη συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για μία μακρά οικονομική ανάκαμψη στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,79% στις 20.595,15 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +0,24% και τις 5.573 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +0,46% στις 1.989,64 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,44% στις 10.907,80 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,15% στις 23.350,50 μονάδες, ενώ παρόμοιες είναι οι απώλειες και για τον δείκτη IDX Composite στην Ινδονησία, και συγκεκριμένα στο -0,15% και τις 4.541,95 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,51% στις 2.883,74 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component κατέγραψε πτώση της τάξεως του -0,94% στις 10.948,96 μονάδες.
Στις ΗΠΑ, οι αγορές έκλεισαν με απώλειες, μετά το ράλι της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά -1,59% στις 23.206,86 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση της τάξεως του -1,05% στις 2.922,94 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq Composite υποχώρησε κατά -0,54% στις 9.185,10 μονάδες.
«Οι ασιατικές αφορές φαίνονται ικανοποιημένες με το να διαπραγματεύονται σε μέτρια αρνητικό εύρος σήμερα, καθώς οι επενδυτές κατοχύρωσαν κλέρδη μετά το πρόσφατο ισχυρό ράλι, αναμένοντας περαιτέρω κατευθύνσεις από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει σε σημείωμά του ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της Oanda, Jeffrey Halley.
Χθες (19/5) το Κέντρο Μελετών Κινδύνου του Judge Business School στο Πανεπιστήμιο του Cambridge προέβλεψε ότι οι απώλειες για την παγκόσμια οικονομία για τα επόμενα πέντε χρόνια ενδέχεται να φράσουν ακόμα και τα 82 τρισ. δολ. λόγω της πανδημίας.
Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αποφάσινσε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό τις επιτόκιο, καθώς η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε διαδικασία ανάκαμψης μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρσε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανείσμού σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 3,85%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παράλληλα, το βασικό επιτόκιο διανεισμού πέντε ετών παρέμεινε επίσης αμετάβλητο στο 4,65% μετά τη μείωση κατά 10 μονάδες βάσης τον προηγούμενο μήνα.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό μεσοπρόθεσμο επιτόκιο, στα 2,95% παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υπάρξει νέα μείωση.
«Τα επιτόκια δανεισμού διατηρήθηκαν αμετάβλητα παρά τη διαγραφή της περιγραφής για μία συνετή στάση νομισματικής πολιτικής, η οποία δημιούργησε προσδοκίες στην αγορά ότι θα υπάρξει επιθετική χαλάρωση», δήλωσε η οικονομολόγος της ING, Iris Pang.
Ωστόσο, η ίδια αναμένει ότι η Λαϊκή Τράπεζα θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων κατά τις επόμενες δύο συνεδριάσεις, όταν εκγριθεί η έκθεση εργα΄σιας από την κυβέρνηση της χώρας.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, οι βασικές βιομηχανικές παραγγελίες στην Ιαπωνία υποχώρησαν κατά -0,4% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο του 2020, με την πτώση ωστόσο να αποδεικνύεται μικρότερη σε σχέση με το -0,7% που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι βασικές παραγγελίες υποχώρησαν κατά -0,7% έναντι ετήσιας πτώσης -2,3% τον Φεβρουάριο, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -9,5%.
Για το σύνολο του πρώτου τριμήνου του 2020, οι βασικές βιομηχανικές παραγγελίες κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -0,7% σε τριμηνιαία βάση, ενώ η αντίστοιχη ετήσια πτώση διαμορφώθηκε στο -1%.
Επιπλέον, οι παραγγελίες του μεταποιητικού κλάδου ενισχύθηκαν κατά +1,8% σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -3,4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης