Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην αντεπίθεση περνούν Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία - Ετοιμάζουν αντιπρόταση στο γαλλογερμανικό Ταμείο Ανάκαμψης με 80% δάνεια

Στην αντεπίθεση περνούν Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία - Ετοιμάζουν αντιπρόταση στο γαλλογερμανικό Ταμείο Ανάκαμψης με 80% δάνεια
Εντός της ημέρας (20/5/2020), η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία θα παρουσιάσουν τη δική τους πρόταση για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης
Στην αντεπίθεση περνούν οι τέσσερις χώρες που τάσσονται κατά της γαλλογερμανικής πρότασης για το Ταμείο Ανάκαμψης, ετοιμάζοντας μάλιστα τη δική τους αντιπρόταση.
Πρόκειται για την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία που εντός της ημέρας (20/5/2020) αναμένεται να παρουσιάσουν το δικό τους σχέδιο για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης.
Σημειώνεται πως την πληροφορία μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Η γαλλογερμανική πρόταση αφορά τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το «ταμείο ανάκαμψης» θα μπορούσε να προσφέρει χρήματα στις χώρες και τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κορωναϊού και τα χρήματα θα διανεμηθούν αναλογικά, με τις χώρες και τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο να λαμβάνουν και τα μεγαλύτερα ποσά.
Στον αντίποδα, οι χώρες που θα λάβουν αυτά τα κεφάλαια δεν χρειαστεί να τα επιστρέψουν στην ΕΕ και οι τίτλοι θα χρηματοδοτούνται συλλογικά.
Αυτό σημαίνει ότι οι πλουσιότερες χώρες, όπως η Γερμανία, καθώς και οι τέσσερις επικριτές του σχεδίου, θα χρηματοδοτούν τις φτωχότερες χώρες.
Ωστόσο, για την υλοποίηση της γαλλογερμανικής πρότασης απαιτείται η ομόφωνη έγκριση και από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένου ότι Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεση τους.
«Πρέπει να πείσουμε τα άλλα κράτη-μέλη, τέσσερα συγκεκριμένα: Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία.
Η αλήθεια είναι ότι αυτό θα είναι δύσκολο» δήλωσε χθες (19/5/2020) ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire.
Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος, Sebastian Kurz, τάχθηκε κατά της γαλλογερμανικής πρότασης επισημαίνοντας πως και οι τέσσερις χώρες παραμένουν αντίθετες σε κάθε άμεση βοήθεια.
Image
Επιφυλάξεις εκφράζουν και οι ανατολικές χώρες-μέλη της ΕΕ.
Ειδικότερα, εκφράζουν ανησυχίες για το εάν οι επιδοτήσεις τους θα φτάσουν πραγματικά στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.
Μετά από βιντεοδιάσκεψη χθες μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, και των μελών του λεγόμενου Visegrad Four (Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχική Δημοκρατία και Ουγγαρία) ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrej Babis δήλωσε ότι είχε ακόμα «πολλές ερωτήσεις» σχετικά με την πρόταση.
Η Βαρσοβία ανέφερε ότι είχε σοβαρές αμφιβολίες και ότι χρειάζονται περισσότερες συζητήσεις.
Την ίδια τιγμή, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki, πιστεύει ότι η πρόταση είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ωστόσο, τονίζεται ότι χρειάζονται περισσότερες διαπραγματεύσεις για να διευθετηθεί το ζήτημα του πώς θα κατανεμηθούν τα κεφάλαια μεταξύ των χωρών, δήλωσε ο αξιωματούχος.

H πρόταση Merkel - Macron

Αντιμέτωπη με την οικονομική καταστροφή και την απειλή του κορωνοϊού που θέτει εν αμφιβόλω τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel άφησε πίσω της την επί δεκαετίες «γερμανική οικονομική ορθοδοξία» και συμφώνησε να υποστηρίξει την ιδέα του συλλογικού ευρωπαϊκού χρέους για να βοηθήσει τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.
Εάν τα άλλα κράτη μέλη συμφωνήσουν στο σχέδιο, θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την ενοποίηση της Ευρώπης και ένα σημάδι ότι η πανδημία θα μπορούσε πραγματικά να φέρει την Ένωση πιο κοντά.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Merkel, στις 18 Μαΐου 2020, συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron να δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ.
Ωστόσο ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 1 τρισεκ. ευρώ αλλά συμφώνησαν στα 500 δισεκ. για το 2020 και θα αξιολογηθούν τα δεδομένα για το 2021
Η αποπληρωμή του θα είναι υπό την ευθύνη ολόκληρης της Ένωσης, όπως ανακοίνωσαν, αλλά θα ωφελούσε κυρίως τον φτωχότερο νότο, ο οποίος έχει πληγεί περισσότερο από τον κορωνοιό.
Τα ομόλογα των χωρών της Νοτίου Ευρώπης ανακάμπτουν οι τιμές ενισχύονται οι αποδόσεις υποχωρούν ωστόσο υπάρχουν πολλά κενά στην οικονομική πρόταση της Γερμανίας και Γαλλίας.
Τα 500 δισεκ. πιθανότατα θα δοθούν με τον μηχανισμό 2% του ΑΕΠ όπως και με τα δάνεια του ESM που αυτό σημαίνει ότι για την Γερμανία αντιστοιχούν περίπου 72 δισεκ. με βάση το ΑΕΠ 3,6 τρισεκ. του 2019, στην Γαλλία αντιστοιχούν 50 δισεκ. με ΑΕΠ 2,5 τρισεκ. στην Ιταλία αντιστοιχούν 36 δισεκ. με 1,8 τρισεκ. ΑΕΠ και στην Ελλάδα με ΑΕΠ 188 δισεκ. αντιστοιχούν 3,8 δισεκ. ευρώ.

Reuters: Αυτά τα στοιχεία του σχεδίου Μerkel - Macron θα περιλαμβάνει η πρόταση της Κομισιόν

Τα στοιχεία του σχεδίου Μerkel - Macron που θα περιλαμβάνει η πρόταση της Κομισιόν αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Η Γαλλία και η Γερμανία πρότειναν τη δημιουργία ενός Ταμείου, ύψους μισού τρισ. ευρώ, το οποίο θα παρέχει επιχορηγήσεις σε περιοχές και οικονομικούς κλάδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό, για να τους βοηθήσει να ανακάμψουν χωρίς να αναλάβουν ένα βουνό νέου χρέους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η πρόταση αυτή δεν σημαίνει ότι θα γίνει πλήρως αποδεκτή από την ΕΕ, αλλά τα βασικά στοιχεία της πιθανότατα θα προχωρήσουν.
Το Reuters αναφέρει τα βασικά σημεία της πρότασης, τα οποία θα χρησιμοποιήσει πιθανόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν παρουσιάσει το δικό της σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης στις 27 Μαΐου.
Το Παρίσι και το Βερολίνο θέλουν το ταμείο των 500 δισ. ευρώ να έχει μία σαφή καταληκτική ημερομηνία, εντός της οποίας θα μπορεί να γίνει προσφυγή σε αυτό.
Θα υπάρξει δανεισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την αγορά, χρησιμοποιώντας το αξιόχρεό της ΑΑΑ για να λάβει το χαμηλότερο επιτόκιο, πιθανόν κοντά στο μηδέν.
Η Επιτροπή θα διοχετεύσει τα χρήματα μέσω του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ που αφορά την περίοδο 2021-2027, εμπροσθοβαρώς κατά την πρώτη πενταετία, κυρίως για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις κατά τη μετάβαση της ΕΕ σε μία «πράσινη» και ψηφιακή οικονομία και για έρευνα και τεχνολογία.
Επειδή η Κομισιόν θα δανειστεί τα χρήματα, θα πρέπει να τα αποπληρώσει. Αυτά τα χρήματα (για την αποπληρωμή του δανεισμού) θα προέλθουν από μελλοντικούς πολυετείς προϋπολογισμούς της ΕΕ, μετά το 2027.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι μελλοντικοί προϋπολογισμοί θα έχουν πρόσθετα έσοδα από υψηλότερες εθνικές εισφορές ή από νέους φόρους που θα επιβληθούν από τις κυβερνήσεις και θα εκχωρηθούν στην ΕΕ ή από έναν συνδυασμό των παραπάνω.
Οι επιχορηγήσεις απαιτούν «μία σαφή δέσμευση των κρατών – μελών να ακολουθούν υγιείς οικονομικές πολιτικές και μία φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα».
Το γαλλογερμανικό έγγραφο σημειώνει ότι οι δύο χώρες θέλουν να καθιερώσουν ένα ελάχιστο πραγματικό επίπεδο φορολογίας στην ψηφιακή οικονομία – που θα αφορά τη Google, την Apple, τη Facebook ή την Amazon – στην ΕΕ και μία κοινή φορολογική βάση για τις επιχειρήσεις – δηλαδή κανόνες για το πώς παρά για το πόσο θα φορολογούνται οι εταιρείες.

Γκρίνια και στη Γερμανία για το σχέδιο

Η Αngela Μerkel βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρώτο κύμα επικρίσεων στην Γερμανία μετά το σχέδιο αμοιβαιοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους που παρουσίασε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, που σπάει ένα ταμπού στο θέμα της ευρωπαϊκής οικονομικής αλληλεγγύης.
Σε μία χώρα που εδώ και πολλά χρόνια υπηρετεί με μεγάλη ευλάβεια την δημοσιονομική λιτότητα και ήδη αναγκάσθηκε να αποχωριστεί την έννοια του μηδενικού χρέους εξαιτίας της πανδημίας, το γαλλο-γερμανικό σχέδιο για την Ευρώπη προκαλεί ερωτήματα.
«Εκπλήσσομαι που κάνουμε στροφή 180 μοιρών, που η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί ξαφνικά να χρεωθεί», σχολίασε ο φιλελεύθερος βουλευτής Alexander Lambsdorff.
Ο εξαιρετικός χαρακτήρας της κρίσης δεν δικαιολογεί πάντως η ΕΕ "να πετάει στα σκουπίδια τους κανόνες και τις αρχές της" υπερθεματίζει η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung στο σημερινό πολύ επικριτικό κύριο άρθρο της, στο οποίο τονίζεται επιπλέον ότι η πρώτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης θα συνεισφέρει την μερίδα του λέοντος, 135 δισεκατομμύρια ευρώ στο πακέτο των 500 δισεκατομμυρίων, αν τελικά το γαλλο-γερμανικό σχέδιο υιοθετηθεί από τους 27.
Η Αngela Μerkel παραδέχθηκε χθες ότι η πρόταση, η οποία στηρίζεται από το συντηρητικό της κόμμα, είναι «τολμηρή» και υποψήφιος στόχος για επικρίσεις στην Γερμανία.
Η πρωτοβουλία που παρουσιάσθηκε χθες προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει αυτό το οικονομικό πακέτο στήριξης για την οικονομική ανάκαμψη δανειζόμενη στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα χρήματα θα τοποθετηθούν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και από εκεί θα κατευθυνθούν προς τις πλέον πληγείσες από την πανδημία χώρες της Ενωσης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Οι χώρες δεν θα έχουν υποχρέωση αποπληρωμής της οικονομικής στήριξης που θα λάβουν.
Η πρόταση αποτελεί ένα βήμα προς τα ευρωομόλογα που ζητούσε κυρίως η Ιταλία, συνεπικουρούμενη από την Γαλλία και μέχρι σήμερα θεωρούνταν κόκκινη γραμμή από το Βερολίνο και τις χώρες τους ευρωπαϊκού Βορρά, που προσάπτουν στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου δημοσιονομική αμεριμνησία.
Συναινώντας στην ιδέα της αμοιβαιοποίησης των χρεών, η Γερμανίδα καγκελάριος φρόντισε να επαναλάβει την δέσμευση της Γερμανίας απέναντι στην Ευρώπη μετά τις σκληρές επικρίσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας, σχολιάζουν πηγές της γαλλικής προεδρίας.
Ηδη την περασμένη εβδομάδα πήρε θέση υπέρ της μεγαλύτερης ολοκλήρωσης της ευρωζώνης, έπειτα από την ανακοίνωση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας , πολύ επικριτικής απέναντι στην πολιτική οικονομικής στήριξης που εφάρμοσε και συνεχίζει να εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Εχει επίσης στον νου της ότι η Γερμανία αναλαμβάνει τον Ιούλιο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θέλει να αφήσει μία σφραγίδα, πριν ολοκληρώσει τον επόμενο χρόνο την τέταρτη και τελευταία θητεία της.
Η Αngela Μerkel μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της την ανάληψη ορισμένων πολιτικών ρίσκων.
Η δημοφιλία της είναι υψηλή στις δημοσκοπήσεις εξαιτίας της διαχείρισης της επιδημίας του κορωνοϊού, που πλήττει λιγότερο σκληρά την Γερμανία σε σχέση με του γείτονές της, την Γαλλία και την Ιταλία.
Και η ιδέα μίας αμοιβαιοποίησης των χρεών στην Ευρώπη έχει ήδη κάνει μαλακά τον δρόμο της στην Γερμανία όπου οι οικονομολόγοι ή κόμματα σαν τους Πράσινους έχουν ταχθεί υπέρ των ευρωομολόγων απέναντι στην πρωτοφανή κρίση της πανδημίας.
"Τώρα εναπόκειται στην Μέρκελ και τον Μακρόν να ρίξουν το βάρος τους στην επιβολή του σχεδίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζει Λίζα Πάους, η εκπρόσωπος για οικονομικά θέματα των Οικολόγων στην γερμανική βουλή.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει το θάψιμο τέτοιων προτάσεων όπως εκείνη του Mezenberg, εδώ και δύο χρόνια, όταν το Παρίσι και το Βερολίνο συμφώνησαν επί βαθύτερης ολοκλήρωσης της ευρωζώνης με την θέσπιση ίδιου προϋπολογισμού, προτάσεις που έμειναν νεκρό γράμμα ελλείψει της έγκρισης των ευρωπαίων εταίρων.
Οι δύο τους θα έχουν πολλή δουλειά. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία) έχουν ήδη κάνει δεκτή την αρνητική τους διάθεση. Ο αυστριακός καγκελάριος ήταν ο πρώτος που αντέδρασε λέγοντας ότι η Βιέννη είναι διατεθειμένη να βοηθήσει "με δάνεια και όχι με επιχορηγήσεις".
Η Γαλλία και η Γερμανία είχαν αρχικά απόψεις πολύ διαφορετικές για τον τρόπο δράσης, παραδέχθηκε χθες η Αngela Μerkel.
Προσεγγίζοντας τις θέσεις τους, οι δύο χώρες «ένωσαν ορισμένες πλευρές των προβληματισμών στην Ευρώπη, είπε.

To παρασκήνιο του γαλλογερμανικού Ταμείου Ανάκαμψης - Πως συμφώνησαν Merkel και Macron

Τους λόγους για τους οποίους η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, αποφάσισε για το γαλλογερμανικό Ταμείο Ανάκαμψης περιγράφει το Reuters, επικαλούμενο σχετικές πληροφορίες.
Όπως μεταδίδει, η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, που έκρινε μέρει αντισυνταγματικό το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήταν αυτή που οδήγησε την καγκελάριο, Angela Merkel, να κάνει μία από τις τολμηρότερες κινήσεις της τα τελευταία 15 χρόνια: να προτείνει μεγάλης κλίμακας χρηματικές επιχορηγήσεις προς τις ασθενέστερες οικονομίες της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές, η Merkel ανησυχούσε ήδη για το μέλλον της ΕΕ μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο, αλλά ήταν η απόφαση του ανώτατου γερμανικού δικαστηρίου που την έκανε να αποκαλύψει την πρόθεσή της.
Η απόφαση – βόμβα του γερμανικού δικαστηρίου στις 5 Μαΐου αμφισβήτησε το τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ για να διατηρηθεί το αξιόχρεο των ασθενέστερων μελών της καθώς και τη διακυβέρνηση της ΕΕ.
Έως τότε, η Merkel ήταν αντίθετη στην πρόταση του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, για ένα Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα δέσμευε, για πρώτη φορά, και τις 27 χώρες – μέλη να εκδώσουν χρέος από κοινού.
«Αρχικά είχαν αρκετά διαφορετικές θέσεις», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης, προσθέτοντας: «Εξέτασαν τον κίνδυνο μίας διάσπασης στην ΕΕ.
Μετά, όμως, ήρθε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και η Merkel… είπε: “Εξαρτάται από εμάς, από τις κυβερνήσεις”».
Μία σειρά βιντεοδιασκέψεων της Merkel με τον Macron οδήγησαν σε ένα σχέδιο για τον δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ποσού των 500 δισ. ευρώ ως κοινού χρέους και της μεταφοράς του στις περιοχές και τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο.
Το ποσό αυτό θα είναι επιπλέον του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, ο οποίος ανέρχεται κοντά στο 1 τρισ. ευρώ.
Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο, που είναι σε γνώση των συζητήσεων, δήλωσαν ότι η Merkel εγκατέλειψε την από μακρού αντίθεση της Γερμανίας στην αμοιβαιοποίηση χρεών για τη χρηματοδότηση άλλων χωρών – μελών όταν έγινε ξεκάθαρο ότι ήταν η ίδια η ΕΕ που διέτρεχε κίνδυνο.
Η απόφαση του δικαστηρίου ουσιαστικά «πετάει το μπαλάκι» στις κυβερνήσεις της ΕΕ για να χρηματοδοτήσουν την όποια δημοσιονομική αντίδραση.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν στις 9 Απριλίου ένα ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης, ύψους 500 δισ. ευρώ, αλλά αυτό ήταν πολύ μικρό για να χρηματοδοτήσει τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη.
Το Βερολίνο επέμενε ότι το όποιο σχέδιο ανάκαμψης πρέπει να αποτελείται από βραχυπρόθεσμα δάνεια που έπρεπε να αποπληρωθούν.
Μετά άρχισαν να μιλούν η Merkel και ο Macron.
«Η Merkel συνειδητοποιούσε όλο και περισσότερο ότι αυτό έκανε την Ευρώπη να φαίνεται πραγματικά άσχημα», είπε αξιωματούχος της ΕΕ με γνώση των συζητήσεων που είχαν ο Macron και η Merkel με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Κομισιόν, η οποία θα παρουσιάσει τη δική της πρόταση για το σχέδιο ανάκαμψης στις 27 Μαΐου, καλωσόρισε ένθερμα την πρωτοβουλία Macron–Merkel, αλλά η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμη.
Για να περάσει, πρέπει να στηριχτεί και από τις 27 πρωτεύουσες, ενώ ο ηγέτης της Αυστρίας δήλωσε ότι αυτός, μαζί με την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία θα προσφέρουν μόνο δάνεια και όχι επιχορηγήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης