Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κομισιόν: Επί τα χείρω αναθεώρηση των σχεδίων μείωσης NPEs των ελληνικών τραπεζών έως Σεπτέμβριο 2020 - Θα επηρεαστεί και o Ηρακλής

Κομισιόν: Επί τα χείρω αναθεώρηση των σχεδίων μείωσης NPEs των ελληνικών τραπεζών έως Σεπτέμβριο 2020 - Θα επηρεαστεί και o Ηρακλής
Μπορεί ο ελληνικός τραπεζικός τομέας να έχει γίνει πιο σταθερός και ανθεκτικός, αλλά οι κίνδυνοι και οι σημαντικές ευπάθειες παραμένουν, ενώ ενισχύονται από τον σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού.
Αυτό αναφέρει για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα η Κομισιόν, κατά την 6η έκθεσή της ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιοποίησε σήμερα.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει, το τρέχον οικονομικό σοκ επηρεάζει τα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, τα οποία θα πρέπει να αναθεωρηθούν.
Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν κάνει χρήση της ευελιξίας που τους παρέχεται από την εποπτική αρχή και θα υποβάλουν τις αναθεωρημένες στρατηγικές για τη μείωση των NPEs έξι μήνες αργότερα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2020, προκειμένου να αντικατοπτρίζονται τα νέα οικονομικά δεδομένα.
Image
Επιπλέον, σύμφωνα με την Κομισιόν, ο ρυθμός της εφαρμογής του σχεδίου Ηρακλής θα επηρεαστεί, καθώς το προφίλ κινδύνου των NPEs έχει αλλάξει, η επενδυτική διάθεση έχει μειωθεί και το κόστος συμμετοχής από τις τράπεζες πιθανόν να αυξηθεί.
Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων γίνουν πιο ασταθείς, αυτό θα επηρεάσει την τιμολόγηση των εγγυήσεων που παρέχονται βάσει του καθεστώτος, δεδομένου ότι συνδέεται με το ελληνικό κράτος.
Με εξαίρεση την Eurobank που βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης των σχετικών συναλλαγών τιτλοποίησης, οι άλλες τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες ανέφεραν την πρόθεσή τους να αναβάλουν προσωρινά τα σχέδια τιτλοποίησης λόγω της τρέχουσας αβεβαιότητας.
Η μειωμένη όρεξη των επενδυτών επηρεάζει και άλλες σημαντικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPEs που είχαν ήδη ξεκινήσει και βρίσκονται προσωρινά σε παύση.
Image
Επιπλέον, υπάρχει ανησυχία ότι η ήδη αποδυναμωμένη νοοτροπία πληρωμών θα διαβρωθεί περαιτέρω από τα μέτρα στήριξης που θεσπίστηκαν, όπως η αναστολή πληρωμών δανείων, επηρεάζοντας και την προθυμία των δανειοληπτών να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις με τις τράπεζες.
Image
Σύμφωνα με την Κομισιόν, εξαιτίας της πανδημίας, οι προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών εκτίθεται στον κίνδυνο της νέας επιδείνωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και της μείωσης της δανειοδοτικής δραστηριότητας.
Οι ελληνικές τράπεζες μπήκαν σε αυτήν την κρίση με μια από τις χαμηλότερες τιμές return-on-equity στην ΕΕ (2,9% ετησίως σε σύγκριση με μέσο όρο της ΕΕ 6,2%), παρά το κόστος πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (51,4% έναντι 64,2% στην ΕΕ τον Σεπτέμβριο 2019).
Αυτό αντικατοπτρίζει το ακόμη υψηλό ποσό των νέων απομειώσεων, της χαμηλής συμβολής των εσόδων από προμήθειες και την υψηλή εξάρτηση από τα καθαρά έσοδα από τόκους, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών δεδουλευμένων τόκων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ενδέχεται να μην εισπραχθούν.
Επιπλέον, μεγάλα τμήματα των χαρτοφυλακίων δανείων εκτίθενται σε μεγάλο βαθμό σε ορισμένους από τους πιο ευάλωτους τομείς που επηρεάζονται από τα τρέχοντα μέτρα περιορισμού: π.χ. τουρισμός, ναυτιλία, μεταφορές κλπ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης