Τελευταία Νέα
Διεθνή

Riksbank: Η πανδημία του κορωνοϊού αυξάνει συνεχώς τους κινδύνους για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας

Riksbank: Η πανδημία του κορωνοϊού αυξάνει συνεχώς τους κινδύνους για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας
Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας προειδοποιεί ότι εάν η κρίση συνεχιστεί, οι κίνδυνοι για την οικονομική σταθερότητα θα αυξηθούν περαιτέρω
Στο γεγονός ότι η πανδημία του κορωνοϊού είχε σοβαρό αντίκτυπο στη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, αναφέρθηκε σήμερα (20/5) η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, η οποία εμφανίζεται έτοιμη να λάβει περαιτέρω μέτρα στήριξης απέναντι στην τρέχουσα κρίση.
Ειδικότερα, η Riksbank ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει πλήρως τις πραγματικές οικονομικές προοπτικές τόσο στη Σουηδία όσο και στο εξωτερικό», ενώ πρόσθεσε ότι «πολλές σουηδικές εταιρείας είδαν μίας σημαντική πτώση στα έσοδά τους και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να καλύψουν τα έξοδα».
«Αυτό επηρεάζει τόσο την ανάπτυξη της οικονομίας όσο και την ανεργία, και υπάρχει κίνδυνος η κρίση να εξαπλωθεί στον τραπεζικό τομέα με τη μορφή πιστωτικών απωλειών», δήλωσε η Κεντρική Τράπεζα, διευκρινίζοντας ότι «όπως και σε άλλες χώρες, η κρίση έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της λειτουργικότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών στη Σουηδία».
Παράλληλα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η Riskbank έχει λάβει ορισμένη ισχυρά μέτρα σε σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου ν βοηθήσει στην εξασφάλιση της προσφοράς πίστωσης στην οικονομία», ενώ τονίζει ότι «αυτό ήταν απαραίτητο για την αντιμετώπιση της πτώσης της σουδικής οικονομίας και για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών».
«Χάρη στα μέτρα που εισήγαγαν οι κυβερνήσεις, οι αρχές και οι κεντρικές τράπεζες στη Σουηδία και το εξωτερικό, οι χρηματοπιστωτικές αγορές λειτουργούν πλέον καλύτερα», αναφέρει η Riskabnk, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «είναι δύσκολο να πούμε σε ποιο βαθμό τα μέτρα θα είναι επαρκή για τον μετριασμό των πραγματικών οικονομικών επιπτώσεων».
Μάλιστα, η Τράπεζα αναφέρει ότι «εάν η οικονομία επιστρέψει σύντομα σε μία πιο φυσιολογική κατάσταση, οι συνέπειες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα πιθανότατα θα είναι περιορισμένες, αλλά στην περίπτωση που η κρίση παραταθεί, οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα αυξηθούν περαιτέρω», ενώ τονίζει ότι «οι πιστωτικές απώλειες στον τραπεζικό τομέα θα αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό, που πολλές τράπεζες ίσως έχουν πρόβλημα να διατηρήσουν την προσφορά πίστωσης».
«Σε μία τέτοια περίπτωση, ενδέχεται να απαιτηθούν περαιτέρω μέτρα στον δημόσιο τομέα», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι «η Riskbank είναι έτοιμη να συνεισφέρει παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα».
Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα τονίζει ότι «η πανδημία του κορωνοϊού δείχνει πόσο γρήγορα και απροσδόκητα μπορεί να αλλάξει η οικονομική κατάσταση, και πόσο σημαντικό είναι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα να έχει μία καλή ανθεκτικότητα απέναντι στις αναταρραχές», ενώ προσθέτει πως «όταν το επιτρέψει η οικονομική κατάσταση, η ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα πρέπει να ενισχυθεί ξανά».
«Είναι επίσης απαραίτητο να συνεχιστεί το έργο για τη μείωση των διαρθρωτικών τρωτών σημείωσν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και είναι καιρός να λάβουμε μέτρα για την αντιμετώπιση των θεμελιδών προβλημάτων στην αγορά κατοικιών και τη μείωση των κινδύνων που συνδέονται με το υψηλό επίπεδο χρέους των νοικοκυριών», υπογραμμίζε η Riskbank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης