Τελευταία Νέα
Διεθνή

To παρασκήνιο του γαλλογερμανικού Ταμείου Ανάκαμψης - Πως συμφώνησαν Merkel και Macron

To παρασκήνιο του γαλλογερμανικού Ταμείου Ανάκαμψης - Πως συμφώνησαν Merkel και Macron
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, κομβικό ρόλο στη γαλλογερμανική πρωτοβουλία έπαιξε η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου
Τους λόγους για τους οποίους η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, αποφάσισε για το γαλλογερμανικό Ταμείο Ανάκαμψης περιγράφει το Reuters, επικαλούμενο σχετικές πληροφορίες.
Όπως μεταδίδει, η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, που έκρινε μέρει αντισυνταγματικό το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήταν αυτή που οδήγησε την καγκελάριο, Angela Merkel, να κάνει μία από τις τολμηρότερες κινήσεις της τα τελευταία 15 χρόνια: να προτείνει μεγάλης κλίμακας χρηματικές επιχορηγήσεις προς τις ασθενέστερες οικονομίες της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές, η Merkel ανησυχούσε ήδη για το μέλλον της ΕΕ μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο, αλλά ήταν η απόφαση του ανώτατου γερμανικού δικαστηρίου που την έκανε να αποκαλύψει την πρόθεσή της.
Η απόφαση – βόμβα του γερμανικού δικαστηρίου στις 5 Μαΐου αμφισβήτησε το τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ για να διατηρηθεί το αξιόχρεο των ασθενέστερων μελών της καθώς και τη διακυβέρνηση της ΕΕ.
Έως τότε, η Merkel ήταν αντίθετη στην πρόταση του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, για ένα Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα δέσμευε, για πρώτη φορά, και τις 27 χώρες – μέλη να εκδώσουν χρέος από κοινού.
«Αρχικά είχαν αρκετά διαφορετικές θέσεις», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης, προσθέτοντας: «Εξέτασαν τον κίνδυνο μίας διάσπασης στην ΕΕ.
Μετά, όμως, ήρθε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και η Merkel… είπε: “Εξαρτάται από εμάς, από τις κυβερνήσεις”».
Μία σειρά βιντεοδιασκέψεων της Merkel με τον Macron οδήγησαν σε ένα σχέδιο για τον δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ποσού των 500 δισ. ευρώ ως κοινού χρέους και της μεταφοράς του στις περιοχές και τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο.
Το ποσό αυτό θα είναι επιπλέον του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, ο οποίος ανέρχεται κοντά στο 1 τρισ. ευρώ.
Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο, που είναι σε γνώση των συζητήσεων, δήλωσαν ότι η Merkel εγκατέλειψε την από μακρού αντίθεση της Γερμανίας στην αμοιβαιοποίηση χρεών για τη χρηματοδότηση άλλων χωρών – μελών όταν έγινε ξεκάθαρο ότι ήταν η ίδια η ΕΕ που διέτρεχε κίνδυνο.
Η απόφαση του δικαστηρίου ουσιαστικά «πετάει το μπαλάκι» στις κυβερνήσεις της ΕΕ για να χρηματοδοτήσουν την όποια δημοσιονομική αντίδραση.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν στις 9 Απριλίου ένα ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης, ύψους 500 δισ. ευρώ, αλλά αυτό ήταν πολύ μικρό για να χρηματοδοτήσει τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη.
Το Βερολίνο επέμενε ότι το όποιο σχέδιο ανάκαμψης πρέπει να αποτελείται από βραχυπρόθεσμα δάνεια που έπρεπε να αποπληρωθούν.
Μετά άρχισαν να μιλούν η Merkel και ο Macron.
«Η Merkel συνειδητοποιούσε όλο και περισσότερο ότι αυτό έκανε την Ευρώπη να φαίνεται πραγματικά άσχημα», είπε αξιωματούχος της ΕΕ με γνώση των συζητήσεων που είχαν ο Macron και η Merkel με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Κομισιόν, η οποία θα παρουσιάσει τη δική της πρόταση για το σχέδιο ανάκαμψης στις 27 Μαΐου, καλωσόρισε ένθερμα την πρωτοβουλία Macron–Merkel, αλλά η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμη.
Για να περάσει, πρέπει να στηριχτεί και από τις 27 πρωτεύουσες, ενώ ο ηγέτης της Αυστρίας δήλωσε ότι αυτός, μαζί με την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία θα προσφέρουν μόνο δάνεια και όχι επιχορηγήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης