Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: To Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή των εταιρειών των αγωγών Nord Stream κατά της Οδηγίας για το φυσικό αέριο

ΕΕ: To Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή των εταιρειών των αγωγών Nord Stream κατά της Οδηγίας για το φυσικό αέριο
Η Οδηγία υποχρεώνει τις διαχειρίστριες εταιρείες να μοιραστούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς, να υιοθετήσουν ένα σύστημα πρόσβασης χωρίς διακρίσεις σε τρίτα πρόσωπα στη μεταφορά και διανομής στην τιμές που έχουν καθορισθεί
Το Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε τις προσφυγές των εταιρειών Nord Stream AG και Nord Stream 2AG κατά της Οδηγίας που επιβάλλει του κανόνες του Τρίτου Ενεργειακού πακέτου της ΕΕ σε αγωγούς φυσικού αερίου, που αναπτύσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τρίτες χώρες, αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Δικαστηρίου της ΕΕ που κοινοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 20 Μαΐου.
Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι προσφυγές των διαχειριστριών εταιρειών των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2 δεν γίνονται αποδεκτές ώστε να εξετασθούν κατ’ ουσίαν.
Κατά την άποψη του δικαστηρίου οι διαχειριστές και των δύο αγωγών φυσικού αερίου δεν έχουν άμεση σχέση με την Οδηγία για το φυσικό αέριο της Ε.Ε.
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι διαχειρίστριες εταιρείες των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2, δεν έχουν άμεση σχέση με την Οδηγία αυτή.
Η εν λόγω οδηγία, την οποία αμφισβητούν οι διαχειρίστριες εταιρείες, τέθηκε σε ισχύ στις 23 Μαΐου του 2019 και έπρεπε να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία έως τις 24 Φεβρουαρίου του 2020.
Η Οδηγία υποχρεώνει τις διαχειρίστριες εταιρείες να μοιραστούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς που σχετίζεται με δραστηριότητες μεταφοράς, να υιοθετήσουν ένα σύστημα πρόσβασης χωρίς διακρίσεις σε τρίτα πρόσωπα στα συστήματα μεταφοράς και διανομής στην βάση των τιμών που είχαν καθορισθεί.
Στο μεταξύ η Ομοσπονδιακή αρχή ενεργειακών δικτυών της Γερμανίας αποφάσισε να αποδεσμεύσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream από την ισχύ της Οδηγίας για το φυσικό αέριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επικράτεια της χώρας για μια περίοδο 20 ετών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας του αγωγού, Nord Stream AG
Το σχετικό αίτημα προς την αρχή είχε υποβληθεί στις 19 Δεκεμβρίου του 2019.
«Σε αντιστοιχία με το αίτημα, η αποδέσμευση από τον συγκεκριμένο κανόνα (της Οδηγίας) εφαρμόζεται για το τμήμα του αγωγού, που βρίσκεται στο έδαφος της Γερμανίας (περιλαμβανομένων και χωρικών υδάτων της Γερμανίας) και πρωταρχικά ισχύει για διάστημα 20 ετών, αναδρομικά από την στιγμή που τέθηκε σε ισχύ ο τροποποιηθείς Νόμος για την ενεργειακή βιομηχανίας της ΟΔΓ της 12ης Δεκεμβρίου του 2019», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

www.bankingnews/.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης