Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Τα lockdowns σκότωσαν περισσότερους από την πανδημία του κορωνοϊού

JP Morgan: Τα lockdowns σκότωσαν περισσότερους από την πανδημία του κορωνοϊού
Πιο φονικά είναι τα περιοριστικά μέτρα από την πανδημία, σύμφωνα με ανάλυση της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan.
Τα lockdowns είναι φονικότερα από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με ανάλυση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας JP Morgan.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Οι αναλυτές της JP Morgan, παρότι, όπως ισχυρίζονται, έπεσαν μέσα στις προβλέψεις τους σε ό,τι αφορά την επιδημία αλλά και την πορεία που διαγράφουν οι αγορές, θεωρούν ότι οι ενέργειες και οι αποφάσεις των πολιτικών έφεραν στην επιφάνεια έναν νέο κίνδυνο.
Πιο συγκεκριμένα, παρότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, για την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, σε πολλές περιοχές τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα παραμένουν.
Παράλληλα, η Γερουσία ψήφισε νέο νόμο που απαγορεύει τις συναλλαγές με κινεζικές εταιρείες.
Χλευάζοντας τις πλημμελείς επιστημονικές μελέτες που προέβλεπαν εκατομμύρια θανάτους ανά τον κόσμο λόγω του κορωνοϊού –κάτι που σε καμία περίπτωση δεν έχει συμβεί–, η JP Morgan υποστηρίζει:
Ελλείψει δεδομένων, τα lockdowns στην αρχή ήταν απολύτως δικαιολογημένα.
Ωστόσο, πολλά από τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν είτε ανεπαρκή είτε καθυστέρησαν, ενώ πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν πως οι πολιτικές κοινωνικές απομάκρυνσης σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν βελτίωσαν σε κανέναν βαθμό κρίσιμες παραμέτρους σε σχέση με την πανδημία, π.χ. τον αριθμό R0.
Ως εκ τούτου, όχι μόνο δεν απέφεραν οφέλη, αλλά επιδείνωσαν την κατάσταση.
Η περίπτωση της Σουηδίας είναι τέτοιου είδους.
Το Σχήμα 2 δείχνει τα ποσοστά εξάπλωσης του ιού πριν και μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού σε διάφορες χώρες, ενώ το Σχήμα 1 δείχνει την εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ.
Η παλινδρόμηση δείχνει ότι τα ποσοστά μόλυνσης μειώθηκαν, δεν αυξήθηκαν, μετά τη λήξη του lockdown.
Για παράδειγμα, τα δεδομένα στο Σχήμα 2 δείχνουν μείωση των ποσοστών μόλυνσης μετά την άρση των lockdown (στατιστική σημαντικότητα >99%).
Αυτό σημαίνει ότι η πανδημία COVID-19 πιθανότατα έχουν τη δική τους δυναμική που δεν σχετίζεται με τα συχνά ασυνεπή μέτρα που εφαρμόζονταν.
Το γεγονός ότι η άρση των lockdowns δεν άλλαξε την πορεία της πανδημίας είναι σύμφωνο με μελέτες που δείχνουν ότι η επιβολή τους δεν άλλαξε την πορεία της πανδημίας.
Προφανώς, άλλοι παράγοντες καθορίζουν τη δυναμική του κορωνοϊού, π.χ. πόσο ευάλωτος είναι καθένας στον ιό, η υγιεινή, ο καιρός κ.λπ.
Και ενώ οι γνώσεις της επιστημονικής κοινότητας για τη νόσο αυξάνονταν, τα lockdowns παρέμεναν σε ισχύ.
Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά καταστρέφονταν.
Σε αντίθεση, λοιπόν, με τις δεκάδες χιλιάδες δοκιμές σε νέα φάρμακα, τα περιοριστικά μέτρα επεβλήθησαν ελαφρά τη καρδία, σπέρνοντας όχι μόνο την οικονομική καταστροφή, αλλά και τον θάνατο.
Το ΑΕΠ κατέρρευσε.
Εκ των υστέρων τα lockdowns φαίνονται άκρως παράλογα, παρότι αυτό το ζήτημα έχει προκαλέσει μεγάλο διχασμό σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στις ΗΠΑ, πριν η πανδημία χτυπήσει τις ΗΠΑ, η απάντηση της κυβέρνησης Trump απασχόλησε την κοινή γνώμη.
Στην αρχή η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει τον κίνδυνο, κατόπιν στράφηκε κατά της Κίνας, ενώ ο κομματικός πόλεμος εντάθηκε, κάτι που επηρέασε τα περιοριστικά μέτρα και την οικονομική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, οι πολιτείες με δημοκρατικούς κυβερνήτες επιμένουν στη λογική των περιοριστικών μέτρων, ενώ οι ρεπουμπλικανικές πολιτείες επιμένουν στην άρση τους.
Είναι σαφές δε πως κάποιο ωφελήθηκαν οικονομικά από αυτή την κατάσταση.
Η εργασία εξ αποστάσεως, οι διαδικτυακές αγορές κλπ. γνώρισαν άνοδο
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι τιμές των μετοχών των τεχνολογικών εταιρειών αυξήθηκαν, ευρισκόμενες στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών.
Αυτό ίσως θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικούς συνειρμούς, ότι δηλαδή ο κλάδος της τεχνολογίας επηρεάζει την πολιτική των περιοριστικών μέτρων.
Πάνω από όλα, όμως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η κλιμακούμενη ένταση, με αφορμή τον κορωνοϊό, μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η οποία προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση, καθώς οι πολίτες υποφέρουν οικονομικά λόγω των lockdown, ώστε να στραφούν τα βλέμματα αλλού.
Ως αποτέλεσμα, οι διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον - Πεκίνου έχουν καταρρεύσει, εξαιτίας των δημαγωγών που ήθελαν, ούτως ή άλλως, να επιβάλουν τον προστατευτισμό.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης